© Цветелина Белутова НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА Първата седмица от блицкрига

...
© Цветелина Белутова НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА Първата седмица от блицкрига
Коментари Харесай

Уикенд новини: Иван Гешев потвърди ареста на Васил Божков, първи смъртен случай от коронавирус извън Китай

© Цветелина Белутова НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Първата седмица от блицкрига на страната против Васил Божков завърши с неговия арест в Обединените арабски емирства (ОАЕ). С тази вест от петък вечер стартира уикендът и продължи под знака на последните развития към масираната акция против една от знаковите фигури на прехода.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По света не престават паниките към китайския ковид. Вече е реалност първият смъртен случай отвън Китай на инфектиран човек, а от ден на ден страни затварят границите са за китайци и чужденци, пътували в Китай неотдавна. Продължава и евакуацията на задгранични жители от град Ухан, трансформирал се в епицентър на епидемията. В неделя двете български студентки, поискали да изоставен Ухан, кацнаха във Франция, откъдето ще бъдат превозени до България и сложени под 14-дневна карантина.

Иван Гешев удостовери ареста на Васил Божков

Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че към този момент има удостоверение от Обединените арабски емирства, че Васил Божков е арестуван. С него имало още едно лице с фамилия Попов, като явно става дума за съдружника на Божков Георги Попов, също апетитен от държавното обвиняване като част от проведена незаконната група с водач Васил Божков. В събота сутринта на летището във Виена е арестуван бизнес колегата на Божков Борис Бекяров, който е бил разгласен за търсене дружно с него.

Междувременно в събота съдът реши да остави за непрекъснато в ареста някогашния ръководител на комисията по хазарта Огнемир Митев, който беше арестуван дни по-рано. Пак през уикенда стана ясно, че в длъжностни закононарушения е упрекнат и сегашният ръководител на комисията по хазарта Александър Георгиев, който е направил признания и е бил освободен против парична гаранция от 40 хиляди лева

Всичко това се случва, откакто в сряда спецпрокуратурата предяви обвинявания по седем члена от Наказателния кодекс против притежателя на " Нове холдинг " Васил Божков. В същия ден основният прокурор заяви, че предприемачът е разгласен за общодържавно и интернационално търсене и е готова европейска заповед за арест.

Какво следва

След задържането на Божков в ОАЕ следва нелека процедура по искане за изгонване. В арабските емирства делата по екстрадиция са дълги и постоянно се получават отводи. През 2012 година да вземем за пример Христофорос Аманитидис-Таки беше арестуван в Дубай по искане на българската прокуратура, само че неговата екстрадиция беше отказана.

Защо е значимо

Бажков, който е притежател на редица
хазартни компании, твърди, че зад офанзивата против него прозира опит бизнесът да му бъде лишен и даден на различен. Какъв е мащабът излиза наяве от думите на ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова, съгласно която залозите за лотарийни талони единствено за 2018 година са над 1 милиарда лв.. Споменатата сума надвишава досегашните неофициални оценки, съгласно които общият оборот на частните лотарии за пет години е съвсем 2.8 милиарда лева На стадия е несъмнено единствено, че Васил Божков излиза от огромната игра. По това какво ще се случи оттук насетне ще се разбере и какви са били същинските претекстове за масираната акция.

ЧЕТИРИ Пожарна охрана ТРИ
Важните вести от почивните дни в три фрази

Започна строителството на водопровода към Перник

От Министерство на стопанската система и община Перник оповестиха, че в събота е почнало построяването на водопровода към Перник от Мало Бучино. Целта е Перник да получава вода през 13-километровия тръбопровод от ВиК мрежата на София , до момента в който се изпълни язовир " Студена ". Стойността на плана в последна сметка е малко над 27 млн. лева ., а тръбите от чужбина ще се доставят в идващите три седмици.

Пет компании не престават в конкуренцията за АЕЦ " Белене "

И петте компании от " късата листа " за стратегически вложител в АЕЦ " Белене " са удостоверили документално готовността си да продължат в процедурата в периода, който беше 31 януари, оповестиха от Министерството на енергетиката. Това са Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC), " Атоменергопром ", част от " Росатом ", френската " Фраматом САС, американската " Дженерал Електрик " и Корейската хидро-ядрена корпорация, като от корейската корпорация са сложили уточняващи въпроси преди да вземат дефинитивно решение. Следващата стъпка е подаване на обвързващи предложения . Предвижда се индикативният период по тази причина да е 31 май 2020 година, се споделя в прессъобщението.

Менда Стоянова: 1 милиарда лв. са дадени за лотарийни талони през 2018 година

Фотограф: Надежда Чипева
Залозите за лотарийни талони единствено за 2018 година са над 1 милиарда лв. и това са пари на жители, които са най-вече с невисок стопански статус, заяви ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред БНР. Споменатата сума надвишава досегашните неофициални оценки , съгласно които общият оборот на частните
лотарии за пет години е съвсем 2.8 милиарда лева Стоянова съобщи, че точно обществените последствия са един от претекстовете да се желае одържавяване на този бизнес, като предходната седмица Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за хазарта, които плануват единствено страната да провежда лотарийни игри .

Първи смъртен случай от ковид отвън Китай, Пекин налива 174 милиарда $ в стопанската система

Филипините оповестиха за първия смъртен случай отвън Китай на инфектиран от ковид , като става въпрос за 44-годишен мъж от китайския град Ухан, умрял в страната в резултат на тежка пневмония. Броят на смъртните случаи в Китай към този момент надвиши 300 души, а инфектираните са над 14 000 . Народната банка на Китай (централната банка) разгласи, че на следващия ден, когато китайските финансови пазари отварят след дългата почивка за Лунната нова година, ще инжектира 1.2 трлн. юана (174 милиарда долара) в поддръжка на потърпевшата от епидемията стопанска система .

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

СОС гласоподава проектобюджета на София

Този четвъртък Столичният общински съвет ще гласоподава проектобюджета на София за 2020 година в размер на 1.722 млн. лева Очакванията са той да бъде признат с няколко гласа над минималния предел поради поддръжката на групата на " Патриотите " и макар неодобрението на опозицията в лицето на Българска социалистическа партия и " Демократична България ". В началото на идната седмица двете групи и самостоятелният Борис Бонев ще внесат своите оферти за промени в приходните и разходни пера. Предстои те да бъдат прегледани в комисиите към съвета, само че най-вероятно няма да завоюват утвърждението на болшинството в четвъртък.

Демократите организират първоначални избори в Айова

Демократическата партия организира вътрешнопартийни избори в американския щат Айова в понеделник. Това е първото гласоподаване за определянето на претендента на демократите за Белия дом, който ще се изправи против Доналд Тръмп на президентския избор през ноември. Според социологическите изследвания единствено четирима претенденти - Джо Байдън, Елизабет Уорън, Бърни Сандърс и Пит Бътигиг, означават непрекъснат резултат над прага от 15% в Айова.

СНИМКА НА УИКЕНДА

Как се строи болница за дни

Само преди седмица на това място нямаше нищо. В китайския град Ухан се строят две лечебни заведения с общо 2 300 кревати, в които ще се лекуват единствено пациенти, инфектирани с ковид. Останалите клиники в 11-милионния град, трансформирал се в огнище на болестта, са претрупани. Според китайските управляващи градежът на тази болница е почнал на 24 януари и се чака тя да проработи на 3 февруари. Втората евентуално ще бъде подготвена до дни.

Фотограф: China Daily

OUT_OF_OFFICE

Кино
4 - 06.02


Панорамата " Ехо от Банскофилмфест 2019 " ще показа всички наградени филми от миналогодишния фестивал в Банско, както и още няколко кино лентата, отдадена на планинарското и рисково кино. Сред тях са: " Море напразно ", " Последната планина ", " Пълнолуние ", " Пумори, щерка на планината " и други
В Полски институт от 18:30 ч., вход 7 лева на вечер за всички прожекции, 15 лева за цялата гледка.

Пъешествия
5.02


" Клубът на пътешественика " отваря своите порти за Нова Зеландия. Петър Бозаджиев ще води посетителите на едно пътешестване от Окланд до Куинстаун по суша и вода. Той ще опише повече за срещата си с най-активните геотермални зони в света, фиорди и затихнали вулкани.
В Клуб на пътешественика от 19:00 ч., билети: 7.50 лева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР