Да обърнеш управленският орган на Католическата църква с хастара нагоре.

...
Да обърнеш управленският орган на Католическата църква с хастара нагоре.
Коментари Харесай

Папа Франциск с революция във Ватикана: Ще изместят ли жените кардиналите?

Да обърнеш управническият орган на Католическата черква с хастара нагоре. Общо взето това е резултатът от деветгодишната промяна, провеждана от папа Франциск, която най-сетне има към този момент съответни измерения. След измененията освен кардинали и епископи, само че всеки кръстен и католик, в това число дами, ще може да оглавява ватиканските министерства. Това гласи новата конституция за централната администрация на Светия Престол.

Католическата черква и Светият Престол се ръководят от по този начин наречената Римска курия, управническият орган. Той е формиран от Държавния секретариат - централната администрация, и от разнообразни конгрегации (министерства). Векове наред, тези институции са били ръководени единствено от кардинали или в най-лошия случай от епископи. 

Новият документ влиза в действие на 5 юни, тази година празник Петдесетница като бе разгласен на различен значим празник - 19 март, Свети Йосиф, и девета годишнина от възкачването на папа Франциск на папския трон.

В преамбюла се показва, че " папата, епископите и свещениците не са единствените евангелизатори в църквата ",  като " елементарните мъже и дами " - се споделя в документа - " би трябвало да имат управнически и виновни функции в централната администрация на Католическата черква ".

Единственото изискване е да са положителни и морални вярващи, да са квалифицирани и папата да ги избере. Със сигурност обаче най-малко две институции ще продължат да бъдат водени от свещеници, министерството за епископите и министерството за клира (свещениците).

Според новата конституция ролята на елементарните католици е доста значима, тъй като те са " близо до фамилния живот и публичната реалност ".

Въпросът обаче дали Ватиканът ще може да притегли висококвалифицирани фрагменти остава отворен. Не е загадка, че заплатите са много ниски, изключително в случай че човек има семейство. Предимство е, че дружно с длъжността върви и ведомствен апартамент в центъра на Рим.

Реформата е част от новата визия на Папата за децентрализирана и мисионерска черква, отдадена на каузи на евангелизация и състрадание, в която решенията не се взимат от горната страна, а са съгласувани с народа. Истинската промяна, както постоянно е казвал Франциск през годините, е " вътрешна промяна ", промяна на хората, които работят в институциите.

Новата конструкция ще включва 16 институции, настрана са другите секретариати, съдилища, служби и комисии. Като цяло броят на институциите се понижава. Конституцията планува  също основаване на мега министрество за евангелизацията, което ще включва Конгрегацията за евангелизация на народите, и Съвета за нова евангелизация. Според промяната той ще бъде управляван непосредствено от папата, нещо нечувано досега.

Създава се и ново министерство на милосърдието, обвързвано с благотворителната активност на църквата, област доста близка до сърцето на папа Франциск.

Както до момента, централна остава ролята на Държавния секретариат като административен, координационен център и министерство на външните работи. Следващото по значимост ще е министерството за евангелизацията, което ще измести институцията, занимаващо се с докрината на църквата.

През последните години вятърът на смяната към този момент се усещаше. Папа Франциск назначи няколко дами на управителни позиции. Такъв образец е сестра Рафаела Петрини, която е заместител шеф на държавата-град Ватикана. Жена, още веднъж монахиня, е секретар на институцията за развиване, което се занимава с въпросите на правдивост и мир по света.

Друго име е Натали Бекур, която е заместник-сегретар на Синода на епископите. В момента заместник-директорът на Ватиканската пресслужба също е жена, бразилската журналистка Кристиан Мъри.

Години наред папската администрация бе считана за дезорганизирана и нефукнционираща, в която даже членовете на самите институции едва се познават, проблем бе и тоталната липса на мотивация. Новата конституция дава късмет това да се промени. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР