Чушките в Европа познаваме едва след откриването на Америка. Там

...
Чушките в Европа познаваме едва след откриването на Америка. Там
Коментари Харесай

Чушките - витаминозна бомба

Чушките в Европа познаваме едвам след откриването на Америка. Там те били отглеждани в огромни количества от индианците от Чили чак до Мексико.

На Балканския полуостров чушките почнали да се отглеждат през 16 век. Този зарзават бързо се популяризирал и в Азия заради пикантния усет, желан от локалното население.

Чушките имат редица вкусови и хранителни качества. Съдържат доста витамини - най-много С и Р. Количеството на витамин С е изключително огромно в алените чушки.

От друга страна витамин Р резервира биологичната интензивност на аскорбиновата киселина, а витамин С пък покачва биологичната интензивност на витамин Р.

Поради ниското количество на целулоза, чушките са потвърдено положително средство при някои болести на стомаха, изключително когато се употребяват печени. Много постоянно се включват в менюто при диетично хранене.

 зелени чушки

Чушките имат характерен усет, дължащ се на алкалоид, наименуван капсацин. Той подкрепя положителното храносмилане.

Този зарзават също по този начин е доста добър антиоксидант, намалява равнището на неприятния холестерол в кръвта, спомага за разреждането на кръвта и забавя стареенето на клетките.

Консумацията на чушки понижава риска от формиране на кръвни съсиреци. В допълнение можем да кажем, че този извънреден зарзават може да помогне в битката с анемията.

Чушките оказват своето въздействие и върху нервната система. Редовната им консумация възстановява активността и оказва помощ за оправянето със напрежението, депресията и безсънието.

Поради тези аргументи е целесъобразно включването на чушките в ежедневвното ни меню.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР