Дъжд и сняг затрудняват спасителните операции в Турция и Сирия.

...
Дъжд и сняг затрудняват спасителните операции в Турция и Сирия.
Коментари Харесай

Дъжд и сняг затрудняват спасителните операции в Турция и Сирия

Дъжд и сняг затрудняват избавителните интервенции в Турция и Сирия. През нощта температурите в Газиантеп, наоколо до който е епицентърът на първия мощен трус, паднаха до минус 7 градуса, а в потърпевшите северни региони на Сирия - до минус 3 градуса. Топлещи се край спонтанни огньове хора бяха честа панорама и в двете страни тази нощ. Част от хората няма къде да се подслонят, други се опасяват да бъдат на закрито поради продължаващите нови и вторични земетресения. Жертвите към този момент са над 5 000.

Надпревара с времето в Турция и Сирия след нещастието. С настъпването на нощта в турската провинция Хатай локални поданици се пробват да чуят гласовете на околните си, затрупани под отломките. Само там рухналите здания са повече от 1200, предава .

Дениз, жителка на Хатай: " Чухме ги. Молят за помощ. Молят да бъдат избавени. Но ние не можем да им помогнем. Никой не е идвал тук от сутринта ".

Всяка минута е значима, а идващите часове ще бъдат решаващи за издирването на затрупани хора - кислородът им понижава, нямат вода. Останалите без дом се борят с ниските температури, снега и дъжда.

- " Къщите ни са потърпевши и не можем да влезем вътре. Нищо не сме хапвали от сутринта, децата ни са гладни ".

Други краткотрайно са настанени в палатки. Към зоната на труса тази заран от Истанбул потеглиха 13 хиляди спасители.

" Има съществени провали на болничното заведение в Хатай. Блок А на публичната болница в Искендерун се срути в резултат на труса. Продължава евакуирането на пациенти и здравни чиновници. Изпратихме още хора да оказват помощ за ранените, настанени в районните лечебни заведения. Започна прехвърлянето на пациенти с коли за спешна помощ, в това число по въздух. В десетте най-засегнати региона са мобилизирани 2 256 медици с 602 коли за спешна помощ, 187 незабавни екипа, две въздушни коли за спешна помощ. Работи се и по основаването на полева болница ", съобщи Фахретин Коджа, министър на опазването на здравето на Турция.

Към опустошените региони в Турция не престават да идват екипи и помощ от целия свят. На място са към този момент над 2600 души от 65 страни. Доставени са 300 хиляди одеяла и повече от 41 хиляди фамилни палатки.

Помощ и за Сирия от Иран и Ирак - на летището в Дамаск дойдоха 70 тона храна, лекарства, одеяла и други артикули от незабавна нужда. Там също разрушенията са обилни. Училище в Алепо е краткотраен заслон за мнозина.

- " Дойдохме тук, с цел да сме в сигурност с децата ни. Сградите се срутиха, балкони падат по улиците, хората плачат. Трудно е да се опише ".

Лошото време усложнява избавителните интервенции и в Северна Сирия.

Мохамед Хиджази, общински съвет на Алепо: " Евакуирахме хората от всички здания, които са съществено потърпевши. Подслоните започнаха да одобряват хора. Службите ще ревизират постройките, колкото е допустимо по-скоро ".

Щетите от земетресението са сравними с разрухата след повече от 11 години революция. Според представители на Организация на обединените нации дефицитът на гориво и зимната конюнктура затрудняват даването на филантропична помощ за потърпевшите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР