© Надежда Чипева Кръгом и пак напред. Това е равносметката

...
© Надежда Чипева Кръгом и пак напред. Това е равносметката
Коментари Харесай

Вечерни новини: БНТ ще има нов директор; Пеевски пак е кандидат за евродепутат

© Надежда Чипева Кръгом и отново напред. Това е равносметката от някои от новините в понеделник, измежду която безспорният политически " връх " е повторното желание на Делян Пеевски да стане народен представител в Европейския парламент. Както и през 2014 година, той е втори в листата на придвижването и ще бъде определен. Дали ще се откаже и в този момент, не е ясно, както и претекстовете му да бъде все в челото на Движение за права и свободи.

Бившият зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин беше оневинен на втора инстанция по едно от делата - за телефонна централа, откакто на първа инстанция получи условна присъда.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Елена Йончева, която води листата на Българска социалистическа партия, пък откри истинския запис по абсурда " Ало, Банов съм ". Липсата му беше едно от основанията за профилираната прокуратура да откаже да образува досъдебно произвеждане против министъра на културата Боил Банов.

Българската компания " Делфин " отново кандидатства да построи два нови военни кораба за потребностите на армията.

След ужасните бомбени набези над църкви и хотели точно на католическия Великден в Шри Ланка, в понеделник по време на неутрализиране на взривно устройство в рейс в Коломбо, той избухна. Общо над 290 са жертвите от атентатите от неделя, измежду тях и трите деца на датския милиардер Андерс Холш Поулсен. Правителството в Коломбо блокира обществените мрежи поради опасения, че заради подправени вести може да се стигне до принуждение. Те ще останат недостъпни до момента в който завърши следствието.

В обстановката, индиректно " пострада " и рекламна акция на българския магазин Метро. По случай 20-годишнината му той оферираше екзотично десетдневно странствуване " измежду палми, плажове и антични храмове " в Шри Ланка. Късметлията трябваше да бъде определен сред всички, сканирали картата си за извършване на покупки през април и да пътува в края на ноември. До края на деня нямаше информация дали дестинацията ще бъде изменена.

НАЙ-ВАЖНОТO Каменаров дефинитивно с присъда, Българска национална телевизия ще има нов шеф Софийският градски съд удостовери напълно присъдата на Софийски областен съд, с която на генералния шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров бе наложена присъда от 1 година и 3 месеца отнемане от независимост условно с 3 години изпитателен период и 600 лева санкция. Каменаров е приет за отговорен в това, че на 23 юни 2016 година е карал с 1,6 промила алкохол в кръвта. Решението на съда е дефинитивно и не предстои на обжалване, което значи, че Каменаров би трябвало да бъде отхвърлен от поста на общоприет шеф на Българска национална телевизия, защото тази позиция не може да бъде заемана от наказан на отнемане от независимост за съзнателно закононарушение. По закон Съвет за електронни медии избира и освобождава генералните шефове на БНР и Българска национална телевизия, само че Каменаров, схваща, може да изпревари и да си подаде оставката.Директорът на Българска национална телевизия е значим, тъй като дефинира наличието на малкия екран. Годишно от бюджета, т.е. от данъкоплатците, се дават по 68 млн. лева, против което доста постоянно жителите получават вести и излъчвания по усета на ръководещите.

Делян Пеевски е втори в евролистата на Движение за права и свободи, оглавява я ръководителят Карадайъ

Делян Пеевски, който има единствено един присъствен ден като народен представител в сегашния парламент, още веднъж е на второ място в листата на Движение за права и свободи за евровота. На първо място е подложен водачът на придвижването Мустафа Карадайъ. На трето и четвърто място са актуалните евродепутати Илхан Кючюк и Искра Михайлова - някогашен екоминистър в кабинета " Орешарски ". Впечатление прави неналичието на други двама евродепутати - Филиз Хюсменова, която водеше на евролистата през 2014 година, както и на Неджми Али.
Така пет години откакто Делян Пеевски бе подложен на второ място в листата на Движение за права и свободи за евродепутати на предходните избори историята с кандидатирането му за място в Европарламент се повтаря. Тогава той се отхвърли от мястото си, като по неофициална информация в медиите повода е била напън от европейската партия на либералите АЛДЕ, към която Движение за права и свободи принадлежи. Интересено е, дали и този път ще се случи същото. Що се отнася до кандидатурата на ръководителя Карадайъ, то наличието му е по-скоро знаково и след вота той ще се откаже.

Петролът доближи 6-месечен връх поради стягането на глобите против Иран

Съединени американски щати няма да удължи интервала на облекчения за главните купувачи на ирански нефт след неговото приключване на 2 май, като заплашиха да наложат наказания върху всяка страна, която продължи да търгува с Техеран. Сегашните облекчения важат за Китай, Гърция, Италия, Индия, Япония, Южна Корея, Тайван и Турция. След новината цената на вид брент се увеличи с 3.3% до 74.31 $ за барел, достигайки най-високото си равнище от близо 6 месеца. По-късно денем котировките леко спаднаха до 73.67 $.
Вашингтон се чака също по този начин да разгласи и уговорките на други снабдители, като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, които би трябвало да компенсират загубата на количествата ирански нефт на пазарите.

Комедиантът Зеленский завоюва президентските избори в Украйна

Фотограф: Valentyn Ogirenko
Комедийният артист без политически опит Вoлoдимир Зеленский завоюва гръмка победа над сегашния държавен глава Петро Порошенко на балотажа на президентските избори в Украйна. Зеленский завоюва безапелационно с близо 73% от вота, до момента в който за Порошенко гласа си дадоха едвам 25% от явилите се в изборните секции.
Победата му не е изненадваща – Зеленский съумя да се възползва от дълбокото отчаяние на украинци от ръководството на Порошенко, както и да активизира гласоподаватели от целия политически набор с помощта на популистките си обещания. Предстои обаче да се разбере дали комедиантът ще успее да задържи високия си рейтинг, когато влезе в същинската политика.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Краен период за регистрация на листите за евровота в ЦИК


Вторник е последната опция партиите и инициативните комитети, които са регистрирани в Централната изборна комисия (ЦИК), да подадат имена на претенденти за депутати в Европейския парламент. Общо 15 партии и осем обединения са записани в комисията. Една от обединенията - към някогашния шеф на " Гранична полиция " Валери Григоров, водач на партия " Коалиция за теб България " е получила отвод. Има и няколко инициативни комитети, основани с цел да поддържат самостоятелни претенденти - един от тях е за някогашния кмет на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева. Задържаната Евгения Банева, брачна половинка на Николай Банев ще употребява партия БНО, с цел да взе участие във вота. Регистрация в ЦИК, само че единствено на равнище партия до момента има и ДОСТ на Лютви Местан.

Путин и Ким Чен-ун се готвят за среща в Русия

Севернокорейският водач Ким Чен-ун идва в Русия по покана на президента Владимир Путин до края на този месец. Двамата водачи ще се срещнат за първи път, като визитата ще бъде във Владивосток. Севернокорейският водач към този момент се е срещал два пъти с американския сътрудник на Путин, Доналд Тръмп, като последната беше в края на февруари. Южнокорейската организация " Йонхап " заяви по-рано през месеца, че Ким се надява посредством Путин да окаже напън на Тръмп за отстъпки от сегашните наказания против Северна Корея.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Пиано на Джон Ленън беше продадено на търг за 720 000 $

Фотограф: Associated Press
Пианото на Джон Ленън, на което той е композирал за албума " Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band " беше продадено за близо 720 хиляди $, написа " Вашингтоун поуст ". На търг инструментът беше извоюван от притежателя на американския футболен клуб Indianapolis Colts Джим Ирсей. Той колекционира музикални принадлежности, свързани с известни персони. Като китарата Gibson SG, която Джордж Харисън на Пит Хам от Бадфингър, електрическата китара на Принс от 80-те Yellow Cloud, както и Tiger китарата на Джери Гарсия, а също и Fender Stratocaster на Боб Дилън. През 2015 година Ирсей купил комплекта барабани и ударни принадлежности на Ринго Стар за 1.75 млн $.
" Изключително благополучен съм да съм страж на пианото на " Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band ". Това е отговорност, която одобрявам съществено, с мисъл за идващите генерации ", написа Ирсей в туитър.
Пианото на Джон Ленън е създадено към 1872 година На него има надпис, който споделя - " На това пиано са композирани " A Day in the Life ", " Lucy in the Sky with Diamonds ", " Good Morning ", " Being for the Benefit of Mr. Kite " и доста други. Джон Ленън. 1971 "
Албумът " Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band " е пуснат в продажба напролет на 1967. Ленън беше убит на 8 декември 1980 година В Ню Йорк.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

И трите компании, подали предложения в търга за два нови военни кораба за 984 млн лева, не престават напред в процедурата. Това са Fr. Lurssen Werft от Германия, варненската корабостроителница " Делфин " и италианската Fincantieri. Това е втори опит за задвижване на плана, откакто първата процедура през 2018 година се провали поради проблеми с цената. Тогава " Делфин " бе единствен претендент, като тя се счита за любимец и в този момент.

Трима депутати от ГЕРБ, отпред с ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова, оферират незабавна корекция в Закона за локалните налози и такси, с която още веднъж да се изравнят налозите върху курортните парцели с тези за всички останали. За тези, които към този момент са платили по-високите суми, се планува надвнесеното да предстои на прихващане или възобновяване. Законопроектът е направен като бърза реакция на решението на Конституционния съд от 9 април т.г., с което по-високите налози на парцелите в курортите, които не са главно жилище, бяха оповестени за противоконституционни.

Бившият зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин е оневинен на втора инстанция по делото за покупката на телефонни централи за 12 български посолства. Първоинстанционният профилиран съд го осъди на две години условно за договорката. Ангеличин е обвиняем и по дело за изплатени близо 500 000 лв. за служебни пътувания без социална поръчка. На първа инстанция той е наказан на четири години затвор, само че апелира.

Временен кмет на Созопол ще е Катя Стоянова , доскорошен заместител на Панайот Рейзи, реши общинският съвет. Рейзи е упрекнат за източване на 2 млн. Лв и по искане на прокуратурата е отхвърлен от служба. При едно от делата за разглеждане на мярката му той сподели, че ще се кандидатира още веднъж наесен. Междувременно Рейзи напусна ГЕРБ.

Иво Христов бил поканен в листата на Българска социалистическа партия от Корнелия Нинова още през януари , сподели самият той пред bTV в понеделник. Това е много по-рано от началния период, в който започнаха номинациите в партията - през март. Христов е част от гражданската квота в листата т.е не е нужно да минава през цялата процедура, само че все пак е показателно, че той е повдигнат от структурите единствено на две места. Бившият шеф на кабинета на Румен Радев не скри, че наличието му в листата е провокирало разногласия в Националния съвет поради рецензиите, които в годините обратно е отправял по адрес на Българска социалистическа партия.

Да бъде назначен " препоръчан от сектора " нов заместник-министър в земеделското министерство, който да дава отговор за биопроизводството, плодовете и зеленчуците. Това се е договорил агроминистърът Румен Порожанов с биопроизводителите, които стачкуваха за повторно в понеделник с искане за оставката му и незабавни промени в разпоредба, затрудняваща активността им. Този път към митинга се причислиха още организации от овощарството и градинарството, недоволни от цялостната политика в бранша.

ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Tesla ще взе участие в следствие за самозапалване на автомобил в Китай

Фотограф: Reuters
В събота вечерта в китайската обществена мрежа Weibo беше публикувано видео, което демонстрира по какъв начин от автомобил на Tesla модел S стартира да се появява дим, а след това колата се взривява в под земята паркинг, за който се твърди, че е в Шанхай. Там е планувано да се намира първата " гигафабрика " зад граница на американската компания. До понеделник сутринта записът беше гледан от 18 млн. консуматори, което провокира реакция от компанията.
" Изпратихме неотложно екип на място и ще подпомогнем локалните управляващи да открият обстоятелствата. От това, което знаем дотук, никой не е потърпевш ", се споделя в изказването на локалното отделение на Tesla. Китай е най-големият пазар на компанията, отвън Северна Америка. В средата на април автомобил на Tesla изгоря в Пенсилвания, откакто беше изместен, с цел да бъде проучен като възможен извършител на пожар в частен гараж през януари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР