© Цветелина Белутова На извънредно общо събрание акционерите на фармацевтичната

...
© Цветелина Белутова На извънредно общо събрание акционерите на фармацевтичната
Коментари Харесай

Акционерите на "Софарма" одобриха предварителен дивидент за 2019 г.

© Цветелина Белутова На изключително общо заседание акционерите на фармацевтичната компания " Софарма " утвърдиха с безусловно болшинство разпределянето на прелиминарен дял за 2019 година от пет стотинки на акция. Това стана на база на шестмесечните резултати на компанията, които демонстрират растеж на приходите до близо 100.9 млн. лева (0.8%) и растеж на облагата до 24.981 млн. лева (0.3%) по отношение на същия интервал на предходната година. Дружеството отбелязва растеж от 13% на европейските пазари през първото полугодие на тази година и 11% спад на българския пазар, което се дължи на тежката ценова регулация на медикаментите.

Добра година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На обичайна среща с акционерите ръководителят на съвета на шефовете Огнян Донев дефинира изминаващата година като доста добра за компанията, в това число и на българския пазар. Държавната политика е непрестанно да се търсят най-ниските цени в международен мащаб и те да се вкарват в България автоматизирано. Проблемът е, че нормално такива цени се получават по специфични контракти сред производител и здравна каса за заплащане на милиони опаковки, а такива продажби не съществуват в България. Това е повода през последните три години към 1600 медикаменти да престанат да бъдат създавани или внасяни в България.

" По-ниските цени значат по-ниски маржове и натискът може да докара в средносрочен проект и до закриване на индустриални мощности в България ", предвижда Огнян Донев.

Той отбелязва още, че компанията е отбелязала растеж от 35% в продажбите в Украйна и 7% в Русия за полугодието, като съгласно доклада " Софарма " също така отбелязва растеж и в Прибалтика, на Балканите, в Беларус, Чехия и Молдова. Ръст има и на пазарите в Кавказ и Централна Азия.

Очаквания за разширение на бизнеса

На въпрос на акционерите за интервенциите на групата в Сърбия и за развиването на пазара там, Донев означи, че пазарът там се развива както българския през 2003 година – огромни компании напущат поради ликвидни усложнения, има банкрути на снабдители и дистрибутори и " Софарма Трейдинг " възнамерява да отвори склад в Ниш през идващите месеци, с цел да се възползва в по-голяма степен от пазарните благоприятни условия в Сърбия. Донев чака растеж на продажбите през идната година в Сърбия и в Молдова, където неотдавна група откри личен склад в Кишинев.

Акционерите получиха отговор и на въпрос по кое време купената банка в Молдова ще бъде консолидирана в активите на " Доверие единен холдинг ". Това ще стане в края на февруари и резултатите ще бъдат част от консолидирания доклад на холдинга за 2019 година " Софарма " е един от огромните акционери в холдинга, само че присъединяване й през последните месеци понижа от малко над 30% до 24.98%.
Донев е бил съден четири години поради покупко-продажби на борсата, а не за закононарушение

През предходната седмица бяха оповестени претекстовете на Софийски градски съд за оправдателната присъда, произнесена при започване на май по траялото четири години дело против Огнян Донев и финансовия шеф на компанията Борис Борисов.
Те бяха съдени по обвиняване, повдигнато от известния следовател Петьо Петров – Петьо Еврото по времето, когато Донев притежаваше вестниците " Труд " и " 24 часа ". За Петьо Еврото депутатът от Движение за права и свободи и конкурентен притежател на вестници и електронни медии Делян Пеевски коментирал пред Цветан Василев: " Гениален урод е Петьо Еврото, дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвиняване, на който кажеш... "
В случая с Донев обвиняването беше, че осъществени блокови покупко-продажби през 2006 година на извънборсовия пазар не са били подписани на девет пъти по-висока цена и надлежно да бъде заплатен девет пъти по-висок налог за това в миг, в който на борсовия сегмент не се дължат налози.
Мотивите към оправдателната присъда са 210 страници. От тях излиза наяве, че съдът е приел, че Донев не е направил действие, което да е закононарушение и на процедура в продължение на четири години той е бил обект на наказателно гонене поради законни бизнес покупко-продажби.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР