© Lt. Moore [National Archives and Records Administration] Документът за

...
© Lt. Moore [National Archives and Records Administration] Документът за
Коментари Харесай

Видео: Краят на войната

© Lt. Moore [National Archives and Records Administration]
Документът за капитулация на Германия от Реймс 7 май 1945.

Увеличаване

Документът за капитулация на Германия от Реймс 7 май 1945.

Преглед на оригинала Автор: Office of War Information [wikimedia commons] Смаляване
Още по тематиката
Как една тирада построи Европа

70 години след проекта " Маршал ", неговият триумф и обсег не престават да го вършат настоящ на всички места по света
16 юни 2017
Видео: Парадът за Деня на успеха в Москва
от Дневник,9 май 2015
Фотогалерия: Парадът в Москва за Деня на успеха
от Дневник,9 май 2013
Къде са " положителните " във Втората международна война
от Дневник,9 май 2013
9 май, ден на успеха и ден на Европа!
от Дневник,9 май 2013
Кой в действителност завоюва Втората международна война
от Дневник,4 май 2005 Втората международна война в Европа публично завърши в нощта на 8 против 9 май 1945 година, а четири месеца по-късно свърши и войната в Далечния изток с капитулацията на императорска Япония. През последвалите десетилетия историци и политици обстойно и нашироко дискутираха кой в действителност загуби и кой завоюва от спора, траял 6 години, взел най-малко 50 млн. човешки жертви и нанесъл вреди за милиарди.

Едно е несъмнено: Преди 70 години фелдмаршал Вилхелм Кайтел подписва безусловната капитулация на Германия, с което публично се поставя завършек на Втората международна война в Европа.

Вижте видео от подписването на историческия документ във Военно-инженерното учебно заведение в Карлхорст, предградие на Берлин късно вечерта централноевропейско време на 8 май 1945 година или ранните часове на 9 май по московско време)



* Няма подозрение по отношение на валидността на капитулацията, подписана от представители на Главното командване на Вермахта на 7 май в Реймс, и даже и руснаците са го приели и са уведомили немските войски посредством листовки за подписването на документа и прекратяването на огъня. Но в това време съдружниците упорстват в Реймс, че документът би трябвало да бъде утвърден в наличието на цялото руско висше командване персонално от главнокомандващия немската войска. Така се стига до обновената и към този момент обществена алегорична втора капитулация. **допълнение за тези, които се интересуват повече по тематиката - два забавни текста от The Atlantic и Deutsche Welle:

Защо Русия чества Деня на успеха на 9 май?

The Atlantic дава отговор: Не е само въпрос на часова разлика. Това е една история за два града, два документа, няколко изчезнали фрази и към 75 минути. Вижте целия забавен текст, който изяснява по какъв начин интернационалната политика и няколко механически неуредици забавиха края на войната с към час: Why Russia Celebrates V-E Day on a Different Day Than Everyone Else

Кога свършва Втората международна война?

" Германия първо капитулира в Реймс, Франция на 7 май 1945 година, а един ден по-късно прави това и в Берлин. Или може би в действителност това е било към този момент 9 май? Във всеки случай Русия честват края на войната на 9 май, а на Запад упорстват това да бъде на 8 май. Единственото нещо, за което всички са съгласни и единомислещи е мястото, където свършва войната: измежду чиновническата неразбория на Карлхорст, предградие на Източна Берлин. Руските домакини не са съумели да намерят по-централно място за сключване на знаменателното събитие, защото на всички места е царяло тотално заличаване и съсипия поради неотдавна завършилите бомбардировки и военни дейности, а постройката в Карлхорст е била от дребното останали непокътнати.... "

Deutsche Welle твърди, че плетеницата от събития, дати и документи към капитулацията на нацистка Германия е повече от объркваща. Вижте в този текст: The German capitulation tangle
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР