Д-р Ирена Маждракова е лектор на предстоящия Форум бременност и

...
Д-р Ирена Маждракова е лектор на предстоящия Форум бременност и
Коментари Харесай

Д-р Ирена Маждракова: Промяната в стила на живот през бременността помага срещу дискомфорт

Д-р Ирена Маждракова е преподавател на идния Форум бременност и детско здраве на Puls.bg в Пловдив на 1 октомври. Тя ще приказва по една тематика, която визира изключително дамите в първото тримесечие на бременността, когато се изпитват едни от най-осезаемите форми на дискомфорт като гаденето и повръщането...

Д-р Ирена Маждракова е приключила медицина през 1995 година в Медицинска академия, София. През 2004 година придобива компетентност по клинична лаборатория. Хомеопатия специализира от 1996 година до 1999 година През този интервал се образова и в Международната хомеопатична школа на

Дж. Витулкас – Гърция. През последните години продължава следдипломното си образование по хомеопатия в Индия. Има повече от 15 години стаж като лекар-хомеопат и е един от дребното експерти в България с Европейска тапия по хомеопатия. Член е на Световната лига по хомеопатия и на Асоциацията на лекарите-хомеопати в България. Има тапия за шуслеров терапевт. Придобива магистърска степен по психотерапия на лица с увреждания. Завършва редица психотерапевтични школи – EFT-терапия (Техника за прочувствена свобода), положителна психотерапия, игрова терапия, сандплей терапия. През 2013 година приключва двугодишен курс на образование по аюрведична медицина. Придобива задълбочени знания по нутриционистика и потребление на биологично дейни добавки. През 2014 година приключва курс за терапия с Австралийските цветни есенции. Сертифициран учител към Australian Bush Flower Essences. Управител е на Консултативен център за хармонично здраве „ Хела “.



- Обичайно чакаме през бременността да поносим някакъв дискомфорт. Гаденето, киселините, ниското кръвно,... като че ли нямат лек и просто би трябвало да ги изтърпим. Така ли е фактически?


Около 3/4 от бременните дами в развитите страни изпитват някаква степен на дискомфорт през първия триместър на бременността. От друга страна в някои изследвания се показва фактът, че това не важи за дамите от Индия, Бразилия и някои от африканските страни. Личният ми опит е, че в случай че дамата се приготви за бременността - приема здравословни храни, направи пречистване на тялото, успее да си обезпечи дефицитни витамини, минерали, мастни киселини, спортува, успокои мозъка и изпитва наслада, то тогава дискомфортите са в пъти по-слаби или изобщо не се появяват.



- В учебниците по акушерство и гинекология се среща изречението, че прекомерното повръщане при бременната жена се дължи на, надали не, лабилна душeвност. Как бихте коментирали, имайки поради че Вие сте доктор, хомеопат и психотерапевт?


Понякога не можем да направляваме аргументите, които провокират повръщането – да вземем за пример смята се, че една от аргументите е покачването на някои хормони при започване на бременността (напр. hCG),

местонахождението на corpus luteum, пола на плода (при женски пол се следят по-сериозни повръщания), положението на стомашно-чревния ни тракт и така нататък Но душeвността има голямо значение, изключително страховете и тревогата. Затова е извънредно значимо да помогнем на бременната жена да сътвори за себе си комфорт, уют и успокоение, да отстрани страховете. Прекаленото повръщане се следи по-често при дами, които не са възнамерявали бременност, при дами с хистерични прояви или със съществени вътрешни спорове. В момента съществуват доста безобидни и в същото време много ефикасни способи за справяне с тези аргументи като хомеопатия, цветни есенции, психотерапия и така нататък Но, както показах в отговора на предходния ви въпрос, би трябвало да се погрижим освен за душeвността. Комплексната грижа за тялото е доста значима.



- Кой е най-големият боязън при бременните и какво е неговото отражение върху физическото ни тяло?


„ Дали ще се оправя? - С всичко, с упованията към мен като майка, с износването, с раждането. “ „ Готова ли съм да се промени методът ми на живот? Ами, кариерата ми? “ Свързани публикации.. Д-р Васил Даскалов: В нашето майчино опазване на здравето са пропуснати някои съществени проучвания 0 Форум бременност и детско здраве на Puls.bg в Пловдив на 1.10. 0 Форум бременност и детско здраве май 2017 0

Жените доста постоянно си задават такива въпроси. В урбанистичните общества дамата на пръв взор е оправдана откъм

човешки права и така нататък, само че в действителност е натоварена с доста повече отговорности и упования - тя би трябвало да е добра майка - обгрижваща и нежна и любяща, само че би трябвало да е и сполучлива в кариерата си, да е отдадена на компанията, в която работи или на бизнеса, който е почнала, да е твърда и решителна в работата си. Това е доста мощен спор за всяка млада жена, която е пристигнала при мен на консултация. Отражението върху тялото е голямо – непрестанно напрежение, самообвинения, чувство за несправяне, бодърствуване, тревога. Всичко това води до физическо безсилие и мощен душевен дисбаланс, податливост към меланхолия и себеотричане. Можете да си визиите какви физически недоволства ще изпита дамата по време на бременността.



- При кои недоволства през бременността можем да си помогнем с хомеопатия?


Практически за всеки дискомфорт - меланхолия, повръщане, ниско кръвно налягане, високо кръвно налягане, запек, хемороиди, болки от всевъзможен темперамент, остри положения и така нататък може да се откри хомеопатично лекарство, с което дамата да се почувства по-добре. Хомеопатичните медикаменти са безусловно безвредни за всички етапи на бремеността и раждането и в същото време едни от дребното медикаменти, които оказват помощ по едно и също време и на тялото и на душeвността.



- Опишете границите, в които работи хомеопатията?


Ако приемате хомеопатично лекарство, само че все пак недоволствата не престават, сменяте едно, две или три медикаменти, обаче да вземем за пример депресията ескалира, кръвното става доста високо и така нататък, тогава, несъмнено, би трябвало да потърсите други пътища за помощ. Искам да кажа, че самата хомеопатия като лековит способ няма ограничавания, само че ние като хора имаме. Причината за невъзможността да се помогне може да е в поддържаща непремахната причина (тогава ни би трябвало и психотерапевт или спомагателни проучвания и т.н.), в незадоволителната подготвеност на терапевта или в невъзможността на организма на пациента да се оправи (защото хомеопатията разчита на личните оздравителни сили на тялото, нейната роля е единствено да ги отключи и да ги насочи). И, несъмнено, при всички доста незабавни положения би трябвало неотложно да се насочите към съответния център за оказване на способена незабавна помощ.

Повече можете да научите от лекцията на доктор Маждракова в Пловдив на 1 октомври, зала "България ", Международен панаир, Форум бременност и детско здраве на Puls.bg. Посещението е гратис. Към регистрация >>
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР