© Николай Дойчинов Още по темата Девин ще изнася вода

...
© Николай Дойчинов Още по темата Девин ще изнася вода
Коментари Харесай

Общият съд на ЕС: Името "Девин" може да бъде регистрирано като търговска марка

© Николай Дойчинов Още по тематиката
" Девин " ще изнася вода за Южна Корея

Партньорското съглашение е за три години с опция този период да бъде продължен
18 яну 2018
Спорни законодателни хрумвания за минералните води може да отпаднат

Възможно е да се вкарат ограничавания за реклама на " лечебни " храни
13 дек 2017 Наименованието " Девин " може да бъде записано като комерсиална марка. Това разгласи през днешния ден Общият съд на Европейския съюз, с което анулира решение от 2016 година на Службата на Европейския съюз за интелектуална благосъстоятелност (EUIPO).

Предисторията

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус През януари 2011 година компания " Девин " АД получава от Службата на Европейския съюз за интелектуална благосъстоятелност (EUIPO) регистрация на словната марка на Европейския съюз DEVIN ( " ДЕВИН " ) за безалкохолни питиета, води, сокове и други По предписание марката на Европейски Съюз има деяние на цялата територия на съюза и съществува по едно и също време с националните марки.

През юли 2014 година Хасковската търговско-промишлена палата подава до EUIPO искане да разгласи марката DEVIN ( " ДЕВИН " ) за недействителна и с решение от 2 декември 2016 година EUIPO прави това. Аргументът е, че българският град Девин е прочут на необятната общност в България и на забележителна част от потребителите в прилежащите страни (визират се съответно Гърция и Румъния) като прочут балнеологичен курорт и че заинтригуваните среди свързват името на този град с минералните води. Според решението на EUIPO в очите на тези консуматори оспорваната марка е описателна за географския генезис на стоките.

Фирма " Девин " обаче сезира Общия съд на Европейския съюз с искане за анулация на решението на EUIPO.

Аргументите на Общия съд на Европейски Съюз

Според Общия съд методът, по който необятната общност отвън България възприема думата " девин ", е " основата на разногласието " сред страните.

По отношение на българския консуматор съдът приема, че марката " Девин " е придобила естествен характерен темперамент за минерални води, въпреки и да се свързва с име на град в страната.

Що се отнася до междинния гръцки и румънски консуматор, Общият съд установи, че съществуването на " туристически профил в интернет " единствено по себе си не е задоволително, с цел да се потвърди, че съответните консуматори в чужбина познават даден дребен град. Фактът, че град Девин има " огромна туристическа инфраструктура ", не дава съображение да се направи извод, че подобен консуматор би могъл да познава града отвън границите или да направи директна връзка с него, написа в решението.

В случая обаче " правният аршин, който би трябвало да бъде прибавен, е не да се дефинира изключително педантично броят на задграничните туристи, които посещават град Девин, а да се откри методът, по който всички съответни консуматори от съюза, в това число лицата, които не посещават безусловно Девин или България и които са болшинството от тези консуматори, възприемат думата " девин ", се споделя в решението. Общият съд счита, че междинният консуматор на минерална вода и питиета в съюза (а освен в Румъния и Гърция) няма тясна специализация по география или по туризъм и няма съответно доказателство, въз основа на което може да се направи извод, че той възприема думата " девин " като географско място в България. Частта от потребителите на съюза, които познават град Девин, би трябвало да се счита за незначителна, написа в решението на съда.

От това следва, че EUIPO е позволила неточност в преценката, като е заключила, че оспорваната марка DEVIN ( " ДЕВИН " ) е описателна за географски генезис, що се отнася до междинния консуматор от прилежащи на България страни - Гърция и Румъния, както и от всички останали страни - членки на съюза, заключава съдът.

Възможност за трети лица

По отношение на опцията трети лица свободно да употребяват географското название Общият съд установи, че според законодателството и правосъдната процедура е възможно описателното потребление на наименованието " Девин ", с цел да се популяризира градът като туристическа дестинация.

Общият съд напомня също, че правото на съюза планува защитни механизми, чиято цел е да защитят ползите на третите лица. Ето за какво името на град Девин остава на свободно разположение на третите лица освен за описателно потребление като рекламата на туризма в този град, само че и като характерен знак при положение на " основателна причина " и на липса на възможност от комплициране, е записано в решението.

Общият интерес да се резервира опцията за свободно прилагане на географско название може да бъде предпазен, без да е нужна анулацията на тази марка, реши съдът. Според решението точно салдото сред правата на притежателите и ползите на третите лица разрешава регистрацията на марки с генезис като VITTEL и EVIAN (наименования на бутилирани води и на селища) при избрани условия.

Общият съд е определил EUIPO да заплати своите, както и направените от " Девин " АД правосъдни разходи. Днешното решение може да бъде обжалвано единствено по правните въпроси пред съда в период от два месеца от съобщаването му.

Компанията

" Девин " бутилира и предлага минерална и изворна вода Devin, газирана вода Devin Air, трапезна вода Divna и дистрибутира плодовите сокове Granini и енергийните питиета Red Bull. Компанията е водач на пазара на бутилирана вода в страната с над 30% дял в стойност, а заетите в нея са 500.

От 10 март 2017 година " Девин " е благосъстоятелност на белгийската Spadel в рекордно огромна договорка, която оцени българския производител на 120 млн. евро. Новият притежател купи мажоритарния дял от американския фонд Advent при оценка на бутилиращата компания от 11 пъти брутната облага.

Белгийската Spadel е четвъртият притежател на " Девин ", която е основана през 1992 година от хотелиера Стефан Шарлопов, а през 2006 година беше добита от австрийската Soravia Group. В края на 2009 година капиталовият фонд Advent International стана третият притежател, откакто купи 79% от " Девин ", когато сдружението беше обществено. Пакетът беше оценен на 28-29 млн. евро, а цялото дружество - на 40 млн. евро.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР