Да пътуваш с круизен кораб определено е преживяване, което си

...
Да пътуваш с круизен кораб определено е преживяване, което си
Коментари Харесай

Това ли е бъдещето и на круизните кораби

Да пътуваш с круизен транспортен съд несъмнено е прекарване, което си заслужава да си подарим най-малко един път в живота. Маршрутите са доста и разнообразни, а километрите, които се изминават по вода - хиляди. Този вид пътешестване несъмнено е вълнуващо, само че има един огромен минус - отпечатъкът който оставя върху околната среда.
 Мос Хилс, Oceanos и историята на китаристът, който избави стотици хора на потъващ круизен лайнер
Китаристът, който избави стотици хора на потъващ круизен транспортен съд

Истинска история

Огромните кораби с височина колкото жилищна постройка и дължина десетки метри тежат десетки, а от време на време и стотици тонове. А това прави наложителни мощните и доста на брой мотори, които се задвижват с гориво и при неговото изгаряне се отделят парникови газове.

От години се поставят старания за внедряване на хибридно или напълно електрическо задвижване, само че към този момент триумфите са неуверени и сходни кораби са незабележим % на фона на всички. А круизната промишленост си е сложила за цел до 2050 година да бъде напълно въглеродно неутрална.
 Снимка 622146

В помощ на тази цел водещата норвежка компания Hurtigruten показа Sea Zero - първият с нула нездравословни излъчвания. За планът се приказва още от предходната година, само че в този момент към този момент знаем повече механически детайлности, които ни карат да имаме вяра, че ще бъде действителност през 2030 година, каквито са дадените обещания.

От компанията изясняват, че са се основавали на разнообразни научни проучвания и са внедрили най-обещаващите технологии в региона, с цел да основат круизния транспортен съд, който да се трансформира в бъдещето на тази промишленост. Той ще дава отговор на всички високи условия за енергийна успеваемост и резистентност.

Hurtigruten plant Elektroschiff mit Segeln und Solarmodulen

Die norwegische Postschiff-Reederei will mit dem Sea-Zero-Konzept 2030 " das energieeffizienteste Kreuzfahrtschiff der Welt " in Betrieb nehmen, das elektrisch und vom Wind angetrieben wird.
— Future Shipping (@future_shipping)
Според информацията за Sea Zero, той ще се задвижва напълно на акумулатори, които ще се зареждат от възобновими източници на пристанищата. 60-мегаватчасовите акумулатори са комбинирани технология за производство на електричество от вятъра. 

От Hurtigruten се хвалят, че техният транспортен съд съдържа редица усъвършенствани решения, както и други, които за пръв път се ползват в сходни кораби. Сред тях са прибиращи си 50-метрови платна с вградени слънчеви панели и ръководство, подпомагано от изкуствен интелект, предава Euronews.

1/5: Hurtigruten Norway has unveiled plans for its first zero-emission ship under the project name " Sea Zero. " The company plans for smaller, custom-built ships that leave a positive footprint with zero emissions to both sea and land.
— Naval Journal (@NavalJournal)
Очаква пасажерите на кораба също да дадат своя принос към опазването на околната среда с рационално потребление на ресурсите на борда. Разработва се приложение, с което да се следи потреблението на вода и сила, да се построи съвременна вентилация за надзор на вътрешния климат и да се оптимизират всички процеси като готвене, разчистване и така нататък
 Life at Sea Cruises, MV Gemini и круизният транспортен съд, с който да пътуваме три години
Колко коства да живеем три години на круизен транспортен съд

И да посетим 135 страни и всичките седем континента

През идващите две години ще се правят проби със Sea Zero, с цел да може технологиите да се поправят, а окончателният дизайн на екологичния круизен кораб да се усъвършенства.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР