Да преоткриваш Балкана е любовна клетва завинаги. Да те приласкае

...
Да преоткриваш Балкана е любовна клетва завинаги. Да те приласкае
Коментари Харесай

Жеравна посрещна „Медвен през погледа на художниците любители“

„ Да преоткриваш Балкана е любовна клетва вечно. Да те приласкае предишното, разказано в приказки, митове, вярвания. Да се изгубиш в шубраците, по кръстосаните пастирски пътеки, по Ерешки ниви, край Синия вир, по калдъръма на Медвен, Жеравна, Ичера и Катунище.

Да се усамотиш пред величието на естествените хубости. Да се освежиш на леден извор, прикрит зад шубраци и омайни цветя. Да скиташ, да скиташ без да губиш сила, без истерично да проследяваш времето, което те отнася напред и се трансформира в на следващия ден. Да те смъкна умората след следващата бохемска вечер със себеподобни отдадени на креативната пристрастеност.

Или другояче казано да попаднеш на място, за което не си знаел че съществува... “.



Това е единствено част от поетичното показване на изящната галерия „ Медвен през погледа на художниците фенове “, която беше открита в Жеравна тази седмица.

В нея са взели присъединяване 21 ярки български създатели. Емануела Ковач, Росен Кавръков, Галин Комитов, Георги Върбанов, Дамян Баев, Диана Ненова, Дора Куршумова, Ива Съйкова, Ивайло Иванов – Бензо, Илона Михайлова Найденова, Ирина Вачкова, Катерина Демирева, Милена Зайкова, Надежда Стоянова, Пепа Църова, Петрана Бозукова, Радостина Христова, Росица Димитрова, Румен Атанасов, Стойко Манджуков и Татяна Камбурудис, са съумели да пресъздадат мощното влияние на мястото.

Събитието е самодейност на фондация „ Орлица “ се осъществя с финансовата поддръжка на народен фонд „ Култура “ към Министерството на културата.



Според уредниците местата, въодушевили креативната среща не са определени инцидентно.

„ Те водят към един друг свят, в който измежду кристалния въздух, тишината, ароматите на дърветата и зеленината, още повече изпъква силата на багрите в котленските килими и втъканите в тях сюжетни линии от битието на локалните чешити. Авторите са съумели да уловят точно тази вековна магия на мястото, в която непроменяемо участват и камчийските къщи, с типичните им дъбови фасади, комините с камък на плочите и необятните дворове. Тези места сами по себе си са ентусиазъм и могат най-добре да бъдат изразени, посредством изкуството “, показа един от създателите в изящната галерия - Ива Съйкова.



По думите й, точно този креативен подтик е събрал художниците, а творбите им ще оставят трайна диря, която с всяка експозиция в другите галерии, ще прави феновете съучастници в мощната страст, която е събрало в себе си мястото.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР