Д-р Десимира Миронова е лекар на първа линия. Първият, който

...
Д-р Десимира Миронова е лекар на първа линия. Първият, който
Коментари Харесай

Д-р Десимира Миронова: Не искам да ме питат кога ще свърши пандемията, защото не зависи от нас

Д-р Десимира Миронова е доктор на първа линия . Първият, който застава пред рубриката „ Младите хора, които ме въодушевяват “. Нито за момент не съжалява, че незабавно се включва в борбата с едни незнаен зложелател. Във време, когато без да се замислят десетки лекари от другите отделения на Клиниката по вътрешни заболявания образуват поетапно от началото на пандемията през 2020 до в този момент Covid конструкция, която да поема непрестанно растящия брой новозаболели пациенти от столицата и региона.

А другояче, доктор Миронова е млад ендокринолог, потомствен доктор , като госпожица мечтаела да стане юрист. Но кръвта вода не става, решила, че медицина ще и е най-лесно. Днес е избрала за поле на деяние най-спешната регионална болница - УМБАЛ „ Света Анна “:

„ Избрах ендокринологията, тъй като е постоянна, спокойна и всеобхватна компетентност, само че когато трябваше да стартира работа си споделих: О, на мен ми би трябвало нещо динамично, незабавно, интензивно и по този начин се озовах в „ Света Анна “- това ме въодушеви - спешността “, сподели пред БНР доктор Десимира Миронова, ендокринолог от УМБАЛ " Света Анна ".


Помня първите пациенти - идваха в извънредно тежко положение, смъртността растеше, хората като че ли чакаха последния миг. Постепенно пациентите в този момент в третата вълна, започнаха по-бързо да търсят болнична помощ.

Ако преди година не знаехме против какво се изправяме, не можехме да планираме за повече от два дни напред, в този момент при третата Covid вълна сме доста по-подготвени, знаем с какво да лекуваме, работим както се работи по света, към този момент знаем против какъв зложелател сме изправени , споделя младата лекарка.

   Личен списък

„ Сега вирусът от март месец насам стана по-агресивен , хората още веднъж постъпват в доста по-тежко положение, усложнени, идват и по-млади хора, само че не са преобладаваща част. И леглата са съвсем на 100% запълнени.

Заради комплексността на болестта и поради потребността от от ден на ден екипи, лекуващите лекари в Covid отделението са от разнообразни групи експерти , а всички сътрудници се приспособяват доста бързо към новата болест:

„ Дълбок реверанс към всички сътрудници , които незабавно откликнаха, всеки който беше помолен, незабавно се включваше в графиците. Екипите ни са интердисциплинарни “, разясни доктор Миронова. Тя добави:

„ Пациентите с нападателен ход на протичане на болестта и са със затлъстяване, диабет или метаболитен синдром, се оправят по-тежко с заболяването , до момента в който тези които управляват тези болести, се лекуват сполучливи. Тук при нас открихме диабет при болни с ковид пациенти.

 Личен списък

По думите и не е значим вариантът на вируса, а по какъв начин ние се пазим от него, да пазим и другите.

" Не желая да ме питат: Кога ще свърши пандемията, не зависи от нас , и ние желаеме да е скоро. Искам да ни питат по какъв начин ще се променим здравната система по-късно. Защото тя извади на показ минусите – по какъв начин да се реагира в условия на неотложност, по какъв начин няма фрагменти за това, по какъв начин бързо да се активизират екипи и отделения – видяхме кадровия недостиг, който би трябвало да се преодолее.

 Личен списък
А позитивната сила , която насочат към тях признателни пациенти и обществото, е най-ценното , което младата лекарка получава дружно със своите сътрудници.

„ Тази позитивна сила ще остане с нас “ , безапелационна е доктор Миронова.



Още по тематиката от изявлението на доктор Десимира Миронова в рубриката „ Младите хора, които ме въодушевяват! “

 Личен списък

Д-р Десимира Миронова е експерт ендокринолог със 7 години опит. Специализирала е в Клиниката по Ендокринология и заболявания на обмяната на Военномедицинска Академия София. Извършва съвещания, прегледи, диспансеризации и ехография на щитовидна жлеза. Приоритетно работи в сферата метаболитните и тиреоидните болести, невроендокринната патология, поликистозата, репродуктивната медицина и нарушаванията в половата функционалност. Провежда диетологични съвещания, на чиято база изготвя самостоятелен хранителен режим.

Завършва Медицински университет София през 2012 година Своята компетентност Ендокринология и заболявания на обмяната придобива през 2017 година Асистент и докторант е към Катедра по " Фармакология и токсикология " към Медицински университет София и двойна PhD стратегия към University of Copenhagen, Дания. Провела е образования за диабет и репродуктивна медицина в Австрия през 2013 г, 2016  и 2020 година, има участия в редица симпозиуми и интернационалните конгреси с презентации.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР