Чували ли сте за забраната за носене на лачени обувки

...
Чували ли сте за забраната за носене на лачени обувки
Коментари Харесай

10-те най-странни забрани за жените по света

Чували ли сте за възбраната за носене на лачени обувки от дами? А за ястие на шоколад в градския превоз, която отново важи единствено за дамите? Да, тези и още куп сходни странни правила съществуват, а някои даже към момента са в действие. Но къде?

Вероятно ще си помислите, че сходни условия е допустимо да важат в някои слаборазвити страни от третия свят или в страни с извънредно строго отношение към дамите, само че грешите – огромна част от тези меко казано нелогични условия към нежната половина от човечеството са били в цялостна мощ и то напълно до неотдавна в Европа, Съединени американски щати и Япония.

Някои от най-шантавите условия към женското държание са анулирани с времето, само че други към момента се съблюдават. Кои са 10-те най-странни правила за женско държание в света? Погледнете, ще се изненадате!

10. Забрана за шумни диалози и празнодумство (в мощ до 1834 г.)

 10-те най-странни забрани за дамите по света

Изискванията към женското държание в Англия преди години са били извънредно строги, без значение от обществения статус и потеклото на дамата, само че наказванията за провинилите се дами от по-низшите прослойки на обществото били и по-строги. Така да вземем за пример, до 1834 година в Англия съществувало предписание, съгласно което дамите, които приказват прекомерно доста (дори по-лошо – празнословят), трябвало да изтърпят ужасяващо наказване – потапяне във вода с намордник на устата. Понякога в намордника забивали игли, които безусловно убивали желанието на езика да се движи.

 10-те най-странни забрани за дамите по света

9. Забраната за готвене (до ХХ век)

Повечето дами евентуално ще си помислят, че в действителност това е една доста приятна възбрана. В Русия обаче ветото върху готвенето се отнасяло единствено за заболели дами или дами с физически недъзи. Причината – вярване, съгласно което заболяването или дефектът могат да се предадат посредством храната.

8. Забрана за здрависване (до ХХ век)

 10-те най-странни забрани за дамите по света

Изискванията към дамите в Англия били доста – те трябвало да се научат какво и по кое време могат да приказват, по какъв начин да се майтапят, по кое време тъкмо да се усмихват. Но за здрависване с мъж и дума не можело да става. Ако въпреки всичко се случело мъж да подаде ръка на жена, тя била длъжна да отвърне на поздрава с „ леко притискане “, само че никога не трябвало да разклаща подадената мъжка длан.

7. Забрана за носене на прекомерно разголени бански костюми (до 1920 г.)

 10-те най-странни забрани за дамите по света

До 1920 година по европейските плажове гледката на патрулиращ служител на реда с рулетка била нещо всекидневно. Той бил в цялостното си право да премери дължината на трикото на дамите. Ако банският костюм се окажел по-къс от условието, девойките били гонени от плажа. Случело ли се някоя по-отракана мома да се възпротиви, то тя можела да попадне и зад решетките.

6. Забрана за носене на панталони (до 2013 г.)

 10-те най-странни забрани за дамите по света

Звучи в действителност необикновено, само че до 31 януари 2013 година дамите във френската столица в Париж били жертва на това фешън светотатство – публична възбрана за носене на панталон. В Париж! Световната фешън столица!!! Според нормативната уредба право да обуят панталон имали дамите, сдобили се със особено полицейско позволение. Естествено, че никоя себеуважаваща се парижанка не спазвала това условие, тъй че след доста митинги 200-годишният акт най-накрая бил анулиран.

5. Забрана за носене на лачени обувки (в сила)

 10-те най-странни забрани за дамите по света

В американския щат Охайо и до през днешния ден е в действие странна възбрана – дамите да носят лачени обувки. Колкото и да си блъсках главата не можах да се досетя за повода. А тя не е напълно лишена от логичност – счита се, че бельото на дамата може да бъде отразено в блестящата повърхнина на обувките, което пък да провокира нечестиви намерения у господата.

4. Забрана за появяването в бански костюм (в сила)

 10-те най-странни забрани за дамите по света

Още една фешън възбрана на американска територия, дейна и към днешна дата. В щата Кентъки нямате право да се появявате на пътя или по автомагистрала в бански костюм, в случай че:
не сте съпроводени от двама полицейски служители; по случайност не разполагате с лопата в ръка; тежите повече от 40 кг и по-малко от 90. Разбира се, възбраната важи единствено за дамите.

 10-те най-странни забрани за дамите по света 3. Забрана за подготвяне на суши (в сила)

В Япония е признато единствено мъжете да подготвят вкусното ядене от ориз и сурова риба. Готвачът оформя с ръце охладения ориз, до момента в който го затопли до температурата на тялото. Отричайки всевъзможни научни доказателства, и до през днешния ден японците считат, че телесната температура на дамата е по-висока с няколко градуса от тази на мъжете, което би унищожило приготовлението на обичайното ядене.

2. Забрана за ястие на шоколад в градския превоз (в сила)

 10-те най-странни забрани за дамите по света

Тази възбрана се отнася за дамите в Англия и важи от 1900 година насам. Представителките на нежния пол нямат правото да ядат шоколадови блокчета или бонбони във всички типове публичен превоз. Защо? Едва ли през днешния ден, два века по-късно, някой би могъл да ви даде логичен мотив.

1. Забрана за потребление на мобилен телефон на публично място (наскоро приета)

 10-те най-странни забрани за дамите по света

Изграждането на моралния образ на ортодоксалните еврейки стана причина равините в Израел да вкарат специфични ограничения, измежду които и възбраната за потребление на мобилен телефон на публично място. Преди няколко години пък ръководителят на равинския съд в израелския град Беер-Шева – Елиях Аберджил, издаде разпореждане, в което на дамите се не разрешава носенето на яркочервени облекла. Смята се, че това държание има негативно влияние върху целомъдрието на еврейските дами.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР