Да споделяме празниците и делниците и заедно да градим бъдещето

...
Да споделяме празниците и делниците и заедно да градим бъдещето
Коментари Харесай

Румен Радев: Да споделяме празниците и делниците в името на нашите деца

Да споделяме празниците и делниците и дружно да градим бъдещето на нашите деца. Такъв апел насочи президентът Румен Радев на тържествената вечеря ифтар, чийто хазаин бе той довечера.

" Тази вечеря е знак на непреходната приемливост , която е надълбоко заложена в душевността на българския народ. Тя е израз на волята на страната да работи за повече съгласие, взаимно почитание и политиката на протегната ръка. " - акцентира Радев.

Той поздрави всички посетители и съобщи, че е огромна чест да бъде хазаин на вечерята и да продължа една чудесна традиция на почитание към българските жители, които изповядват исляма.

" За поредна година с представителите на вероизповеданията в България ще седнем дружно на масите по този начин, както се е предписание от епохи в България. Особено ми е прелестно да поздравявам с добре пристигнал в София негово превъзходителство Бакир Забегович, ръководител на председателството на Босна и Херцеговина ", означи президентът и добави, че както в София, по този начин и в Сараево се извисяват един до различен религиозни храмове и музеи.

В речта си Радев съобщи, че това е ясно доказателство, че хората на Балканите, които изповядват разнообразни религии, биха могли да живеят в мир и съгласие.

" Искам да споделя, че всички ние осъзнаваме тази отговорност да предадем идеалите и полезностите, добродетелите, завещани ни от нашите предци ", сподели още президентът Радев и уточни, че би трябвало да държим сърцата си отворени за страдащите, домовете си отворени за нуждаещите се, а в молитвите и дейностите си да търсим мира за света.

Държавният глава изрази убеденост, че ръководителите на вероизповеданията в България регистрират огромната отговорност да не позволявам непознати на нашите обичаи правила и правила. " Вярвам, че единствено с обединени старания можем да посрещнем провокациите в модерни свят и да не допуснем омразата и ненавистта да вземат връх ", акцентира той.

Радев прикани и отсега нататък да споделяме празниците и делниците , с което дружно да градим бъдещето на нашите деца в нашия общ дом - България и Балканите. " Желая на всички Вас здраве и благополучие ", сподели още в словото си президентът.

От своя страна основният мюфтия Мустафа Хаджи изрази признателност към президентската институция и президента, че участва на вечерята ифтар.

" Тази вечеря събира към една софра представителите на религиозните общности и това е един добър индикатор на хората в България, че живеят дружно. Този ифтар е макет на ситуацията на хората в България ", означи основният мюфтия.

Той изрази удивление, че до момента в който в международен мащаб, където се правят убийства в името на религията, ние живеем дружно и а ко хората по света знаеха за толерантността в България, биха се поучили от нас.

" Рамазан е заветен месец и е присъщ с говеенето денем и молитвите през нощта. Заедно с това този празник сближава хора и ги прави съпричастни един към различен. Убеден съм, че ще бъдем по-добри и по-силни, с цел да успеем да се оправим с провокациите на нашето всекидневие ", разяснява основният мюфтия.

В словото си той показа, че не се усеща по-малко патриот, което се показва във връщането към корените и да бъдем в крайник със актуалните европейските полезности. " Уважението към всички и толерантността са нашата опора и мощ. Въпреки всички провокации ние ще продължим да вървим по пътя на разбирателството и взаимното почитание. Моля Всевишния да подари всички ни със здраве и благополучие ", акцентира основният мюфтия Мустафа Хаджи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР