COVID изследванията да влязат в пакета от здравни дейности, гарантиран

...
COVID изследванията да влязат в пакета от здравни дейности, гарантиран
Коментари Харесай

Проект на Наредба: Бързите COVID тестове да се поемат от НЗОК

COVID проучванията да влязат в пакета от здравни действия, обезпечен от бюджета на НЗОК, планува план на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 9, оповестена от Министерство на здравеопазването за публично разискване.

Изменението на Наредба е в частта Специализирана извънболнична здравна помощ като в Диагностично-лечебната активност се включват и бързите антигенни проби за ковид.

„ С плана се предлага допълнение на пакета медико-диагностични действия в извънболничната здравна помощ с спомагателен тип проучване, с което да бъде усъвършенствано качеството на предлаганите услуги в границите на наложителното здравно обезпечаване, изключително в актуалната обстановка на записано продължаващо повишение на броя лица, инфектирани с ковид “, споделят в претекстовете от Министерство на здравеопазването.

Бързият антигенен тест се включва в границите на медико-диагностичните проучвания, които могат да бъдат осъществявани след ориентиране от доктор от първичната или профилираната извънболнична здравна помощ и съгласно Министерството по този начин се основават благоприятни условия за ранно разкриване и диагностика на съществуването на възпаление с ковид, което пък ще подсигурява предприемане на навременни ограничения по карантиниране или изолираност на лицата и тяхното навременно лекуване. От Министерството напомнят, че все още пациентите могат да получават направление за PCR проучване за съществуването на коронавирусна зараза единствено след консултация от доктор експерт, а не от ОПЛ.

Според Министерство на здравеопазването финансовите средства за използването на препоръчаните нормативни промени са в границите на бюджета на НЗОК.

Проекта може да видите а претекстовете -.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР