DAILY SABAH, STANBUL, 2018, dailysabah.com Включвайки се като ключов партньор

...
DAILY SABAH, STANBUL, 2018, dailysabah.com Включвайки се като ключов партньор
Коментари Харесай

Турция предприе важни стъпки, за да стане център за търговия с енергия


DAILY SABAH, STANBUL, 2018, dailysabah.com

Включвайки се като основен сътрудник в многонационални планове за газопроводи, работейки интензивно за либерализиране на енергийния пазар и разширение на потенциала за предпазване през последните години, Турция форсира стъпките си за основаване на пазар за търговия с газ.

С цел да диверсифицира енергийните си запаси, Турция форсира напъните си за гарантиране на сигурността на снабдяването с природен газ посредством двустранни съглашения и огромни инфраструктурни планове и реализиране на задачата страната да стане център за търговия с газ.

В момента страната взе участие в два значими многонационални плана за газопроводи за природен газ, а точно Транс-Анадолския газопровод за природен газ (TANAP) и Tурски поток. След стартирането на TANAP, Tурски поток стана различен план за газопровод, посредством който Турция акцентира

интереса си към преноса на сила и търговията.

Колкото и Турция да е енергийна директна страна поради местоположението си сред добивници и купувачи, страната бързо се движи към основаването на център за срещи, където потребителите и доставчиците могат да търгуват на цени, избрани от динамичността на свободния пазар.

Първата гигантска стъпка в енергетиката беше подхваната в средата на юни мин. година,когатостартирата TANAP, многонационален енергиен план, с сътрудници като British Petroleum, турската Petroleum Pipeline Corporation (BOTAŞ) и Държавната нефтена компания на Азербайджан SOCAR.

TANAP е най-голямата част от плана „ Южен газов кулоар “ (SGC). 1850-километровият TANAP и 878-километровият план „ Транс-Адриатическия газопровод “ (TAP) бяха свързани при река Марица, на границата сред Турция и Гърция.

Според Регулаторния орган за енергийния пазар (ЕМРА), Турция внася към 6,6 милиарда кубически метра/годишно природен газ от Азербайджан посредством тръбопровода Баку-Тбилиси-Ерзурум. Този размер ще нарасне до 12,6 милиарда куб. м, защото TANAP ще добави още 6 милиарда куб. м природен газ.

Вторият главен енергиен ход на 2018 година пристигна с плана за газопровода Турски поток, който е белег за турско-руското енергийно съдействие, като в края на ноември 2018 година в Истанбул на гала с присъединяване на президента РеджетТейип Ердоган и съветския президент Владимир Путин се означи завършването на морската част от плана.

Tурски поток е един от жизненоважните енергийни планове за Турция, тя да стане енергиен търговски център. Проектът е за два тръбопровода с дължина всеки 930 километра. Проектът за първи път бе разгласен през 2014 година от Путин, когато показа проектите за опция на плана „ Южен поток”, който не беше утвърден от Европейския съюз.

Когато Путин разгласи, че Русия е отменила плана Южен поток, в същия ден главият изпълнителен шеф на съветският енергиен колос Газпром Алексей Милър разгласи новия план за газопровод.

Проектът Tурски поток има годишен потенциал за доставка на газ от 31,5 милиарда кубически метра (bcm), всяка линия с потенциал от 15,75 милиарда кубически метра. Докато първата линия ще обезпечава природен газ за турския пазар, втората линия ще достава газ на европейските страни по маршрут през балканските страни.

Капацитетът на първата линия ще бъде задоволителен, с цел да отговори на потребностите на огромните турски градове, като Истанбул и други промишлени центрове; затова тя се смята за значим принос за търсенето на природен газ за индустрията в Турция.

В края на предходната година съветският всекидневник Комерсант заяви, че втората линия на Tурски поток ще доближи до Европа през България, Сърбия, Унгария и Словакия.

Търговски център с дълбока пазарна динамичност

Министърът на енергетиката и естествените запаси Fatih Dönmez, който приказва по време на церемонията, приветства Tурски поток като откриването на нова страница за турския енергиен пазар.

Fatih Dönmez сподели, че задачата на Турция да се трансформира в енергиен център се поддържа посредством мощна политическа воля и непоклатимост в страната. " Турция се стреми да се трансформира в енергиен център, където се срещат купувачите и продавачите и където се дефинират цените ", сподели той, добавяйки, че страната подхваща значими стъпки за постигането на тази цел посредством плана Турски поток, който, съгласно него, ще бъде сплотяващ фактор в страните, където газът се доставя.

Проектът слага Турция на предната част на сложна система за доставка и улеснява доставката на природен газ за Европа, което евентуално ускорява стратегическата позиция на страната като портал за европейска енергийна сигурност.

В началото на септември 2018г. Енергийната фондова борса Истанбул (EPİA) започва своята спот система за търговия с природен газ в опит за по-нататъшна либерализация на газовия пазар. Като част от напъните на Турция да се трансформира в център за търговия с природен газ, EPİA създаде софтуерна система, позволяваща търговията с природен газ посредством електронна платформа.

След сполучливото довеждане докрай на петмесечна фаза на тестване, системата публично ще започва онлайн. Новата система на пазара на природен газ ще дефинира цените на природния газ за пазара ден напред. Цената на системата ще бъде избрана посредством съвпадане на предложения от снабдители със съответни предложения от участниците на пазара за създаване на равновесна цена на търсенето и предлагането. Участниците ще могат да търгуват минимум 1000 кубически метра природен газ дневно.

Втечнен природен газ, уреди за предпазване

Турция продължава да поставя старания за обезпечаване на достъп до природен газ освен посредством тръбопроводи, само че и посредством всички форми на международния пазар.

Дългосрочният и ликвидният полутечен природен газ, който държи 20% дял с почти 11 милиарда куб. м в общата кошница за импорт в Турция през 2017 година се доставя посредством два терминала.

Това са терминал за полутечен природен газ Marmara Ereğlisi с потенциал от 5,9 милиона тона и терминал за полутечен природен газ Egegaz с потенциал от 4,4 милиона тона. В допълнение, два блока за регазификация на плаващите складове за полутечен природен газ (FSRU) се употребяват интензивно в İzmir`s

Aliağa и в Dörtyol в Hatay. Работата по третото FSRU, което се възнамерява да бъде намерено в залива на Сарос, е в ход. В ход са капиталови съглашения за увеличение на потенциала в оборудванията за предпазване на природен газ Silivri и Lake Tuz. Капацитетът на оборудването за предпазване на природен газ в езеро Туз/ Lake Tuz, което бе пуснато в употреба през 2017 година, ще се усили от 1,2 милиарда куб. м. до почти 5,4 милиарда куб. м в средносрочен проект.

Турция, която в началото гарантираше сигурността на доставките си с тези дейности в бранша, продължава да подхваща решителни стъпки да се трансформира в търговски център, където цената на газа се дефинира както в районния търговски център, по този начин и в Европа.

Преводът на публикацията е оповестен в Бюлетина на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР