© Цветелина Белутова Още по темата Около 750 млн. лв.

...
© Цветелина Белутова Още по темата Около 750 млн. лв.
Коментари Харесай

Добавките към агросубсидиите за млади фермери ще бъдат увеличени двойно

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Около 750 млн. лева фермерски дотации ще бъдат изплатени до Коледа

Средствата са по схеми за заплащане на повърхност, отглеждане на животни и данък върху горивата
19 дек 2017
Агросубсидиите за България ще надвишават 2.87 милиарда лева през 2018 година

Директните заплащания гладко ще нарастват до 1.557 милиарда лева през 2020 година
24 окт 2017 Добавките към директните дотации, които младите фермери до 40 години получават, ще бъдат увеличени двойно. Такава смяна одобриха депутатите на второ четене в пленарна зала в сряда с ремонти в Закона за подкрепяне на земеделските производители.
В гласуваните през днешния ден промени беше въведено и условие земеделските земи, с които се кандидатства за подкрепяне, да са разполагаем на стопаните към 31 май.

Повишение на сумите

Досега добавките, които се даваха на младите фермери до 40 години, представляваха 25% от ставката за единно заплащане на повърхност, като всеки претендент можеше да ги получава единствено за първите 30 хектара (300 декара) и в границите на пет години от основаване на стопанството си. С гласуваните промени в Народното събрание, препоръчани от депутата от ГЕРБ Ирена Димова, спомагателното заплащане към този момент ще бъде 50% и ще важи още веднъж за 30 хектара. Отпада и условието сумата да се получава в границите на пет години от основаване на фермата. Корекциите ще важат още за тазгодишната акция за подкрепяне, кандидатстването за която стартира през март.

По предварителни калкулации на агроминистерството, които са били показани на парламентарната комисия по земеделието, поправките в закона ще доведат до нарастване на бюджета за младите производители на 2.66 млн. евро за 2018 година при 1.33 млн. евро за миналата година. Така индикативната стойност на добавката, която всеки млад фермер ще получи за 2018 година, е 97.55 лева за един хектар отвън базовото заплащане на повърхност при 48.78 лева за един хектар през предходната година.

Средствата се обезпечават по линия на европейското подкрепяне на земеделците, като нарастването на парите стана допустимо, откакто на 1 януари влезе в действие така наречен регулация " Омнибус " на Европейска комисия, част от която са и ограничения за насърчаването на присъединяване на повече младежи в селското стопанство.

Промяна в документите за кандидатстване

С гласуваните от Народното събрание корекции в закона беше направена смяна в реда и документите за кандидатстване за директни дотации. Въвежда се условието, че в земеделските земи, които са включени в заявката за подкрепяне, би трябвало към 31 май на същата година да бъдат разполагаем на стопаните, като това се удостоверява с така наречен правно съображение за използването на имота (нотариален акт, контракт за аренда и др.). Въпросното правно съображение не може да бъде записано, ако има неплатени отговорности за имоти от така наречен масиви за прилагане. Според закона за собствеността на земеделските земи пустеещата земя в една землище може да се разпределя служебно за обработка на земеделците в него като масив за прилагане, само че компаниите, които ги обработват, са длъжни да внасят към общината ренти, които да бъдат изплатени на притежателя при поискване от негова страна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР