Да има ли вицепремиер по климата, инсинератор за горене на

...
Да има ли вицепремиер по климата, инсинератор за горене на
Коментари Харесай

Въпросите в околната среда: вицепремиер по климата, инсинератора на София и горите

Да има ли вицепремиер по климата, инсинератор за горене на RDF в София и кой да дава отговор за горите. Това бяха главните дискусионни тематики по време на днешните договаряния по бранш екология. Те продължиха над 6 часа и половина сред четирите партии: " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " и се ръководеха от Кирил Петков.

Пертиите обявиха, че имат единодушие на 99%, като политиките в областта на отпадъците, въздуха, водите, опазването на биологичното многообразие. А дейностите по 16-те наказателни процедури в областта на околната среда да са нещо като екшън проект за справяне с многото и големи проблеми в екологията.

Като противоречиви въпроси се обрисуваха възможната смяна в позиционирането и надлежно контрола върху избрани структури като " Държавна организация по горите " и контролния орган по Оперативна стратегия " Околна среда ". И несъмнено споделеното пътешестване, против което се оповестиха от Българска социалистическа партия.
Къде да са горите
Фигурата на вицепремиера по климата ще се разисква на по-високо равнище. От " ИТН " и в частност Силвия Бакърджиева, която беше препоръчана през август за екоминистър се оповестиха по-скоро срещу концепцията да се основава особено министерство, както и да не се дава независим статут на ръководещия орган по Оперативна стратегия " Околна среда ", която в този момент е към министерството.
Реклама
Бакърджиева изрече и мощно противоречие " Държавната организация по горите " да бъде извадена от Министерство на земеделието. За последното се оповестиха останалите три партии, само че точно това е едно от министерствата, които са спрягани за хора от екипа на Слави Трифонов. По думите на Кирил Петков това е един от целите, защото все още той вижда една " беззъба организация и шест държавни горски предприятия, които си вършат каквото си желаят, като това постоянно се употребява за политически цели ".

Другата по-дълго дебатирана тематика беше инсинератора за горене на RDF на столична община, като от " Демократична България " предложиха този план да не се състои. От Има Такъв Народ и от Българска социалистическа партия се сплотиха, че желаят по-балансиран метод и по-задълбочен разбор, защото това е европроект, част от по-голяма система. А от Българска социалистическа партия припомниха и че това е въпрос, който се взема решение на локално равнище, както и че не можа да има друг метод към София и Гълъбово от кардинална позиция.
Преговорите по екология се водят от Кирил Петков. В екипа на " Продължаваме промяната " са Мирослава Петрова, Александър Дунчев, Владимир Табутов, Татяна Султанова, Любо Попйорданов. От " Демократична България " взе участие Тома Белев, лесовът, с дълготраен опит в ръководството на предпазени територии. Борислав Сандов, съучредител на партия " Зелено придвижване ". Грети Стефанова, по специалност хидроинженер, сега е общински консултант в Столична Община и Емил Георгиев. В екипа на " ИТН " са Георги Георгиев, с консултантска компания, ръководеща планове в региона на строителството, финансирани с обществени и частни средства, в това число и такива със средства от фондовете на Европейски Съюз. Силвия Бакърджиева, правист, работила е в Министерство на земеделието и храните. Георги Чепишев, инженер технолог, работещ в областта на възобновимите технологии и Иван Хиновски, с опит в енергийните планове Българска социалистическа партия: Атанас Костадинов, Явор Божанков, Емил Георгиев Ленко Петканин, Михаела Доцова Биоразнообразие и къмпингуване
Повечето оферти в областта на запазване на биоразнообразието излязоха от " Демократична България " и от " ИТН ". От Демократична България предложиха да има екологичен омбудсман като това предложение ще се дискутира в допълнение.
Реклама
Предложено беше да има ускорение на процесите на приемането на общи устройствени проекти. Да се завърши процеса по оповестяването на зоните от " Натура 2000 " и да се разработят проектите за тях. Да се разгласят предпазени акватории. Предвижда се и указател на типовете и проекти за дейностите за предпазени типовете.

Мирослава Петрова от " Продължаваме промяната " разгласи предлагането за създаване на политики за различен и природосъобразен туризъм, както и тактика за къмпингуване. Сред предложенията на групата е и да се вкарат механизми за унищожаване на незавършеното и изоставено строителство.
Климат и въздух
В сферата на чистотата на въздуха против страната има две наказателни процедури - за неспазване на нормите за фини прахови частици и за равнищата на серния диоксид в Маришкия басейн над допустимото.

Партиите се сплотиха, че е належащо да има разширение на националната система за мониторинг на качеството на въздуха, както и обществен достъп на данните от системата и до системите за мониторинг на огромните индустриални предприятия. От " Демократична България " предложиха още да има актуализация на глобите, както и да се сътвори нормативна основа за дефинирането на замърсяването от миризми, звук и светлинното такова.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Политика 3 Политика 1 Медийна сергия 2 Ритейл 3 Политика 1 Коронавирус 2 Свят 3 Коментари и разбори Реклама
В листата с политиките за понижаване на замърсяването на въздуха е ограничението на отоплението с дърва и въглища. От Има Такъв Народ оферират разширение на възобновимите енергийни източници и облекчени процедури за семействата и залагане на нисковъглероден превоз въз основата на данъчни тласъци. Сред предложенията е и приходите от квоти да остават в ПУДООС и да отиват за зелени действия, като това предложение ще се разисква на идващ стадий, в това число и с финансите. Сега приходите от CO2 отиват във Фонда " Сигурност на електроенергийната система " и значително служат за компенсиране на НЕК при обезпечаване на по-ниска цена на тока за бита.
Отпадъци и кръгова стопанска система
В сферата на отпадъците имаше сливане по множеството тематики като се изключи инсинератора на столицата. В тази връзка от Демократична България предложиха да се изследва опцията за изгаряне на боклуци в " Марица Изток 2 ".

Сред общите целите в бранш боклуци е закриване на нерекултивираните сметища, които са 43 на брой и поради които има наказателна процедура. Премахване на нерегламентираните сметища, понижаване генерално на депонирането и респективно увеличение на преработването. Промяна на изчисляването на такса боклук.

По-добра осведомителна система за отпадъците, в това число проследимост на трансграничния транспорт на отпадъците. Да не се позволи възбрана на регламентирания импорт на боклуци, като страната има огромна рециклираща промишленост.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Явор Божанков от Българска социалистическа партия предложи и промени в организациите по оползотворяване, и унищожаване на бариерите за нахлуване на този пазар.
Води
От Българска социалистическа партия пожелаха нови огромна промяна и обединен воден орган, само че това ще бъде разисквано на различен стадий. Краткосрочните цели в този момент ще бъдат да се направи обзор на положението на язовирите и по-специално на Бели Искър, Тича, Камчия, Ястербино и студена, като от Демократична България предложиха и паспортизация на водните уреди, както и обзор на хвостохранилищата.

Средносрочните цели в бранш води остават такива каквито са били постоянно и са написани в редица документи - обезпечена на пречистването и на питейните и на отпадните води, създаване на канализация и понижаване на загубите по мрежата.
Борислав Сандов Фотограф: Велко Ангелов Тома Белев Фотограф: Юлия Лазарова Александър Дунчев Фотограф: Велко Ангелов Кирил Петков Фотограф: Лили Тоушек Атанас Костадинов Фотограф: Надежда Чипева Явор Божанков Фотограф: Юлия Лазарова Мирослава Петрова Татяна Султанова Георги Георгиев Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Калина Горанова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР