Чрез изграждането на интерконектора България-Сърбия сръбската държава също ще има

...
Чрез изграждането на интерконектора България-Сърбия сръбската държава също ще има
Коментари Харесай

Борисов: Сърбия също ще получи възможност за алтернативни доставки на газ по интерконектора с България


„ Чрез построяването на интерконектор а България-Сърбия сръбската страна също ще има опция да диверсифицират газ овите си доставки. Когато има либерализиран пазар и конкуренция, това е най-добре за нашите стопански системи. “ Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с вицепремиера и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия Зорана Михайлович.

Акцент в диалога на двамата бяха значими и за двете страни планове в областта на енергетиката и инфраструктурата. Борисов и Михайлович разискаха напредъка по подготвителните действия за построяването на междусистемната газ ова връзка България-Сърбия, която ще даде опция на сръбската страна да получава полутечен естествен газ от терминал а в Александруполис , където България взе участие с 20 на 100. „ България има благосъстоятелност от 20%. Направихме и голяма инвестиция в интерконектор а с Гърция. В момента работим и за разширението на газ овото ни вместилище в Чирен. В самодейността „ Три морета “ тези планове са от най-важните и за нас би било доста добре, в случай че и сръбската страна също диверсифицира част от своите доставки. А посредством интерконектор а ще могат да получават полутечен газ от Израел, Катар, Египет, Съединени американски щати и други “, безапелационен бе министър председателят Бойко Борисов.

Министър-председателят Борисов посочи, че друго голямо преимущество за бизнеса, туризма и за жителите на двете страни са инфраструктурните планове.

„ И автомагистралите, които вършим, и жп линиите, и това, че от Белград до Варна и до Бургас можеш да стигнеш без светофар е едно огромно преимущество за бизнеса, и за туризма, и за всички нас “, уточни още министър председателят Борисов.

„ България поддържа Сърбия по пътя и към Европейския съюз “, съобщи още министър-председателят Борисов, акцентирайки върху извънредно добросъседските връзки, които България има със прилежащите страни. „ Нашият район е подобен, че фактически би трябвало доста воля от политическите ръководители в тези страни. На първо място е постоянно да слагаме мира и добросъседството “, съобщи още Бойко Борисов. Министър-председателят изпрати специфични поздрави на президента Александър Вучич и на премиера Ана Бърнабич.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР