© Министерство на енергетиката Почти потушен е пожарът, избухнал рано

...
© Министерство на енергетиката Почти потушен е пожарът, избухнал рано
Коментари Харесай

Почти потушен е пожарът на един от комините на ТЕЦ "Марица-изток 2"

© Министерство на енергетиката Почти сподавен е пожарът, избухнал рано тази заран в Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ". Няма потърпевши хора. Причината е била възпламеняване на комина на сороочистващата апаратура (СОИ) на осми енергоблок на държавната Топлоелектрическа централа. Част от комина е изгорен и се е срутил, сега няма пламъци, само че пожарната продължава да облива огнището.

Коминът на инсталацията е от стъклопластика, която е проектирана да не се възпламенява при естествени температури на димните газове. Но след запалването на материала неговото загасяване е по-трудно и той тлее по-дълго време.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък От централата в село Ковачево, Стара Загора, обясниха, че пожарът е зародил след възпламеняване на гумени уплътнения в един от абсорберите на сероочистваща апаратура на блока. Той е бил в планов ремонт главен ремонт от 1 април до 19 юли.

" Централата работи без никакъв проблем, другите уреди не са наранени ", споделиха още от пресцентъра централата.

На терен
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отиде на място. От министерството оповестиха, че няма заплаха за популацията. А от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора, че няма превишение на нормите за качеството на атмосферния въздух.

" Данните от най-близко разположената автоматизирана станция за премерване качеството на въздуха в региона на село Полски градец, която е на разстояние 7.5 км от централата, не регистрира превишения по следените замърсители на атмосферния въздух - серен диоксид, азотни оксиди, фини прахови частици, както по време на повредата, по този начин и към сегашния миг ", настояват от районната екоинспекция.

" Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора, ще продължи да следи данните от автоматизираните станции в района и при вероятно нарушение на качеството на атмосферния въздух ще осведоми неотложно популацията и съответните контролни орган ", твърдят още оттова.

Централа в приключение
Как пожарът ще усложни работата на централата към момента е рано да се каже, както и по кое време блокът ще проработи още веднъж и какъв ще е финансовият размер на вредите. Със сигурност ще се наложи ново построяването на комина, само че евентуално и на абсорберите на СОИ, откъдето е тръгнал пожарът. СОИ на 5 и 6 блок на централата костваха общо малко на 80 млн. евро, т.е. Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " ще е изправена пред доста сериозен разход, в случай че се окаже, че застраховката на оборудванията не покрива сходни вреди.

Към момента в планов междинен ремонт е и блок 7 на държавната централа. Той би трябвало да завърши доникъде на юли, а този на блок е трябвало да завърши през август. През август следва планов ремонт на блок 5 и стартира главен ремонт, който ще продължи до края на ноември на блок 6.

През лятото, когато енергийната система на страната е с доста ниско натоварване, отпадането на един блок на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " няма никакъв резултат върху стабилността на доставките. За централата обаче може да се окаже проблем, в случай че не успее да възвърне блок 8 до зимата, защото точно тогава цената на електрическата енергия се покачва задоволително, с цел да може ТЕЦ-ът да работи на цялостна мощ, без да е на загуба.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР