Да бъдат забранени плащанията в брой на стойност над 5000

...
Да бъдат забранени плащанията в брой на стойност над 5000
Коментари Харесай

Забраняват плащанията в брой над 5 000 лв.

Да бъдат неразрешени заплащанията в брой на стойност над 5000 лева предлага Министерството на финансите. Това е част от законодателните промени, които приготви министерството за бюджетният недостиг през тази година да бъде под 3% от брутния вътрешен артикул на страната.

Министерството предлага смяна в Закона за ограничение на заплащанията в брой - като мярка за ограничение каузи на сивата стопанска система нормативно регламентираният предел за ограничение на заплащанията в брой в страната да се понижи от 10 000 лева на 5 000 лева.

Предложението е заплащанията на територията на страната да се правят единствено посредством превод или внасяне по платежна сметка, когато са на стойност, равна на или надвишаваща 5000 лева и на стойност под 5000 лева, представляваща част от парична престация по контракт, чиято стойност е равна на или надвишава 5000 лева Мярката ще подтиква настоящото отразяване на паричните потоци посредством първоначални счетоводни документи и ще способства за минимизиране на разплащанията в брой по покупко-продажби сред лицата, участници в стопанския оборот.

Предлага се и изплащането на трудовите хонорари в размери над прага от 5 000 лева да става единствено по банков път, а не в брой, защото сега за изплащането на заплати прагът за заплащанията в брой не важи.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР