Д-р Димитър Стаматов е ортопед-травматолог в МБАЛ Медлайн Клиник в

...
Д-р Димитър Стаматов е ортопед-травматолог в МБАЛ Медлайн Клиник в
Коментари Харесай

Светило в медицината разкри пред в. "Доктор" как за 15 минути махаме щръкнали кокалчета по краката

Д-р Димитър Стаматов е ортопед-травматолог в МБАЛ Медлайн Клиник в Пловдив. Специално за в. “Доктор” той изясни лечебните способи за най-честите проблеми на опорно-двигателната система.

- Д-р Стаматов, каква е лечението против болки в кръста?
- Лечението се организира с една-единствена инжекция. Посредством неусетен достъп с тънка игла в региона на кръста се слага лекарство, което съдържа кортикостероид и противовъзпалителни субстанции. Разтворът облива нервните коренчета и по този метод отстранява болката и възпалението им. Приложеният анеститик дружно с кортикостероида отстраняват възпалението и незабавно повлиява болката. Мускулатурата, която е в тежък конвулсия, се отпуска. Болката последователно се редуцира и дефинитивно изчезва 2-3 дни след операцията. Ако наред с това човек промени и нездравословните си привички, не носи тежки неща, не прави внезапни придвижвания, не се обува изправен, може да си спести последващи болки в кръста. С слагането на такава инжекция се повлияват бързо и острите положения, “сецването”, както го знаят хората, и хроничните болки в кръста и краката. По този нов способ на момента се отстранява спазъмът на мускулатурата и човек може да стартира интензивно рехабилитация и режим, с цел да се върне бързо към естествения си метод на живот.

- Какви са преимуществата на този относително нов лековит способ?
- Предимствата на този интервенционален метод, който е известен в Съединени американски щати и Европа, по отношение на класическото медикаментозно лекуване през устата са няколколко. Приемът на кортикостероиди и обезболяващи дълготрайно време през устата или мускулно, допуска много огромни странични резултати, най-често кървене и язва на стомаха, увреждане на бъбреците и черния дроб. Освен това продължителното лекуване с разнообразни обезболяващи и противовъзпалителни средства дава краткотраен и променлив резултат. Ето това е главното преимущество, тъй като новият способ за лекуване включва слагането на специфична инжекция, която не провокира никакви странични резултати заради дребната доза приложени лекарства. Другото преимущество е късата операция, която лишава 10-15 минути - с цялата подготовка и вкарването на иглата под рентгенов надзор до точното място. И най-важното: обезпечен е както моментният, по този начин и дълготрайният резултат от процедурата, който може да продължи месеци, а от време на време и няколко години.

- Има ли статистика за резултата от такова лекуване?
- От 30 до 60% от хората, които са третирали болки в кръста с епидурално приложение на противовъзпалителни лекарства, са получили облекчение и са избегнали интервенция. Това сочат статистическите данни, резултат от хиляди проучвания в Съединени американски щати и Европа, които са оповестени в реномирани медицински издания.

- Поема ли се това лекуване от Здравната каса?
- Да, поема се от Здравната каса, а прегледите при ортопедите в нашата болница са безвъзмездни.



- Прилагате и нов миниинвазивен способ за лекуване на кокалче на краката. В какво се показва този нов способ?

- Този проблем е освен образен и изящен, той е и анатомичен. Освен това е всеобщо срещано положение, като по-често страдат дамите. Проявява се с ежедневни болки и засилващи се с годините деформации, които след палеца последователно обгръщат втория и третия пръст на крайници. В краен етап се стига до мазоли, язви и труднозарастващи рани по пръстите и стъпалото. При такива положения не оказват помощ каквито и да са подложки, фиксатори, пръстени и други способи. Тези средства са единствено търговски трикове, които още повече задълбочават казуса. Разбира се, новият тип интервенция е доста добра опция. Тя не е прилагана до момента в България. Само за петнадесетина минути казусът с щръкналите кокалчета по краката се взема решение изцяло. Този действен способ се ползва с извънреден триумф в Америка и Западна Европа и е желан от множеството холивудски звезди. Операцията се прави със спинална анестезия в кръста, при която единствено краката са упоени. Белегът е към един сантиметър, а възобновяване е два пъти по-бързо спрямо прилаганите до момента способи за лекуване на този проблем. Поставя се една игла до палеца на крайници, която се отстранява месец след оперативната интервенция. Носи се специфична постоперативна обувка в продължение на 45 дни. Поради простотата на метода и бързото възобновяване на пациентите след интервенцията могат да се оперират и двете ходила по едно и също време. И тази оперативна интервенция се покрива изцяло от НЗОК.

Как експертът лекувате шипове в глезена, по какъв начин се демонстрира и какви са аргументите четете в най-полезния здравен уебсайт Zdrave.to.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР