Credit Suisse и UBS могат да се възползват от над

...
Credit Suisse и UBS могат да се възползват от над
Коментари Харесай

Швейцария заделя една трета от икономиката си за спасяване на банки

Credit Suisse и UBS могат да се възползват от над 260 милиарда швейцарски франка (280 милиарда долара) поддръжка от страната и централната банка. Сумата е равна на една трета от брутния вътрешен артикул на страната и ще предпазят Швейцария от световните финансови разтърсвания, излиза наяве от документи, очертаващи сливането сред двете банкови институции.

Швейцарските управляващи оповестиха в неделя, че UBS се е съгласила да придобие конкурентната швейцарска банка Credit Suisse посредством обединение, целящо да избегне повече разтърсващи пазара разтърсвания в световното банкиране.

UBS съобщи, че ще заплати 3.2 милиарда $ за 167-годишния флагман, а държавното управление споделя, че UBS ще поеме и първите 5.4 милиарда $ загуби от деривати и други рискови активи.

Сделката обаче включва огромна обществена поддръжка, с три транша ликвидност и заеми, както и заричане от страна на швейцарското държавно управление да поеме до 9 милиарда франка евентуални загуби от придобиването. Общата поддръжка от 259 милиарда франка е еквивалентна на една трета от цялото икономическо произвеждане на Швейцария, което възлизаше на 771 милиарда франка предходната година.

Правителството ще би трябвало да каже на гласоподавателите за какво излага на риск парите на жителите, парите на данъкоплатците, с цел да избави банка, която обслужваше най-вече свръхбогатите, правеше някои много невероятни неща със своята капиталова банка и плащаше на хората луди суми пари спрямо това, което получава човек от улицата “, сподели за Reuters някогашен основен изпълнителен шеф на международна банка, който е поискал анонимност.

В записка, забелязана от Reuters и изпратена до личния състав в неделя след оповестяването на договорката, Credit Suisse твърди чиновниците си, че техните огромни бонуси ще бъдат изплатени в цялостен размер макар рецесията, в която се намира.
Как се структурирана държавната поддръжка?
Credit Suisse към този момент употребява схемата за незабавна ликвидна помощ на Швейцарската национална банка (SNB). Частният заемодател съобщи предходната сряда, че ще вземе 50 милиарда франка по схемата, която обезпечава финансиране, обезпечено с ипотеки и скъпи бумаги. Докато банката има поръчителство, тя може да тегли в допълнение финансиране. Данните на централната банка от понеделник демонстрират, че Credit Suisse евентуално към този момент има достъп до фонда.

Освен това Швейцарската национална банка предложи на обединената банка незабавен заем за ликвидност до 100 милиарда швейцарски франка. Този заем е предпазен при положение на несъблюдение.

Третият транш от поддръжката разрешава на Credit Suisse да притегли още 100 милиарда франка финансиране посредством обществена отбрана на ликвидността, която е категорично обезпечена от швейцарското държавно управление.

SNB отхвърли да разяснява дали Credit Suisse или UBS са се възползвали от препоръчаните пари.

Credit Suisse бе най-голямото име, впримчено в световните пазарни разтърсвания, отприщени от скорошния колапс на американските кредитори Silicon Valley Bank и Signature Bank.

UBS и Credit Suisse са в група от 30 световни редовно значими банки, следени от близко от регулаторите. Фалитът на Credit Suisse би засегнал цялата финансова система, съобщи швейцарското държавно управление късно в неделя.

Фалитът на Credit Suisse щеше да има големи съпътстващи вреди – също и на швейцарския финансов пазар, риск от болест за UBS и други банки, а също и в интернационален проект “, сподели швейцарският министър на финансите Карин Келер-Сутер на конференция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР