© Цветелина Белутова Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

...
© Цветелина Белутова Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Коментари Харесай

Как бурята около "Зелена карта" утихна

© Цветелина Белутова
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
" ДаллБогг " осигурителен проблем

Две застрахователни сдружения са уличени в нарушавания по линия на системата " Зелена карта ", по която се изплащат вреди от произшествия в чужбина
24 ное 2017
Застрахователите:

Средно здрави

Откритите проблеми не са големи и в случай че бъдат отстранени, секторът ще е по-капитализиран
10 фев 2017
КФН и EIOPA не откриха проблеми в небанковия бранш

Само 13 застрахователя не са покрили финансовите условия, само че над половината към този момент са взели ограничения
3 фев 2017
Карай деликатно или...

Системата бонус-малус, възнаграждаваща положителните водачи при сключването на наложителната лавица " Гражданска отговорност ", може да започва от 2018 година, само че в случай че не бъде калибрирана вярно, носи опасности за застрахователите
20 яну 2017 Почти година откакто ескалира казусът с насъбрани неплатени вреди по линия на интернационалната система " Зелена карта " с два български застрахователя - " Лев инс " и ДаллБогг: Живот и здраве ", опасността за слагане на страната под мониторингова процедура наподобява преодоляна. Все още обаче в промишлеността има тлеещи въгленчета от спора, които могат да разпалят пожара още веднъж.

За да вкара дисциплинираност в редиците и да увери задграничните сътрудници, че държи нещата под надзор, през декември " Националното бюро на българските автомобилни застрахователи " вкара драконовски финансови условия за сдруженията, които биват уличавани, че не заплащат по вреди в чужбина. Това очевидно оказа резултат, само че защото бръкна дълбоко в джобовете на акционерите на засегнатите компании и повлия отрицателно на бизнеса им, е ясно, че мярката ще бъде атакувана по всички вероятни инстанции и способи.

Първият опит през Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не мина. Но нейното решение даде видимост към някои искания, които може да бъдат почетени при идната борба - в съда. В същото време финансовият регулатор в лицето на Комисията за финансов контрол (КФН) продължава да не взима страна и даже и да е подхванала някакви дейности, не ги е огласила. А това оставя усещането, че е оставила гилдията сама да се оправя с казуса, от който най-после може да пострадат потребителите.

Зародишът на спора

Принципът на работа на " Зелена карта " е елементарен - посредством нея един автомобил със подписана застраховка " Гражданска отговорност " в една страна може да се движи свободно из всички останали, като в случай че провокира някаква вреда полицата я покрива. За задачата гаранцията идва освен от застрахователя, само че и от локалното бюро на системата, което заплаща по предявени искове при отвод или неспособност на някой от членовете си.

Двете компании, уличени, че не заплащат по вреди на застраховани от тях коли в чужбина, дружно държат една трета от пазара на " Гражданска отговорност ". Заради множеството случаи на отказани заплащания по вреди, кореспондентите им в чужбина бяха завели искания пред локалното гаранционно бюро. То ги сложи под мониторингова процедура и стартира да усвоява от средства от депозита, който всеки осигурител дава, при включването му в системата " Зелена карта ". КФН също се задейства с претекст, че двата застрахователя са прекратили връзки с репортери зад граница и в доста страни бяха останали без представители, каквито са задължени да имат. Даде им период, който те съумяха да спазят.

На втори проект течеше дипломатическа престрелка сред " Съвета на брата Зелена карта " в Брюксел и централите на двата застрахователя в София. Накратко, упреците към България бяха, че се позволява обезпечаване на коли с подправен или остарял ваучър, след което полиците се анулират, а при случай разходът се покрива не от застрахователя, а от солидарните гаранционни фондове, което на процедура ги източва. Тези полици измежду българските застрахователи жаргонно се назовават румънки, само че има данни, че схемата се ползва и с коли от Италия и Гърция. Конкретно за " ДаллБогг " бе посочено, че е оповестил за невалидни близо 800 такива полици, с което е отхвърлил отговорност за заведените по тях вреди.

В своя отбрана двата застрахователя обявиха, че неплащането е метод, самите те се борят с измами, има проблем с задграничните репортери, които надписват доста разноските по вреди зад граница и упрекнаха браншовия орган в лицето на българското бюро " Зелена карта " в корпоративен скрит план.

Мярката и съпротивата против нея

Крайният резултат от водената по подобен метод " война " можеше да докара до налагане на мониторингова процедура на българския осигурителен пазар, което би означавало общ депозит за многомилионна сума в евро, от който да се заплащат бъдещите искания по произшествия в чужбина. В опит да пресече тази заплаха, която щеше да докара до сензитивно повишаване на застраховките " Гражданска отговорност ", локалното бюро свика общо заседание, на което промени устава си и в него записа съществено повдигане на финансовите условия пред застрахователите, сложени в мониторинг. За сдружения с пазарен дял до 5% сумата на банковата гаранция се подвигна от общоприетата за всички компании 600 хиляди евро на 1.2 млн. евро; за тези до 8% пазарен дял, гаранцията под мониторинг набъбна на 3 млн. евро, а за тези над 8.01% - гаранцията скочи на 5 млн. евро.

Според " ДаллБогг " това деяние на националното бюро е ориентирано експлицитно към компанията, слага застрахователите пред неравноправни условия, а също така и е условието е въведено ретроактивно.

В настояването си до антимонополния орган от компанията желаят въведената мярка със повишените гаранции, отчитащи пазарния дял на поставения под мониторинг, ще бъде приета за нарушаваща конкуренцията на пазара. " ДаллБогг " се оплаква още и от късия период от 14 дни за внасянето на спомагателната гаранция, който съгласно сдружението подставя фирмите в риск от изпадане от пазара на " Гражданска отговорност " и даже в несъстоятелност. " Не съществува институция в страната, която в границите на подобен къс период може да прегледа искане за разкриване на гаранция с некешово или 100% неликвидно поръчителство или да отпусне заем ". Не на последно място от сдружението считат, че новите правила в устава следва да се отнасят за бъдещите случаи на поставяни под мониторинг, а заварената обстановка следва да се третира по остарелия ред. Отговорът на комисията не преглежда упреците всъщност, а производството е прекъснато с претекст, че органът не е способен да се произнесе по казуса.

На въпрос дали ще апелират решението, от сдружението обявиха, че не са били известени от Комисия за защита на конкуренцията за привършване на производството, и прибавят, че въпросното решение, въведено с изменение на устава на националното бюро на застрахователите, се апелира и в съда.

Платено, само че не и решено

" Финансовите индикатори на " ДаллБогг " не са повлияни по никакъв метод ", показват от компанията и прибавят, че в годишния одитиран финансов доклад за 2017 година " ДаллБогг " завърши с отлични финансови индикатори предходната година и се удостовери рекордната за българския пазар финансова адекватност от 131.03% ".

Въпреки че явно въпросът се е отразил върху бизнеса на сдружението и в края на 2017-а то регистрира стесняване на пазарния си дял в автомобилните застраховки (виж таблицата), компанията не е изгубила упоритости да се развива в този сегмент. " ДаллБогг " се стреми да развива както автомобилния, по този начин и останалия портфейл от застраховки посредством предложение на високо качество и специфични услуги в съгласуваност с европейските си сътрудници и напреднала грижа за всеки клиент.

По информация на " Капитал " още към есента на предходната година сдружението се е задействало в изчистване на казуса, като е покрило всички гаранционни искания и все още няма нито една. Това е довело до отпадането на мониторинговата процедура за него през февруари и по този начин размерът на банковия депозит, който дължи за системата " Зелена карта ", е останал в границата на общоприетите 600 хиляди евро. Под мониторинг обаче остава " Лев инс ", която е и най-голямата на пазара.

И въпреки с това интернационалните пристрастености по казуса да наподобяват утихнали, няма гаранция, че успокоението не е единствено краткотрайно. А по тази причина основно ще е освен българското бюро да успее да отбрани решението си пред съда, само че и номерът с " румънките " да бъде напълно изкоренен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР