Д ревногръцката митология изобилства от разкази за невероятни приключения, смели

...
Д ревногръцката митология изобилства от разкази за невероятни приключения, смели
Коментари Харесай

Необичайната легенда за най-древния робот

Д ревногръцката митология изобилства от разкази за невероятни завършения, смели герои и чудати създания.

Една от легендите, която от днешна позиция визира някои изненадващо настоящи тематики, е тази за Талос – бронзов колос, който бил претрупан със задачата да пази остров Крит.

A Greek vase depicts the death of Talos "first robot ",450 BCE. He was tricked and killed by Medea as she offered him eternal life as he was not aware of his mechanical nature. As he was dying single tear dropped out of his eye
— myrmekochoria (@myrmekochoria)
На локалния акцент talos е еквивалент на гръцкото helios – слънце. Показателен за значимостта на този мит е и фактът, че на Крит Зевс, който господства над всички олимпийски богове, бил уважаван като Zeus Tallaios.

Митът за пазителя на Крит

Легендата гласи, че Талос бил основан от ковача на боговете и настойника на огъня Хефест по молба на царя на Крит – Минос, който желал да отбрани острова си от нашественици (според различен вид на легендата, той бил подарен на дъщерята на финикийския цар Агенор Европа от самия Зевс).

Талос е описван като бронзов колос, който всеки ден обхождал Крит по три пъти (според някои версии, той имал глава на бик). Нищо не убягвало от неговия поглед и той убивал всеки, който дръзнел да приближи острова.

Гигантът с лекост хвърлял големи камъни по приближаващите се кораби и ги потапял. А в случай че някой чужденец въпреки всичко успеел да доближи крайбрежията на Крит, Талос го изгарял жив или самичък се нажежавал, притискайки в прегръдката си своята жертва.

As I love giant robots for I thought I would talk about Talos the giant bronze man who was made by Hephaestus as a gift to Minos or Europa and protected the island of Crete by throwing rocks at the ships of unwanted visitors.
— Archive of History (@Chronos_archive)
Бронзовият колос имал единствено една вена, която минавала от главата до петите му. Тя била изпълнена с кръвта на боговете, която поддържала Талос жив и му давала свръхчовешка мощ.

Единственото му едва място бил тъничък гвоздей, ситуиран на единия му гален, който предотвратявал приключването на божествената кръв.

Съществуват няколко версии на преданието за неговата гибел. Според една от тях, той бил уцелен по глезена от аргонавта Пеант с лък, подарен му от Херкулес. Друга гласи, че когато аргонавтите достигнали Крит, жрицата Медея му изпратила вълшебен сън. В резултат Талос се спънал на изострен камък и божествената кръв изтекла от глезена му.

Третата версия обаче безспорно е най-любопитна.

Според нея, Медея употребила своята ловкост и отишла при Талос, предлагайки му следната договорка: тя да го направи вечен, а в подмяна той да ѝ разреши да отстрани гвоздея от глезена му. Талос, който не осъзнавал, че не е човек, а машина, направена от бронз, се съгласил, защото се страхувал от гибелта. И по този начин, до момента в който Медея произнасяла заклинания, предводителят на аргонавтите Язон минал зад Талос и измъкнал пирона, което довело до приключването на божествената кръв на колоса и той се строполил неподвижен на земята.

Did you like or? You'll love Talos, the killer robot of who was protecting Crete against passing ships. On this stater of Phaistos dated from the 3rd century BC, we see him throwing rocks.

— Online Greek Coinage (@Greekcoinage)
Тази версия на легендата няма по какъв начин да не ни изненада със своята новост. Във време, в което технологиите се развиват с гневна скорост, все по-често си задаваме въпроса дали в обозримо бъдеще няма да бъде основан толкоз комплициран изкуствен интелект, който да има всички характерности на човешкото схващане и затова да не осъзнава, че е машина.

Историята зад легендата

Най-ранните писмени сведения, свързани с преданието за Талос, са от 700 година прочие н. е. През годините археолози са разкрили доста вази и монети, на които има изображения на бронзовия великан.

Любопитна детайлност е, че на една от въпросните вази, основана през 5 в. прочие н. е., е нарисуван моментът, в който Талос умира, а по бузата му се стича сълза – непредвидена демонстрация на страст от митологичен персонаж, който от днешна позиция умерено можем да определим като робот.

Но какво в действителност е смисъла на тази легенда?

Според част от историците, митът за Талос припомня за Ахил и метода, по който той умира (след като Парис го пронизва със стрела в петата) по време на Троянската война. Това значи, че е допустимо двете предания да имат подобен генезис.

Could Talos have been the first robot in history? This famous, prehistoric gigantic mechanical device was used to guard Crete.
— Ancient Pages (@AncientPages)
Други считат, че легендата въплъщава краха на минойската цивилизация и възходът на континентална Гърция. Има и още една доктрина – че Талос символизира стражите, които охранявали остров Крит от пиратски нападения.

Античните роботи

Може да ви прозвучи изненадващо, само че в Древна Гърция концепцията за основаването на роботи била нещо доста повече от сюжет на фантастични предания.

Още през 4 в. прочие н. е. известният математик Архит (смятан за създател на математическата механика) разказва механична птица, която може да се задвижва с пара и да лети, употребявайки въздушните течения. Според някои откриватели, това на процедура е най-старият модел на летателен уред. Тук би трябвало да се означи, че в формирания релативно по същото време китайски текст „ Лие Дзъ “ е разказана среща сред античен държател и надарен откривател, който основал разнообразни автоматизирани машини, в това число и такава, която приличала на човек.

През 1 в. изобретателят Херон Александрийски на собствен ред конструирал голям брой автоматизирани устройства. Подробности за тях се съдържат в книгите на Херон, огромна част от които са непокътнати до наши дни. В „ Пневматика “, да вземем за пример, са разказани машини, работещи с въздух, пара или вода, а в „ Аутоматопойетика “ – механични и пневматични устройства, имитиращи чудеса в храмовете. Сред тях са порти, които могат да се отварят и затварят сами, както и скулптури, изливащи вино.

Великият древногръцки мъдрец Аристотел в известна степен също засегнал тематиката за роботите. В един от своите писания той написал, че „ в случай че всеки инструмент, когато му бъде наредено…може да свърши работата, която е подобаваща за него…то тогава към този момент няма да има потребност от чираци за занаятчиите или плебеи за майсторите “. Думите му безспорно звучат оракулски, имайки поради обстоятелството, че през днешния ден редица специалности стават непотребни, защото доста действия, за които преди са били нужни хора, към този момент са изцяло автоматизирани и се правят от машини.

Още любопитни митове:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР