class=first-letter-big>Ж ури, съставено от филмови експерти от 11 държави, ще

...
class=first-letter-big>Ж ури, съставено от филмови експерти от 11 държави, ще
Коментари Харесай

Носители на най-престижните награди в киноизкуството жури на IN THE PALACE 2021

class= " first-letter-big " > Ж ури, формирано от кино специалисти от 11 страни, ще има задачата да избере най-хубавите филми от тазгодишното издание на интернационалния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE. В формалната селекция са включени 120 заглавия от 41 страни.

Международното жури ще уточни своите любимци в четири състезанието. Сред тях ще бъдат и трите кино лентата, които фестивалът ще предложи на Американската кино академия за премия Оскар. Тази извънредно виновна задача екипът на фестивала доверява на експерти с опит и международни самопризнания.

Сред членовете на журито са имена като Скай Фитцджералд (САЩ), Богдан Мурешану (Румъния), Александра Ченчек (Полша) и Файзал Куреши (Великобритания). Скай Фитцджералд получи номинация за Оскар за документалния си филм Lifeboat след излъчването му на IN THE PALACE. А новината от предходната седмица е, че с най-новия си късометражен филм Hunger Ward, той още веднъж ще мине по аления килим. Богдан Мурешану с кино лентата си The Christmas Gift е притежател на Гран при от най-престижния европейски фестивал в сектора – този в Клермон-Феран, Франция, както и на оценката за Най-добър късометражен филм на Европейската кино академия за 2019 година Марта Баяри е с номинация за премия Гоя за късометражния си игрален филм Fugit. Александра Ченчек е притежател на премия ЕМИ, последвана от още 2 номинации, за работата си върху специфичните резултати в поредицата документални филми на BBC с огромния Дейвид Атънбъроу. Името й се свързва и с касови сериали като „ Чернобил”, „ Аз, вещицата” и най-новия в програмата на Netflix - Behind Her Eyes, който започва преди броени дни. Файзал Куреши е притежател на премията на БАФТА за игралния си филм Four Lions и на премия Еми за документален филм.

Сред членовете на журито има и двама българи - режисьорът Мартин Илиев, притежател на премия за Най-добър български филм на IN THE PALACE, както и сценаристът Теодора Маркова, известна с работата си по известни родни заглавия, като „ Дъвка за балончета”, „ Писма от Антарктида”, „ Под прикритие”, „ Денят на бащата”, „ Стъклен дом” и други

"Една от значимите задания на фестивал като нашия е, да основава общественост и приемствеността - нещо, на което държим. Затова е радостно, когато се случи да поканим за жури създатели, които сме разкрили и които се връщат, само че към този момент в позицията си на водачи на мнение. За нас е удовлетворяващо да забележим какъв брой доста са израснали в професионално отношение след последната ни среща “, споделя Цанко Василев, шеф на IN THE PALACE.

Програма на IN THE PALACE International Short Film Festival може да бъде гледана от 27 февруари до 6 март 2021 година на

Фестивалът се организира с медийната поддръжка на NOVA!
С по един лев от всеки продаден билет IN THE PALACE генерира фонд за финансиране на нови късометражни филми
.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР