© Paul Hanna [REUTERS] Главният изпълнителен директор на втората по

...
© Paul Hanna [REUTERS] Главният изпълнителен директор на втората по
Коментари Харесай

Испанската банка BBVA ще засили контрола след случай на шпионаж

© Paul Hanna [REUTERS] Главният изпълнителен шеф на втората по величина испанска банка - BBVA, Онур Дженк разгласи, че банката ще ускори вътрешния си надзор след случай на шпионаж, оповестява CNBC. Кредиторът ще третира обстановката " доста съществено ", макар че директни финансови последици върху бизнеса на банката няма. Ръководителят на финансовата институция обаче означи в изказване, че е " наясно с увреждането на обществения имидж на компанията ".

Смята се, че BBVA е наела някогашния началник на полицията Жозе Мануел Виларехо и неговата компания Grupo Cenyt през 2004 година като част от напъните за попречване на предложение за усвояване, ръководено от строителната компания Sacyr. Счита се, че той е провеждал шпионска активност от нейно име. По-рано тази година испанската банка призна, че е наела компанията на Виларехо, само че не откри доказателства за шпионаж по време на вътрешното следствие.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Последствията

Върховният съд на Испания сложи втората по величина банка в Испания под публична инспекция като част от следствието по случая на шпионаж, който датира от началото на 2004 година Решението на съда идва в резултат на искане на антикорупционния прокурор предходната седмица. BBVA ще бъде разследвана по обвинявания в рушвет, откриване на корпоративни секрети и корупция по отношение на хипотетични покупко-продажби на банката с някогашния началник на полицията Жозе Мануел Виларехо.

" Не сме открили никакво директно влияние, породено от тази обстановка, обвързвана с нашия бизнес или нашата активност ", сподели основният изпълнителен шеф Онур Дженк. Той добави, че BBVA приема случая " доста съществено ", и подчертава, че следствието е в начален стадий. Главният изпълнителен шеф сподели също, че казусът може да окаже " влияние върху дълготрайното мнение на разнообразни заинтригувани страни за банката, както и че явно има отражение върху мисленето на нашите сътрудници и клиенти ". След новината акциите на BBVA означиха спад с 1%.

Дженк съобщи, че кредиторът е засилил своите вътрешни интервенции за възстановяване на сигурността и ръководството, както и че " банката ще продължи да прави това и в бъдеще ". BBVA разгласи във вторник, че е назначила Ана Фернадес Манрика на мястото на Едуардо Арбизу като световен началник на звеното по вътрешен надзор. Главният изпълнителен шеф отхвърли отговор на въпроса дали това е обвързвано със случая на шпионаж. Той добави, че вътрешното следствие на банката може да докара до нови разкрития.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР