Да държите кучето вързано на двора първоначално може да не

...
Да държите кучето вързано на двора първоначално може да не
Коментари Харесай

Защо е толкова вредно да държите кучето вързано в двора?

Да държите кучето вързано на двора в началото може да не наподобява като толкоз неприятна концепция, само че в действителност може да бъде извънредно нездравословно за здравето, държанието и душeвността му.

Защо е толкоз нездравословно да държите кучето вързано?

Без свободата да тича в близост, да играе и да се социализира с други кучета и хора, кучето скучае, изпитва самотност и меланхолия. Стопаните, които обричат кучето да прекара живота си на верига в двора, не осъзнават прочувствената и психическа контузия, която му нанасят.

Появяват се доста проблеми при връзване на кучето.

1. Връзването прави кучетата по-териториално настроени и нападателни

Кучетата по природа са териториални животни. Когато са принудени на населяват дребната повърхност в обсега на веригата си, този инстинкт се ускорява. Тяхното местенце в двора внезапно се трансформира в нещо, което да пазят нападателно, тъй като е всичко, което имат. Това може да ги накара да лаят минувачи или даже да хапят, в случай че някой не разбере предизвестието и навлезе в тяхното парче земя.

 Вързаните кучета могат да избягат и да не се върнат

Кучетата са обществени животни и желаят интеракции с хора и други кучета. Затова даже и отзивчивото игриво куче, вързано на верига след време на страдалчество и самотност ще стане нещастно, раздразнително и нападателно куче.

В доста случаи на избавени кучета, един път отвързани от веригата, кучетата последователно изгубват нападателната си страна. Кучетата не са естествено нападателни, а това по-скоро е отговор към обкръжаващата ги среда.

2. Веригата може да се заплете или увие в други предмети

Много ветеринари се съгласяват, че веригите са главната причина за пострадвания на врата и гърба. Възможно е кучето даже да се обеси на личната си верига, в случай че тя се оплете в нещо на високо. Но това е единствено един от рисковете при връзване на куче.

3. Вързаните кучета не могат да избегнат заплаха

Кучето може да бъде нападнато от друго животно или да бъде засегнато от недоброжелатели. То не може да избяга при положение на снежна стихия, мощна горещина или друго естествено събитие.

4. Ако кучето избяга, няма да се върне

Бихте ли се върнали там, където са ви държали завързан самичък на вън? Именно. Същият проект би имало кучето, в случай че успее да се измъкне от веригата си. В множеството случаи вързаните кучета не знаят името си и даже стопаните да ги викат, няма да схванат това. Ако кучето избяга, евентуално няма да се върне.

5. Вързаните кучета рядко получават грижите, от които имат потребност

Далеч от очите, надалеч от сърцето. Така изгледа разсъждават доста притежатели на кучета, които си взимат кучето за надзирател на двора или за тревога срещу крадци. За тях то е там, с цел да им прави работа и в тези случаи кучетата не получават любовта и вниманието, които заслужават.

Ако кучето е най-хубавият другар на индивида, то бихте ли вързали най-хубавият си другар вън на двора с верига?

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР