Да отпадне вторият формуляр на протокола за изборния резултат в

...
Да отпадне вторият формуляр на протокола за изборния резултат в
Коментари Харесай

Експерти предлагат да отпадне вторият формуляр на протокола за изборните резултати

Да отпадне вторият формуляр на протокола за изборния резултат в секционните комисии, се сплотиха представители на разнообразни институции и специалисти в хода на полемиката за прозрачността и доверието в изборите, проведена от президента.
Секретарят на президента по правни въпроси проф Емилия Друмева посочи, че преди изборния ден на секционната комисия се дават два екземпляра на протокола за белова, също така има и чернова и повдигна въпросът не е ли това затруднение, което не способства за прозрачността?
Наличието на втори образец на протокола дава опция за операции и замяна на вота на цяла секция , уверен е президентът. Според него втори образец не би трябвало да има, в случай, че комисиите разполагат с чернова и белова. Съгласие с тази теза показаха Румяна Сидерова и Камелия Нейкова от ЦИК.
Представители на ЦИК оповестиха,че от време на време в желанието си всичко да е наред, ръководители на секционни комисии подписват авансово протоколите, което става причина недобросъвестни членове на комисиите да нанесат погрешни резултати.
Това са годни протоколи и могат да бъдат празен чек за изборния резултат в съответната секция, акцентира Крум Зарков от Българска социалистическа партия. Той заяви, че скоро Българска социалистическа партия ще предложи посредством законопроект отпадането на втория формуляр на протоколите от книжата на секционните комисии . Проф Михаил Мирчев предложи протоколите на комисиите вместо да са на хвърчащи листове, да бъдат в единно книжно тяло.
За видеонаблюдението по време на изборите представители на президентството показаха позицията, че може да се откри техническо решение. Във всяко обитаемо място и във всяка секция да се обезпечи видеонаблюдение за следене на изборния развой.
Предупреждение, че камерите може да бъдат употребявани за оказване на напън над гласоподавателите насочи проф. Михаил Константинов. Обратната теза – че би трябвало да има тотално видеонаблюдение изрече проф. Михаил Мирчев. Той е безапелационен, че би трябвало да се вършат записи на изборния развой и закрепените нарушавания да се одобряват от съда като доказателство за отменяне на изборния резултат . Ако нещата не се доведат до този краен артикул от потреблението на камерите, резултатът от видеонаблюдението ще бъде понижен. Според него целият избирателен развой би трябвало да бъде сниман като се стартира половин час преди формалното отваряне на изборната комисия до подписването на протокола и предаване на дължимите копия от истинския протокол на всички покровители, представители и наблюдаващи.
Това е извънредно значимо за пълноценното упражняване на правилото за гласност и бистрота, акцентира проф. Мирчев. П реди да се натъпчат секционните изборни комисии с камери и друга техника би трябвало да се организира образование на членовете им, в това число по събиране и изваждане на три-цифрени цифри, настоя Стоил Стоилов, самостоятелен специалист.
По една от най-дискутираните тематики - машинно гласоподаване, Александър Чобанов от Сдружение " Математици, Информатици и Роботици без граници " заяви, че са основали консорциум „ Български машини за гласоподаване “ и съобщи, че имат подготвеност да произведат 12 800 машини, които дават отговор на всички условия на ЦИК за идните избори. Той изрази терзание по отношение на измененията в Избирателния кодекс и изрече опасения дали е вярно да се разпорежда изработването на машините на „ Информационно обслужване “.
„ Законодателят желае да даде поръчката на организация, която в никакъв случай не се е занимавала с хардуер – това ми наподобява на албанската подводница, която пътува ту от горната страна, ту изпод с обяснението – абе би трябвало да вземат въздух гребците “ разяснява Чобанов. Той разкритикува решението на ръководещите да вкарат отчасти машинно гласоподаване. „ Тези 1000 машини най-добре да ги няма, тъй като 1000 машини не могат да оказват помощ, с цел да унищожат недействителния избор “, съобщи българският производител на машини за гласоподаване.
Провокиран, ръководителят на Управителния съвет на „ Информационно обслужване “ АД проф. Михаил Константинов още веднъж удостовери, че ръководената от него компания няма никакви индустриални благоприятни условия на тази тематика и насочи предизвестие към депутатите когато одобряват съответния текст да знаят, че основават форсмажорно. „
Със същия триумф може да се разпореди на нашата компания да създаде галактически транспортен съд. Ние машини за гласоподаване не можем да създаваме. При нас работят единствено софтуеристи и администрация “, съобщи проф. Константинов и повдигна въпросът за узаконяването на машините. От банкомата може да си върнете парите, само че като ви вземат гласа няма по какъв начин да си го върнете, предизвести още той. Според ЦИК сертифициращият орган не трябва да е частна компания, а би трябвало да е държавен орган.
За машинно гласоподаване стартира да се мисли 3 – 4 месеца преди изборите, с цел да стане ясно, че не може да се случи и по този начин до идващите избори, разяснява президентът Румен Радев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР