Да строиш въздушни кули не струва нищо. Но поддържането им

...
Да строиш въздушни кули не струва нищо. Но поддържането им
Коментари Харесай

Русия: Телевизорът надвива хладилника

Да строиш въздушни кули не коства нищо. Но поддържането им може да излезе много скъпо. Президентът Путин дава обещание след идното си преизбиране повече пари за обучение и опазване на здравето, по-високи заплати, стопански растеж, поредна битка против корупцията, правна сигурност, по-добра инфраструктура. Накратко: той повтаря обещанията си от последните избори. Обещания, които за жалост по този начин и не извърши. Сега той още веднъж се зарича да извърши чудеса. Дали обаче фактически нещо ще се промени след неговото преизбиране?

Ресъветизацията продължава

Едва ли. Залъгването ще продължи. А това коства доста пари на съветската страна. Защото до момента в който промените си остават идеал, ресъветизацията продължава. Три четвърти от съветския Брутният вътрешен продукт се осъществят от компании, които се намират под държавен надзор. Последиците: неефективност, свръхбюрокрация, липса на конкуренция. Това развиване се следи най-отчетливо в банковия бранш. Междувременно Централната банка има думата в доста от финансовите институции. Когато закъсат, те просто се обръщат към Централната банка. И тя продължава да ги финансира - за сметка на данъкоплатците.

И още един образец: в секторите, които страната е категоризирала като изключително значими за националната сигурност, няма място за чужденци. Затова и никой към този момент не се учудва, че от ден на ден задгранични компании обръщат тил на съветския пазар. Факт, който лобистките организации и външнотърговските камари се пробват да прикрият.

Вече години наред Русия отбелязва слаб растеж. На процедура съветската стопанска система стагнира от 2013 година насам. Нов подтик може да се чака единствено в случай че страната допусне повече конкуренция и поведе битка против корупцията и свръхбюрокрацията. От голямо значение е и това: да се обезврежда натискът, оказван върху съдилищата. Но и това е идеал. Защото всичко изброено дотук би заплашило властта на Путин. И по какъв начин да е другояче, откакто доста от неговите политически съратници, другари и поддръжници преглеждат страната като плячка.

Популярността на Алексей Навални най-много измежду младите руснаци се дължи точно на ясните му думи по адрес на корумпираната политическа класа. Но в полза на истината би трябвало да кажем, че със своя егоизъм Навални е всичко друго, само че не и опция на сегашната власт. Още повече, че няма ясна икономическа стратегия.

"Или Путин, или безпорядък "

И по този начин на 18 март руснаците още веднъж ще изберат Путин. Въпреки че от години действителните им приходи понижават. Въпреки че цените на питателните артикули порастват. Въпреки че към този момент няма никакви изгледи за усъвършенстване. Защо тогава ще гласоподават още веднъж за Путин? Ами тъй като държавно следените медии внушават на хората, че на идния президентски избор са изправени пред следния избор: или Путин, или безпорядък. И в това време подклаждат страха, че може да стане още по-лошо - толкоз неприятно, колкото през 1990-те години. Така тв приемникът в хола надделява все по-празния ледник в кухнята. Все в миналото обаче хладилникът ще отвърне на удара.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР