class=first-letter-big>Н асилие избухна на уличните протести в Испания, които се

...
class=first-letter-big>Н асилие избухна на уличните протести в Испания, които се
Коментари Харесай

Бунтове и улично насилие в Испания

class= " first-letter-big " > Н асилие избухна на уличните митинги в Испания, които се организират за пета поредна вечер, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Протестите избухнаха поради рапъра Пабло Хасел, който получи 9-месечна присъда за засегнатост на испанската монархия и за прослава на терористичното принуждение. Присъдата провокира спор за свободата на словото в Испания и митинги. Близо 80 души бяха задържани и над 100 ранени от началото на митингите.

Полицията в Барселона заяви, че стачкуващи са замервали силите на реда с предмети и пиротехнически средства. Други протестиращи са запалили контейнери за боклук и са разрушили магазини на комерсиална улица, както и прозорците на зала за концерти. Силите на реда са употребявали гумени патрони, с цел да разпилян събралите се.

Близо 6000 души се събраха в каталунския град, оповестява локалната полиция. Протестите в Мадрид и други градове минаха спокойно.

Премиерът Педро Санчес дефинира насилието като "неприемливо ". Председателката на Испанската социалистическа работническа партия Кристина Нарбона също порица насилието и съобщи, че то "не може да бъде целесъобразно като отбрана на свободата на словото ".

Пабло Хасел бе арестуван на 16 февруари, с цел да излежи присъда от девет месеца затвор за прослава на тероризма и обиди и клюки към държавни институции след редица туитове против полицията и монархията в Испания. В края на седмицата бе обявено за нова присъда за Хасел - две години и половина затвор за заплашване на очевидец в развой против двама общински служители на реда. Съдът в родния му град Лерида в Североизточна Испания е взел решението на 12 февруари, само че то бе оповести дни по-късно. В присъдата се споделя, че през октомври 2017 година рапърът е разгласил в Туитър фотографията на очевидеца и декларирал, че служителите на реда го подкупили да свидетелства в тяхна изгода. Два дни по-късно Хасел срещнал очевидеца в бар, опитал се да го удари и крещял: "ще те утрепя, копеле, ще ти видя сметката ". Сегашното решение е на равнище апелативен съд след присъда на първа инстанция. Рапърът към момента може да сезира касационния съд.

Пабло Хасел към този момент е бил осъждан за нахлуване над публицист и за прослава на тероризма в песните си, в които се приканва към изтезания с изстрел в тила или самоубийствени атентати против политици.

class= " label-num " >
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР