© Надежда Чипева [Капитал] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване

...
© Надежда Чипева [Капитал] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване
Коментари Харесай

Продажбите на топ 20 търговци на техника надскочиха 1.5 млрд. лв.

© Надежда Чипева [Капитал]
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Успех без фойерверки

Инж. Димитър Димитров, създател на " Ардес ", пред " Капитал "
28 сеп 2018
Бизнесът на най-големите 100 търговеца на дребно е пораснал с 10% за година

Сумарният им доход доближава 10 милиарда лева
14 сеп 2018
Млечни артикули: Фирмите в топ 25 имат 67.6% общ пазарен дял в стойност

В челната тройка още веднъж има разбъркване
3 ное 2017
Новият живот на пазара на техника

В бранша текат промени, най-много поради възхода на онлайн търговията и все по-голямата конкуренция
29 сеп 2017 Текстът е част от специфичното издание " Регал 100 ". Изданието е подарък за всички клиенти Капитал PRO. Всички останали читатели могат да го намерят онлайн тук.

Над 1.5 милиарда лева доходи са имали водещите 20 търговци на дребно на техника в България през 2017 година Търсенето нараства, а разнообразието измежду фирмите в бранша е по-голямо от всеки път. Тазгодишната ранглиста включва най-различни играчи: огромните вериги за техника, телекоми, напълно онлайн търговци, само че даже и някои от водещите хипермаркети за бързооборотни артикули, които продават електроуреди.

Само нагоре

С едно изключение - вторият в класацията " Техномаркет България ", всеки различен от участниците в топ 20 регистрира нарастване на оборота си през 2017 година Общите продажби на дребно са скочили с съвсем 14% до 1.51 милиарда лева Официални оценки и разбори на пазара на техника в България няма, само че в последното си изследване консултантската компания Euromonitor дефинира цената му на към 1.8 милиарда лева за 2017 година Тоест съществена част от него се държи от водещите 20 компании и в тази ранглиста.

Почти половината от приходите в бранша идват от дългогодишните водачи " Технополис " и " Техномаркет ". Но ориста на двете вериги през последните години е радикално друга. Едната ( " Технополис " ) продължава да пораства, до момента в който другата, която единствено преди време беше едноличен водач, е надалеч от пиковите си резултати и с всяка година понижава оборота си. От рекордните над 800 млн. лева през 2008 година " Техномаркет България " доближава доходи от 231 млн. лева за предходната година (207 млн. лева на дребно).

За пръв път в класацията са включени и телекомите, които разумно са едни от най-големите търговци на техника - главно на телефони и таблети, и по-малко на тв приемници и преносими компютри. Макар и през последните години продажбите на смарт телефони в ритейл веригите да порастват, към 80% от тях към момента минават през операторите. Което се вижда и от формалните резултати на фирмите. Според доклада на Telekom Austria за 2017 година продажбите на съоръжение на " А1 България " (тогава към момента " Мобилтел " ) са били 57.5 млн. евро (112 млн. лева.), съвсем с 23% повече от миналата година. Тези на " Теленор България " и БТК също порастват. Според тазгодишната ранглиста на " Регал " " Теленор България " е третият максимален търговец на техника в страната за 2017 година

Възползвай се от опциите

Покрай компликациите на " Техномаркет България " други компании съумяха да усилят бизнеса си, както посредством отварянето на нови магазини, в това число посредством влизането в някои остарели обекти на " Техномаркет ", по този начин и посредством разширение на маркетинг наличието си. Пример е " Зора ", която стартира ребрандиране на идентичността и обектите си, както и отваряне на нови магазини, което продължава и сега. Тя регистрира един от най-сериозните растежи в бранша - 23% до 166 млн. лева " Ребрандирането несъмнено дава резултати, а през тази година щe отворим нови 6 магазина ", съобщи пред " Регал " създателят на веригата Георги Милушев. Той чака растеж от към 25% и през тази година. В момента сдружението има 36 обекта.

Друга компания, която през последните година става все по-сериозен състезател на пазара на техника, е " Магнум-Д ", който преди време беше главно дистрибутор на едро. Ритейл бизнесът през веригата му " Техмарт " става все по-сериозен и към този момент продажбите на дребно са към 65 млн. лева от общи доходи от 112 млн. лева За скока са съдействали и отворените два нови магазина през предходната година, с които общият брой на обектите доближава 11. Стратегията на компанията е да залага на по-малки магазини от " Технополис " и " Техномаркет ", въпреки и да предлага допустимо най-широка гама артикули като тях.

Онлайн напредък

Всичките огромни играчи на пазара развиват и онлайн активност, която продължава да пораства с бурни темпове. Катализатор на този сегмент беше и възходът на най-големия онлайн търговец на българския пазар съгласно данните на Euromonitor - еMAG. Той продава най-разнообразни артикули и артикули, само че техниката заема съществена част в портфолиото му. Официални данни за продажбите на eMAG няма, защото оперира през записаното в Румъния Dante International.

Не е явен и какъв е делът на онлайн продажбите от бизнеса на обичайните играчи, като съгласно анализатори той не надвишава 10% при нито един от тях. Въпреки това веригите са наясно, че този сегмент е един от най-важните канали за бъдещо развиване, защото ще става все по-голям. " При нас растежът на онлайн продажбите е два пъти по-висок от този на целия ни бизнес, който през предходната година се е нараснал с към 10% ", съобщи пред " Регал " Божидар Колев, съсобственик на " Технополис ".

Сред водещите 20 търговеца на техника има и познати онлайн играчи като фирмите зад известните уеб сайтове laptop.bg и pcstore.bg, които не престават да усилват оборота си, главно посредством продажба на преносими компютри. Към тази група може да се прибавят и по-традиционни компютърни търговци като " Вали компютърс " и " Жар ", както и " Плесио компютърс ", които не престават да порастват както през магазини, по този начин и през онлайн канали.

Според представители на бранша тв приемниците остават най-търсените артикули на пазара на техника. При огромните вериги те доближават сред 20 и 35% от общите продажби според от сезона и интервала. Активен подобен беше международното състезание в Русия през тази година, при което смарт тв приемниците са отчели сериозен растеж в продажбите по отношение на миналата година. През 2017 година има растеж при климатиците поради горещото лято, само че студените юни и юли през тази година са довели до по-ограничено търсене в този момент, настояват от сектора.

Очакванията на множеството играчи в бранша е растежът да продължи и през 2018 година, поради няколко фактора. Единият е международното състезание в Русия, както и зимната олимпиада през февруари в Пьонгчанг. Подобни спортни конгреси постоянно водят до повишаване на продажбите, главно на тв приемници. Друг е продължаващият стопански напредък, който също подтиква потреблението.

Топ 3

" Технополис България "
" Технополис България " е основана през 1992 година, когато едноличният й притежател " Видеолукс холдинг " отваря първия си магазин в София. Съсобственици на компанията са Божидар Колев и Тодор Белчев. Днес групата има 33 магазина в България, от които 7 са в София. Приходите на " Технополис " през последните години непрекъснато порастват, като за 2017 година са достигнали 514 млн. лева, с съвсем 10% повече от 2016 година От тях към 510 млн. лева са продажби на дребно. Според отчета за Euromonitor за предходната година компанията е вторият максимален онлайн търговец на техника в България след eMAG. През 2017 година е нараснала и чиновниците си до 1760 души.

" Техномаркет България " " Техномаркет България " оперира на българския пазар от 1992 година, като в началото тогавашната компания майка " К енд К електроникс " на Николай Китов и Христо Кусев внася електроника. Първият магазин под марката " Техномаркет Европа " е отворен през 1999 година През последните години контролът над " Техномаркет " се смени няколко пъти - от компании и хора, близки до Цветан Василев, през завръщането на Китов в групата със съдружници, до през днешния ден, когато главен акционер в нея е цигарената фабрика " Благоевград БТ ", близка до депутата Делян Пеевски.

През последните години приходите на веригата непрекъснато понижават и за 2017 година са към 231 млн. (207 млн. лева на дребно), с 23% по-малко от година по-рано. Магазините са 42 по отношение на 48 през 2016, само че даже и при по-малкия им брой веригата има най-широката мрежа в страната. Положителен фактор за нея е, че съумя да реши правосъдните си разногласия с имотната компания " Глориент инвестмънт БГ ", основана от създателите на " Техномаркет " Христо Кусев и Николай Китов, поради разнообразни обекти в цялата страна. В резултат тя освободи някои магазини, а откакто двете страни подписаха мир, обвързваното сдружение " БЛ - ритейл риъл естейт " (дъщерно на " Благоевград БТ " ) последователно стартира да изкупува магазини от " Глориент " в София, Пловдив, Русе и Севлиево.

Служителите на веригата са намалели през предходната година с над 20% до към 1070 души.
" Теленор България " " Теленор България " е вторият максимален мобилен оператор по клиенти на българския пазар. Приходите на дребно от продажби на техника са нарастнали с над 11% до 145 млн. лева през 2017 година по отношение на година по-рано.

Общите доходи на телекома за предходната година са 680 млн. лева До това лято той беше благосъстоятелност на норвежката Telenor, само че в края на юли Европейската комисия утвърди продажбата на сдруженията на групата в България, Сърбия, Черна гора и Унгария на чешката капиталова компания PPF Group. Неин притежател е най-богатият човек в Централна и Източна Европа - чехът Петр Келнер.
От бранша " Миналата година беше добра за нас с напредък от към 10% на бизнеса ни. Очакваме сходен скок и през тази година, като по време на международното състезание обичайно се усилиха продажбите на тв приемници. За сметка на това понижиха тези на климатици поради студените първи месеци на лятото по отношение на 2017 година, когато пък беше по-топло. "
Божидар Колев, съсобственик на " Технополис България " " 2017 година беше най-хубавата година за нас от рецесията насам, като отчетохме растеж от 23%. Пазарът ни продължава да се усилва, като за първото полугодие на тази година продажбите ни са скочили също с към 24%. С отварянето на нови шест магазина чиновниците ни доближават към 650 души. "
Георги Милушев, създател на " Зора "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР