Чували ли сте за психологията на труда? Ако отговорът е

...
Чували ли сте за психологията на труда? Ако отговорът е
Коментари Харесай

Психология на труда: Какво представлява и как функционира

Чували ли сте за логиката на психиката на труда? Ако отговорът е “не “, то тази публикация е тъкмо за вас, тъй като в този момент ще ви разкажем повече по тематиката. Психологията на труда учи държанието на хората на работното място. Това е компетентност в поведенческите науки, която ползва психически теории и правила за проучване на ролята на служащия в организацията и това по какъв начин изискванията въздействат на неговото показване.

Целта на тази логика на психиката е да се предотвратят отрицателните последствия върху физическото и психическото здраве на служащите и да се открият и развият самостоятелните им качества, като в същото време се покачва мотивацията им.

Психологията на труда е област с дълга история. Още преди епохи се знае, че работата може да има въздействие върху здравето на хората. В началото задачата на логиката на психиката на труда е да усъвършенства продуктивността на служащите, само че от средата на 20-ти век се подчертава върху благосъстоянието им.
Първият аспект на логиката на психиката на труда е анализът на работата. Той се концентрира върху определянето на съответните действия, които би трябвало да бъдат осъществени при осъществяването на избрана работа, както и върху нужните умения и пълномощия за осъществяването й. Професионализмът е главният инструмент в тази област. Вторият аспект е акомодацията на индивида към съответната работа . Този аспект включва разбор на съответните хора, с цел да се планува дали те дават отговор на условията на работата или не. Тук също по този начин се прави оценка опцията за пригаждане към механизмите, които поддържат мотивацията и развиват капацитета на служащите. Третият аспект е адаптирането на работата към служащия. Този аспект включва проучване и ръководство на факторите на околната среда, които благоприятстват или попречват работата, както и тяхното влияние върху всеки обособен човек. Оттам нататък се нуждаем от политики и ограничения за здраве и сигурност, с цел да защитим служащите.
Има доста фактори, които могат да въздействат на удовлетвореността на служащите и да подкрепят триумфа на компанията. Например, мотивацията на екипа е един от основните фактори, които оказват въздействие върху продуктивността и успеваемостта на труда.

Ако се работи върху логиката на психиката на труда в дадена организацията, е допустимо да се построи и поддържа система за мотивация на личния състав, която включва самостоятелни и групови тласъци, възстановяване на изискванията на работа и признание на достиженията на служащите.

Освен мотивацията, е добре да се обърне внимание на напрежението в работната среда. Той може да бъде резултат от огромна работна натовареност, липса на поддръжка от управлението, спорове сред сътрудници и други Важно е да се разработят стратегии за ръководство на напрежението, като се дават на служащите способи за релаксация.

В логиката на психиката на труда се изследва също и въздействието на груповата динамичност в работната среда. Необходимо е да се поддържа здрава и ефикасна групова динамичност, тъй като положителната връзка сред сътрудниците може да усили мотивацията и да усъвършенства успеваемостта на работата.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР