Д-р Жан Читалов е главен асистент в урологичната клиника в

...
Д-р Жан Читалов е главен асистент в урологичната клиника в
Коментари Харесай

Виден уролог пред в. "Доктор" вдигна завесата над най-сериозното заболяване, застрашаващо живота на мъжете

Д-р Жан Читалов е основен помощник в урологичната клиника в Университетска болница “Св. Георги” в Пловдив. Завършил е Медицинския университет под тепетата. Кариерата му стартира като хирург в Ардино. Там взема присъединяване в нашумялата интервенция за промяна на пола на Адриана, която доктор Калоян Персенски направи първи у нас.

Има специализации по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия (разбиване на камъни в бъбреците без операция) в Бурса, Турция, и във Военномедицинска академия при доцент Илия Салтиров.
На 28 юни тази година доктор Читалов още веднъж беше отличен с наградата “Лекарите, на които вярваме”.

- Д-р Читалов, в месеца, отдаден на мъжкото здраве - ноември, да поговорим за най-сериозното заболяване, застрашаващо живота на мъжете - рака на простата. Увеличили ли са се през последните години случаите с карцином на простатната жлеза?
- Карциномът на простатната жлеза е на едно от първите места по смъртност при мъжете.

- Защо заема това непрестижно, първо място? Какви са, съгласно вас, аргументите?
- Не е доста ясна повода, само че е известно, че напредналите в софтуерно отношение народи, където хората работят повече седнали, болестта е с по-висока периодичност.

- Има ли роля и наследственият фактор?
- Както при всички ракови болести, по този начин и при карцинома на простатната жлеза е известно, че при пациенти, в чиито фамилии има случаи на онкологично заболяване, би трябвало да бъдат следени по-внимателно. Преди към петнадесет години стана прочут един белтък в кръвта, наименуван простато-специфичен антиген. Той е с нараснали стойности при хора, които имат това заболяване. И след доста изследвания, първо в Съединени американски щати и по-късно и в целия свят, се реши този маркер да бъде употребен като скринингово проучване.

- Какво значи в този случай скринингово проучване?
- Скринингово проучване значи, че без да имат някакви недоволства, мъжете след 50 години един път годишно би трябвало да си изследват ПСА. И при съществуване на високи стойности над нормата - за горна граница е призната 4 ng/ml, пациентът наложително би трябвало да посети уролога си, с цел да се извърши съответната консултация.

Каква е задачата на скрининга и цялото изявление четете в най-полезния здравен уебсайт Zdrave.to.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР