© Юлия Лазарова Още по темата Преработваща индустрия: Силна година

...
© Юлия Лазарова Още по темата Преработваща индустрия: Силна година
Коментари Харесай

"Гудмилс България" инвестира близо 5 милиона лева в модернизация

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Преработваща промишленост: Силна година за производителите на олио

Приходите на Топ 30 в класацията на предприятията в бранша надвишават 3.173 милиарда лева през 2016 година
17 сеп 2017
Най-големите компании за храни и питиета: Слънчево и вкусно

Най-силна е годината за производителите на масло за експорт, усилват се и продажбите на фирмите за храни и питиета, които работят за локален пазар
9 авг 2017
Най-големите компании за храни и питиета: Слънчево и вкусно

Най-силна е годината за производителите на масло за експорт, усилват се и продажбите на фирмите за храни и питиета, които работят за локален пазар
5 юли 2017 " Гудмилс България " ще прибави още един милион лв. през 2018 към вложенията от последните години. През 2016-2017 година производителят на брашно с марката " София мел " вложи 3.7 млн. лева в разнообразни планове. Финансирането на капиталовата стратегия на сдружението е напълно със лични средства, заяви за " Капитал " Стефан Христосков, шеф на сдружението.

Стефан Христосков

Инвестиции и развиване

През юли предходната година мелничният комбинат влага 940 хиляди лв. и обнови съществуващото разтоварище за пшеница. " Съоръжението е от най-модерните в " Гудмилс Групата ". То защищава от разпространяване на фини прахови частици в околната среда, усъвършенства хигиеничните условия за банкет на пшеница, усъвършенства работата ", заключи Стефан Христосков.

От октомври 2017 година във компанията е конфигуриран нов палетизатор от последно потомство, който усъвършенства качеството и сигурността на пакетиране на продуктите и употребява по-малко найлоново фолио. Проектът е за 900 хиляди лева Други към 1.040 млн. лева са вложени за създаване на нова автоматизирана система за погасяване на пожари, със специфични панели, димни пердета и съвременни датчици за топлота.

" Основната част от плануваните през 2018 година вложения - 400 хиляди лева - е продължение на плановете по противопожарна сигурност, само че на територията на други обекти в предприятието – мелницата и силоза за зърно. След приключването ще имаме една мелница в сходство с най-високите европейски стандарти за противопожарна сигурност освен на територията на България, само че и в района ", обобщава Стефан Христосков.

По думите му сдружението всяка година влага и най-малко 100 хиляди лева във високотехнологичната фирмена лаборатория, където се окачествяват одобряваното зърно и продуктите от него.

Над 140 хиляди тона пшеница

По данни на компанията през 2017 година тя е преработила 140 хиляди тона пшеница и е продала 120 хиляди тона брашно - количества, сходни на тези от миналата година.

" В нашия бизнес доста мъчно се предвиждат като цяло приходите от продажби. В огромна степен те зависят от положението и цените на реколтата от пшеница. За нас е от значително значение да реализираме заложените размери модифицирана пшеница при опазване на доходността от предишни години ", разяснява Стефан Христосков.

" Гудмилс България " възнамерява растеж от към 3-4% за 2018 година " Това не е лесна задача, като се имат поради последователно възходящите разноски за електрическа енергия, опаковъчни материали, средствата за труд и работни заплати. Затова от основно значение е да подобряваме продуктивността и успеваемостта на индустриалния развой посредством вложения и нововъведения ", обобщава Стефан Христосков.

60% пазарен дял в стойност

Дружеството създава над 40 типа артикули с марката " София мел ", които са предопределени за индустриални клиенти и продажби на дребно. В комерсиалната мрежа предлага 18 типа артикули, като най-новите са пълнозърнесто брашно и цяла биогама – пшенично брашно, от лимец и от ръж.

Данните от последните пазарни изследвания на AC Nielsen за октомври-ноември 2017, представени от Стефан Христосков, демонстрират, че марката " София мел " има 60% пазарен дял в стойност. Около 35-38% от продукцията на компанията се продава зад граница. Основните пазари са Гърция, Кипър и Турция.

В съдействие с фермери

Вече четвърта година мелничният комбинат предлага на фермери от Северен централен и Северозападен район на страната Програма за взаимно развъждане на високопротеинови сортове пшеница. Фирмата предлага семена от премиум сортове, дава ноу-хау за тяхното развъждане и подсигурява следващо изкупуване на реколтата. " Постоянно усилваме размера на засетите площи по програмата и за 2018 година имаме над 20 хиляди дка ", посочи Стефан Христосков.

Компанията

Създаденият през 1986 година държавен мелничен комбинат " Н. Й. Вапцаров " в София е преобразуван в ЕАД и през 1996 година е препоръчан за приватизация. През 2000 година мажоритарен притежател на сдружението става гръцкият мелничарски холдинг " Лулис груп ", който преименува предприятието на " София мел " и постанова едноименната комерсиална марка.

През май 2009 година следва нова смяна в собствеността - компанията е закупена от австрийската LLIEuromills. Три години по-късно едноличният притежател на капитала се преименува на GoodMills Group, а българското сдружение - на " Гудмилс България ". Групата разполага с 25 мелници в 7 страни.

Българският мелничен комбинат е ситуиран на 50 000 кв. метра повърхност. Комплексът се състои от три линии за смилане с общ потенциал 750 тона на денонощие, бетонов силоз за зърно с съдържимост 40 хиляди тона, склад за брашно с съдържимост 11 хиляди тона, съвременна лаборатория, 2 автоматизирани съоръжения за пакетиране с продуктивност 100 пакета в минута, склад за подготвени артикули от 4000 кв. метра. За 2016 година компанията има 78 млн. лева доходи и близо 7 млн. лева облага. Пазарът на брашно

" Българският пазар на брашно се прави оценка на към един милион тона годишно, като това количество е напълно създадено от български мелници. По последни данни работещите мелници в страната са 163, чиито потенциал е надалеч над нужните количества брашно в страната. Единственият импорт на брашно е единствено в В2С (бизнес към крайни клиенти) бранша, с разнообразни миксове и култури, който не се обработват или мелят в България ", разяснява Стефан Христосков.

По думите му най-голямото предизвикателство е делът на сивия бранш. " По наша оценка почти към 50-60% от брашното, належащо за произвеждане на самун, се търгува без документи. За нас единственият излаз за битка със сивата стопанска система е диференцирана по-ниска ставка за Данък добавена стойност върху съществени храни ", споделя Стефан Христосков.

Пазарът на брашно ще се трансформира и приспособява към потребителските потребности, ще се оферират повече разнообразни типове здравословни брашна – пълнозърнести и био, брашна от разнообразни от пшеница култури, предвижда Стефан Христосков.

Друга посока на смяна ще бъде към профилирани брашна или създаване на нови за съответни производства и печива. " Очакваме пазарът на брашно в България да има дребен, само че непрекъснат растеж ", обобщава Христосков.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР