© Анелия Николова Още по темата Цялото Борисово войнство срещу

...
© Анелия Николова Още по темата Цялото Борисово войнство срещу
Коментари Харесай

Пеевски овладява сградата на КТБ на бул. "Цар Борис III" в София

© Анелия Николова Още по тематиката
Цялото Борисово войнство против " Дунарит "

След като Пеевски не съумя да овладее военния цех, страната изкупи вземането му и също се опитва, само че компанията стремително изплати дълга си
31 авг 2017
Държавата влезе в комплицирана скица по преодоляване на " Дунарит "

Компания към икономическото министерство през няколко медиатора купува за 47 млн. лева вземането, посредством което Пеевски опитваше да блокира договорката с " Емко "
28 авг 2017
Синдиците на КТБ продават винарната " Телиш "

Обявеният търг планува четири дни за запознаване с документите и внасяне на депозит
12 юни 2017
Синдиците на КТБ продават офиси на банката за 20 млн. лева

Обявените търгове за активи плануват едвам три дни за запознаване с документите, огледи и внасяне на депозит
9 мар 2017 Модерната бизнес постройка на бул " Цар Борис III " в София, където преди банкрута на КТБ се обитаваха неин клон и офиси на голям брой компании на притежателя й Цветан Василев, има нов притежател и това е компанията " Дипи " на Добрин Иванов. Това излиза наяве от информация в Имотния указател, от която се вижда, че синдиците на банката са я трансферирали на 19 декември предходната година.

Награда за медиатора

" Дипи " последно влезе в публичното пространство през лятото на 2017 година, когато се оказа медиатор в мегасхемата за преодоляване на оръжейния цех " Дунарит ", стартирана от Делян Пеевски и минала към редица държавни институции. През август компанията на Иванов закупи дълг на русенската компания от офшорката Viafot, обвързвана с депутата от Движение за права и свободи, и го трансферира през синдиците на КТБ, които на собствен ред го продадоха на Държавната консолидационна компания (ДКК), с цел да може по този метод последната да получи надзор върху завода, в този момент очевидно текат заплащанията по договорката. Това беше гарнирано със заледяване на лицензи и обвинявания на прокуратурата към мениджъри на " Дунарит " и притежателя на кокурентната " Емко " Емилиян Гебрев, който от година се пробва да се впише като притежател на военния цех.

Сделката с ДКК предвиждаше " Дипи " да получи против скъпия пакет не пари, а активи, предлагани без триумф на търгове от синдиците. Въпреки че бяха запитани по надлежния ред за достъп до информация, те публично отхвърлиха да разкрият с какво тъкмо ще задоволят интереса на медиатора " Дипи ". Вписване в Имотния указател от 19 декември обаче повдига леко завесата - трансферирана е част от офис постройката на бул. " Цар Борис III ", където се обитаваше новата централа на банката.

При вписването в регистъра е посочен веществен интерес 20.2 млн. лева, което е единствено част от дължимите 47 млн. лева към " Дипи ". Това по закон е по-ниската сума сред цената по договорката и данъчната оценка на парцела. Така че не е ясно дали това е оценката на трансферираната постройка, или остават още 26.8 млн. лева, за които не се знае какви активи са били (или ще бъдат) трансферирани към " Дипи ". Това биха могли да са освен недвижими парцели, само че и дружествени дялове във компании, които имат непогасени заеми към банкрутиралата банка. А съдейки по топлите връзки на компанията медиатор с Делян Пеевски, надали става дума за неатрактивни активи, още повече че в КТБ останаха блокирани дялове в бизнеси, към които депутатът демонстрира интерес - винарната " Телиш ", веригата за електроуреди " Техномаркет " и други.

Сграда за кой

Според вписването в обществения указател синдиците са трансферирали на " Дипи инвестмънт " (100% дъщерно сдружение на " Дипи " ) земята под дванайсететажната постройка на бул. " Цар Борис III " №159, както и първите пет етажа с два етажа подземни паркинги, побиращи общо 107 автомобила. Имотът бе владеене на банката, която де факто го ползваше като централа. Сградата има и още етажи с офиси. В един от тях се обитаваше и телевизионният канал ТВ7, а на други - разнообразни компании, директно и индиректно свързани с Цветан Василев.

Активът е излизал на обществена обмен през март предходната година с начална тръжна цена от 20.2 млн. лева, само че макар засиления интерес към офис здания в София в този интервал той не откри покупател. Възможна причина за неуспеха би могъл да е късият период, който синдиците дадоха на искащите да вземат участие в търга да се срещнат с документите - едвам три дни. За това време претендентите трябваше да създадат оглед и оценка на актива, както и да обезпечат средствата за депозита за присъединяване от 2 млн. лева и възможната покупка.

" Капитал " направи опит, само че не съумя да се свърже с новия притежател на обекта, " Дипи ", с цел да ревизира защо счита да употребява пригодената за банкова централа част от постройката и дали има интерес и към останалите етажи с телевизионни студиа, имайки поради, че притежателят на компанията Добрин Иванов има и " ТВ Европа ". Той би могъл да извади постройката на пазара на офис площи в търсене на облага, само че звучи евентуално непосредствено да я трансферира на свързаната с Делян Пеевски Viafot Limited, от която закупи дълга на " Дунарит " предходната година. В контракта за цесия сред страните заплащането се урежда с в допълнение съглашение, като е посочено категорично, че има опция и да не става с пари, а с прекачване на активи. Така на процедура депутатът от Движение за права и свободи ще постави ръка на парцела, както и на други, незнайни досега, активи за общо 47 млн. лева

Без изгубили и победени

Самата скица, около която във фирмения оборот изгря звездата на " Дипи ", целеше преодоляване на оръжейния цех " Дунарит ", от който Пеевски се интересува. Държавната консолидационна компания даде 47 млн. лева от бюджета си на синдиците на КТБ, които преди този момент бяха изкупили пакета задължения на " Дунарит " от " Дипи ". В последна сметка интервенцията не докара до търсения резултат, като " Дунарит " погаси задължението. Последваха нови опити за напън от страната и митинги на чиновници от " Емко " и " Дунарит ", като в следствие с брокерството на премиера Бойко Борисов напрежението беше туширано. Мигновено по-късно и офанзивите на медиите на Пеевски по отношение на Гебрев и " Емко " стопираха. Така, наподобява, на този стадий всички взели участие в лятно-есенния спор са удовлетворени от развръзката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР