© Николай Дойчинов Още по темата Вечерни новини: Борисов видя

...
© Николай Дойчинов Още по темата Вечерни новини: Борисов видя
Коментари Харесай

Вечерни новини: Чешкият премиер отрече да е пращал документи на Борисов за сделката за CEZ, а кабинетът готви свой закон за медиите

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Вечерни вести: Борисов видя скрит план в договорката за ЧЕЗ, а Теменужка Петкова евентуално ще остане министър

И още: Огромни талази отнесоха плажове в Слънчев бряг и Несебър; Партията на Валери Симеонов се нанесе в емблематичната постройка на СДС; Делото за банкрута на КТБ съумя да стартира от третия път
27 фев 2018
Вечерни вести: Първа медийна поява на Гинка Върбакова, снегът сковава Балканите, а здравната касата удостовери милионните си задължения

И още: Убийство на словашки публицист разтресе Европа; Компанията на Харви Уайнстийн ще разгласи фалит; Китайският президент е на път да си обезпечи оставане на власт и след 2022 година
26 фев 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Новият енергиен министър ще стане прочут в сряда; Българска социалистическа партия пита Борисов поемал ли е задължения по договорката за ЧЕЗ; Здравната каса още пресмята отговорностите си за лекуване на българи в Европа; Приключи зимната олимпиада в Пьонгчанг, Норвегия с най-вече оценки
25 фев 2018
Вечерни вести: По-лесното строителство на лифтове и писти се отсрочва, а " Инерком " купува бизнеса на CEZ тук

И още: България има систематичен проблем с корупцията; Тръмп желае да въоръжи учителите като способ за прекъсване на всеобщите стрелби
22 фев 2018 Сделката за ЧЕЗ остава тематика номер едно в Народното събрание, медиите и обществото, като получи и нов пламък в сряда след изявление на чешкия министър председател Андрей Бабиш. Пред личното си издание " Лидовки Новини " той съобщи, че не е пращал никакъв документ за договорката на Бойко Борисов. Вчера министър председателят съобщи в секретното деловодство на Народното събрание документ за продажбата, който по думите му е изискал от чешкия министър председател и получил в следствие от кабинета му. От Българска социалистическа партия го описаха като " един хвърчащ лист, без автограф и щемпел, с информация, която няма съображение да бъде класифицирана ". От него излиза наяве, че планове (вероятно от края на предходната или началото на тази година) за отпущането на заеми по договорката са декларирани от УниКредит Булбанк и ПИБ, а държавната ББР е изразила подготвеност за рефинансиране на съществуващия заем на ЧЕЗ от Европейска банка за възстановяване и развитие.

Темата евентуално ще продължи и на следващия ден, когато договорката ще бъде разисквана в комисии в Народното събрание с присъединяване на всички държавни институции, които министър председателят Борисов изиска да ревизират договорката. Поканен е и представител на " Инерком ", като не е ясно дали ще пристигна самата Гинка Върбакова или нейни юристи.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Кабинетът готви закон за финансирането и собствеността на медиите

Кабинетът реши да сътвори работна група, която да изготви промени в настоящото законодателство за собствеността и финансирането на медиите в страната и тяхното разпространяване. От дневния ред на Министерския съвет в сряда излиза наяве, че предлагането е импортирано персонално от премиера Бойко Борисов.

На пръв прочит концепцията е да се даде генерално и кардинално решение на един някогашен проблем с неналичието на бистрота и регулация на медийния пазар в България. Освен това тя прави неправилен така наречен закон на Пеевски за финансирането на медиите, импортиран при започване на февруари от четирима депутати на Движение за права и свободи. Този закон, промотиран сякаш като метод за осветляване на собствеността и финансирането на медийния пазар, в действителност изисква единствено обявление на финансирането от донорски стратегии, които така и така са обществени, само че не и приходите от банкови заеми и други С концепцията на държавното управление на процедура " законът на Пеевски " се неодобрява, като се залага изцяло решение на казуса.

" Топлофикация София " ще изплаща 19 години заем за горене на отпадъците

Инсталацията за горене на модифициран битов боклук (RDF), която ще бъде построена в Топлоелектрическа централа " София ", ще коства 157 млн. евро. Почти 60% от сумата ще бъде обезпечена по стратегия " Околна среда ", а останалата част от близо 64 млн. евро - с заем от Европейската капиталова банка. Той ще бъде изтеглен от Столичната община, само че ще бъде изплащан от сдружението й " Топлофикация София " за 19 години.
Това се разбра от днешното публично разискване на предлагането за заема, което се организира в Столичната община.

Събитието бе " горещо ", като доста от присъстващите жители, представители на екоорганизации и политически партии изрекоха подозрения, че инсталацията ще отделя нездравословни излъчвания. Те са срещу построяването й в Топлоелектрическа централа " София ", който се намира съвсем в центъра на града. Присъстващите зададоха и доста въпроси, на които зам.-кметовете по екологията и по финансите Йоана Христова и Дончо Барбалов, както и представителите на " Топлофикация София ", не съумяха да отговорят.

Правната комисия отхвърли ветото на президента върху закона " Пеевски " за КТБ

С 13 против 7 гласа правната комисия на Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху поправките в Закона за банковата неплатежоспособност, станали известни като закона " Пеевски " за КТБ и промотирани като средство против вторичното плячкосване на банката. Срещу ветото гласоподаваха упрвалвяващите от ГЕРБ, " Обединени патриоти " и, несъмнено, Движение за права и свободи. Подкрепиха го депутатите от Българска социалистическа партия и " Воля ".

По време на съвещанието синдикът на КТБ Ангел Донев съобщи, че резултатът от измененията в закона ще бъде влизането на 1.4 милиарда лв. в масата на несъстоятелността. Според обясненията на зам. - ръководителя на парламентарната група на Движение за права и свободи Йордан Цонев заличените обезпечения в интерес на КТБ са 233 147 298 лева, а материалният интерес от осъществените прихващания е 1 174 252 811 лв..

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Рим не разрешава дизеловите коли от 2024 година

Рим ще вкара възбрана за влизане на коли с дизелови мотори в центъра на града от 2024 година Като мярка срешу замърсяването на въздуха, заяви кметът Виржиния Раджи. Тя е член на популисткото Движение 5 Звезди и огласи концепцията си при послание към дамите кметове от целия свят. Използването на коли с дизелови мотори в Европа през последните години понижава, а автопроизводителите са под засилващ се напън да се завърнат към бензиновите мотори, до момента в който в това време се занимават с създаването на електрически автомобили. Преди два дни английският FT заяви, че Фиат-Крайслер възнамерява да в профил дизеловите мотори от всички свои леки коли от 2022 година Във вторник върховен немски съд излезе с решение, по силата на което градовете имат правото да постановат възбрана за потреблението на дизелови коли в името на битка със замърсяването на въздуха.

Фотограф: Alessandro Bianchi

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Лондон отхвърли плана на Брюксел за съглашение за Brexit

Европейски Съюз показа своя план на съглашение за Brexit, съгласно който може да има граница сред Северна Ирландия и Обединеното кралство. По силата на предлагането Северна Ирландия ще образува " обща регулационна област " с Република Ирландия и ще би трябвало да следва разпоредбите на Европейски Съюз, както и данъчните нива. Така в действителност Северна Ирландия се резервира в Европейския митнически съюз, в случай че не бъде открито друго решение. Британският министър председател Тереза Мей уточни, че предлагането на Европейски Съюз за границата на Северна Ирландия заплашва " конституционния интегритет " на Обединеното кралство и това е изискване, което никой английски министър-председател няма да одобри.

Така договарянията за Brexit за следващ път се оказват блокирани към тематиката за ирландската граница. Въпросът изглеждаше решен през декември предходната година с краткотрайни ограничения, само че в този момент има капацитета да подкопае целия развой.

Юнкер ще взе участие в среща на водачите от Западните Балкани в София

В четвъртък ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще бъде на публично посещаване в България и ще участва на среща с държавните и държавни ръководители на страните от Западните Балкани. Заедно с него в София идват и зам.-председателят на Европейска комисия Федерика Могерини и комисарят за съседство и договаряния за разширение Йоханес Хан.

Събитието е свършек на балканската обиколка на Юнкер, която той организира през последните дни в подтекста на оповестената тактика на Европейска комисия за бъдещето на района.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

През тази година ще стартират търгове за пътни градежи за над 3.5 милиарда лева без Данък добавена стойност , заяви ръководителят на пътната организация Дончо Атанасов. По-големите поръчки ще са три прави на автомагистрала " Хемус " от Боаза до път II-35 Плевен-Ловеч. През март ще започват процедури по търгове за инженеринг на автомагистралата от Видин до Ботевград. Новината е повече от добра за строителните компании, които значително разчитат на едри държавни вложения за оцеляването си.

След като в края на предходната година пътуванията на българи в чужбина набъбнаха с внушителните над 60% на годишна база, наклонността на растеж се резервира и през януари, въпреки единствено с 5%, демонстрират данните на Национален статистически институт. За първия месец доста са се нараснали и визитите на чужденци в България - с съвсем 20% спрямо януари 2017 година Най-значителен е растежът на румънци, британци, германци, италианци, французи, австрийци и гърци.

Оградата по границата с Турция ще се ремонтира и поддържа без публични поръчки - регионалните шефове ще дефинират причинителите посредством директно договаряне с компании. Промяната в Закона за публичните поръчки мина на първо гласоподаване в Народното събрание в сряда. Против бяха от Българска социалистическа партия, съгласно които по този начин ще се прикрият към този момент осъществени злоупотреби по строителството и ще се отвори врата за корупция.

Словенската самолетна компания Adria Airways открива директни полети сред Любляна и София. Те ще стартират да се извършват от 25 март и ще бъдат три пъти седмично – в понеделник, четвъртък и неделя. Началната цена в едната посока е 109 евро. Това ще е първата линия от България до красивата словенската столица.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР