Д-р Мичио Каку е теоретичен физик, футурист и популярен комуникатор

...
Д-р Мичио Каку е теоретичен физик, футурист и популярен комуникатор
Коментари Харесай

Как ще изглежда светът след 20 години: прогнозата на Мичио Каку

Д-р Мичио Каку е научен физик, футурист и известен комуникатор в науката. Той е създател на книгата „ Физиката на невъзможното “ и водещ на радио и телевизионни стратегии на Би Би Си, Discovery Channel, History Channel и Science Channel.

Мичио Каку е съосновател на теорията на струнните полета, клон на струнната доктрина. Това е част от теоретичната физика, която за разлика от общоприетия модел построен във физиката на обикновените частици, се стреми да изясни всички налични в природата сили и обикновени частици, с други градивни детайли – едноизмерни обекти (струни). По тази причина теорията на струните е в положение да позволява проблемите, зараждащи от това, че квантовата механика преглежда обикновените частици като точкови частици, на британски: point particle, без измерение.

Очаква се струнната доктрина да създаде една рационална доктрина на квантовата гравитация. Нещо повече, допуска се, че струнната доктрина ще може да унифицира известните ни в природата сили: гравитационна, електромагнитна, мощно нуклеарно взаимоотношение и едва нуклеарно взаимоотношение, като ги опише с един набор от уравнения. Теория на струните преглежда освен едноизмерни струни, само че и многоизмерни обекти. Тя допуска съществуването на 10 или 11 измерения на пространство-времето, в контраст на класическите 4 измерения (пространствени – x, y и z, и време t).

На Световната среща на върха в Дубай, чиято тематика беше изкуствения разсъдък Мичио Каку изрази своето мнение за това, по какъв начин ще наподобява света единствено след 20 години.

В региона на изкуствения разсъдък всеки ден носи със себе си революционни промени, най-много свързани с пътуванията в космоса и ДНК, която е градивния детайл на самия живот. Макар всичко това да е вдъхновяващо, бързият ритъм, с който се развиват науката и технологиите, от време на време е малко притеснителен, съгласно Каку, а през идващите двадесет години, нещата ще станат в действителност странни от днешна позиция.

От тоалетни, които изследват здравето на индивида, до говорещи стени, Каку нарисува стряскаща и забавна в това време картина на близкото бъдеще.

Каку стартира с това, че с течение на годините животът на хората ще се развива, като върви в крайник с напредъка в технологиите. Какво значи това на процедура?

Радикални промени: преди всичко, ще изчезнат компютрите такива, каквито ги познаваме през днешния ден. Не, няма да ги загубим безусловно, само че ще загубим този термин и смисъла влаган в него в този момент. „ Думата компютър ще изчезне от британския език “, споделя той, добавяйки, че към този момент няма да споделяме „ компютър “, тъй като устройствата ще бъдат в действителност вездесъщи. От телата ни до нашите улици и къщи, всичко ще бъде компютър. Няма да има нищо, което да не е компютър.

Каку продължава изявлението си, като дава образец с 3D принтерите, които ще трансформират цялата материална основа на нашия живот: „ Говорим за нов свят. Свят, в който, в случай че можете да си го визиите, можете да го създадете и да го имате. „ Той разказва един свят, в който можем да отпечатваме обувки или бижута или всевъзможни други движимости и облекла.

Каку дава образец, че в случай че желаете играчка за вашето дете в утрешния свят, всичко което би трябвало да извършите е да я „ свалите “ от интернет и тя ще бъде подготвена за принтиране във вашия личен хол.

Вашата къща ще бъде освен това от място, което наричате дом – това ще бъде един тип инструмент самичък по себе си, предвижда Каку.

В бъдеще ще имаме „ смартпейпър “ – интелигентна хартия, изяснява ученият. Тази хартия, употребена да вземем за пример като тапет на стената, ще може да ни покаже всяка информация, която желаеме, тъкмо както компютърните екрани го вършат през днешния ден. И освен че ще приказваме с нашите стени, а те ще ни дават отговор. За тази цел архитектурата на жилищните пространства ще се трансформира – стените ще се трансфорат в нашите смарт телефони, преносими компютри и телевизионни екрани.

Представете си, че седите на стол във всекидневната си, говорите на глас и се втурвате в най-отдалечените краища на цифровия свят. Това звучи удивително. Но това също по този начин звучи изолиращо и може би много самотно.

„ Естествено, технологията ще има и капацитета да ни помогне да се свързваме с хората на близки и далечни дистанции. В този смисъл технологията ще ни разреши да обменяме мисли и хрумвания както в никакъв случай до момента. Ще можем да приказваме с хора на всеки език, тъй като речта на всеки език ще се превежда автоматизирано, да вземем за пример от лещите за вашите очи “, предвижда Каку.

„ Искате да предприемете пътешестване? Независимо дали отивате близо или надалеч, няма да бъде нужно да притежавате кола; Вие също няма да шофирате. Автомобилите ще ви возят. Ежедневните пътувания ще бъдат много по-малко спрямо днешния ден, тъй като ще можете да създадете множеството от това, което желаете или имате потребност сами с ЗD принтерите си или да поръчате останалото, което дронове ще ви доставят. В този смисъл ние сме се ориентирани към едно бъдеще, което ще бъде социално-икономическо, за разлика от всичко, което сме претърпели до момента “, споделя Каку.

„ Ние построяваме нещо, което аз назовавам „ съвършен капитализъм “, разяснява той, описвайки концепцията като „ унищожаване на медиаторите, унищожаване на всички медиатори на капитализма “. За това общество Каку споделя: „ спечелилият ще бъде цялото общество. Губещите? Посредниците. Брокерите. “

По отношение на биологичния живот на хората, съгласно Каку „ изкуствената просветеност може да ни даде нещо, за което единствено сме мечтали, само че в никакъв случай не е било налично – да овладеем процеса на стареене, изяснява той.

„ Нещата стареят и умират, тъй като натрупват неточности. След като успеем да използваме изкуствения разсъдък за сравняване на милиони геноми от остарели хора с милиони геноми от младежи, ще бъде допустимо да определим тъкмо къде и по какъв начин се развива процеса на стареенето. Тогава ще стане допустимо и да го изкореним “, оптимистичен е Мичио Каку.

Това е забавна и красива картина, несъмнено. Но дали е точна картина на бъдещето? Проверете още веднъж след двадесетина години.

Вижте още: Ювал Ноа Харари, създател на Хомо Деус: Скоро книгите ще те четат, до момента в който ти четеш тях

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР