© Георги Кожухаров Заместник-председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова

...
© Георги Кожухаров Заместник-председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова
Коментари Харесай

Делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман е пренасрочено за 7 октомври

© Георги Кожухаров Заместник-председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова разпореди пренасрочване на делото по настояването на основния прокурор Сотир Цацаров за анулация на условното предварително освобождение на австралиеца Джок Полфрийман. Делото ще се гледа на 7 октомври, т.е. идния понеделник. Първоначално то бе планувано за 23 октомври, ден преди предизвестения избор на Иван Гешев за основен прокурор. А тъкмо изборът на Гешев е и една от очевидните аргументи казусът " Полфрийман " да се употребява за лична офанзива против съдиите от тричленния състав на Софийския апелативен съд (САС), постановили определението.

" Заради изключителния публичен отзив на делото, както и с оглед публикуваната в публичното пространство информация, че условно предварително освободеният Джок Полфрийман е лишен от право на свободно напредване по отношение на идното изговаряне на Върховен касационен съд, намирам, че следва да се обезпечи опция за осъществяване на касационното произвеждане в къси периоди ", се споделя в разпореждането на зам.-председателя на Върховен касационен съд Галина Захарова, с което се пренасрочва делото.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Австралиецът беше наказан на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през декември 2007 година, когато при сборичкване в центъра на София намушка и неговия другар Антоан Захариев. До момента той дейно е изтърпял 11 години, 8 месеца и 21 дни, в допълнение му се приспадат към година и осем месеца поради времето, което е работил в пандиза. Към момента на предварителното му освобождение преди две седмици неизтърпяната част от присъдата е 6 години, 6 месеца и 25 дни.

Истерична политическа реакция

Предсрочното му освобождение стана причина за истерична политическа реакция, която стартира първо в Народното събрание с присъединяване на всички политически сили и се разви като лична офанзива против правосъдния състав, постановил единомислещо определението. Основният акцент на офанзивата бе, че ръководител на състава е Калин Калпакчиев, който е и ръководител на Съюза на съдиите в България, един от изявените съперници на избора на Иван Гешев за нов основен прокурор. Няколко дни по-късно водачът на " Атака " Волен Сидеров прикани последователите си да разлепят из София стикери с портрета на Калпакчиев. Същия ден основният прокурор Цацаров внесе във Върховния касационен съд настояването за обновяване на делото и анулация на условното предварително освобождение макар ясната правосъдна процедура, че такова искане е процесуално неприемливо.

В настояването си до Върховен касационен съд, импортирано на 24 септември и оповестено на същия ден на уеб страницата на прокуратурата, Сотир Цацаров се базира на импортирана същия ден до него молба от родителите на убития студент Андрей Монов. Любопитното е, че настояването на Цацаров носи дата 19 септември, т.е. пет дни по-рано. " Капитал " направи питане до прокуратурата на какво се дължи това разминаване, което изпратихме на 26 септември, само че отговор към момента няма.

Незаконно задържане

Въпреки че определението за освобождението му от пандиза е в действие, и досега австралиецът е арестуван в центъра за бежанци в Бусманци, а Министерство на вътрешните работи не е в положение да даде приемлив отговор на какво съображение той е държан там. Първоначално се твърдеше, че той няма документи и ще бъде държан там, до момента в който ги получи.

Междувременно стана известно, че Полфрийман към този момент има всички документи за овакантяване на страната, в това число и самолетен билет. Преди пет дни заместител вътрешният министър Стефан Балабанов съобщи, че Джок Полфрийман ще остане в дома за краткотрайно настаняване в Бусманци, до момента в който няма решение на съда по настояването на основния прокурор, което е властови произвол - настояването на Цацаров и образуването на дело пред Върховен касационен съд не е съображение за задържането на Полфрийман, откакто актът за освобождението му е в действие, има и издадена заповед за експулсирането му.

Адвокатът му Калин Ангелов дефинира това като " държавно похищение ". Пред " Капитал " и други адвокати споделиха тезата, че в тази ситуация има съображение да се приказва за нелегално задържане, което е закононарушение съгласно Наказателния кодекс.

В този смисъл пренасрочването на делото е разумна реакция на съда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР