Над 51 000 зрелостници ще се явят на първия държавен

...
Над 51 000 зрелостници ще се явят на първия държавен
Коментари Харесай

51 000 зрелостници на матура, ще имат и втори шанс

Над 51 000 зрелостници ще се явят на първия държавен зрелостен изпит по български език и литература. Той е на 17 май. Тази година изпитите на зрелостниците са първите, след които те имат и втори късмет. С корекция в Закона за предучилищното и учебното обучение беше дадена опция
да се явят наново на изпит, в случай че оценката от постоянния не ги удовлетворява.
Правото за наново явяване е еднократно и може да се употребява до края на идната образователна година след завършването. Това оповестява „ 24 часа “

Резултатът от повторния изпит не трансформира дипломата за приблизително обучение, тъй като към датата на второто явяване тя към този момент ще е издадена. И в нея се записва оценката от първата матура. Тя се отразява и в удостоверението за положен изпит за задачите на кандидатстването във висше учебно заведение
Промяната е, че при изкарана по-висока оценка при второто явяване тя ще се включи във въпросното уверение,с което се кандидатства във вуз.Така балообразуването на младежа ще е по-благоприятно.
Явяването на изпит за повишение на оценката от матурата на тази сесия (май – юни) ще е гратис. Причината е, че смяната в постановлението на МСне би могла да влезе в действие до провеждането на зрелостните изпити.Иначе подалите заявки ще заплащат такса.
Втората наложителна матура е по предмет по желание. Тя е на 20 май, тогава в цялата страна се организира и държавният изпит за придобиване на професионална подготовка.
Традиционно британският език остава най-предпочитаният предмет за втората наложителна матура по профилиращ предмет (близо 13 хиляди заявления).

А в дъното са искащите да положат матура по математика – едвам към 2200 са подадените заявки. Така макар непрекъснатите вложения през последните години в основаването на СТЕМ кабинети в учебните заведения в цялата страна и
насърчаването на учениците към природо-математическите
и инженерни специалности заради недостига на такива фрагменти тревожният тренд продължава. През последните години приблизително едвам по към 2500 зрелостници избират матура по математика.
 Само по 250 годишно пък се явяват на изпита по физика и химия
В резултат на това над 90% от студентите в инженерни и стопански специалности са признати да следват в съответните университети без оценка от матура по математика.

Абитуриентите държат и спомагателни държавни зрелостни изпити по избор. Те ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети е оповестен на уеб страницата на Министерството на образованието и науката.
Двоен скок на двойките от матурата по български език и литература за интервал от 5 година обратно бе регистриран през 2023 година И междинните резултати се оказаха рекордно ниски.

Випуск 2023 изкара 50,14 точки приблизително, което дава отговор на оценка добър 3,93. Това е с към 2,5 точки по-малко от по-миналата година. Трендът на утежняване е непрекъснат през последните 5 година От МОН обаче припомнят, че от 2022 година образователните стратегии и форматът на изпитите са разнообразни.
Така или другояче, числата приказват сами за себе си. Двойките на матурата по роден език и литература през 2019 година са 4303, а м.г. – 8136.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР