Възможно e малки пациенти от България да се лекуват в

...
Възможно e малки пациенти от България да се лекуват в
Коментари Харесай

Създателите на първата детска онкологична болница в Румъния: Изисквайте от държавата да си свърши работата

Възможно e дребни пациенти от България да се лекуват в първата детска онкологична болница в Румъния. Това обявиха в изявление за Българска телеграфна агенция нейните основатели - Кармен Ускату и Оана Георгиу от асоциация “Дари живот ”. Лечебното заведение е построено благодарение на 8000 компании и 350 000 самостоятелни донори, измежду които и хеви метъл групата " Металика ". То проработи в средата на април и към този момент одобри първите пациенти. Българска телеграфна агенция е първата българска медия, позволена да снима в болничното заведение след нейното отваряне, с цел да осъществя продъжлението надокументалния филм “Болница на вярата ”.

“Ние направихме болница в Румъния от обезсърчение, че нищо не се случва. Но в действителност и по закон ние сме жители, които би трябвало да бъдат по-взискателни към тези, на които се заплаща да ръководят страната. Така че първият ми апел към хората в България, които са изгубили вяра, че в миналото ще имат детска болница, е “идете да гласувате, добре обмислете кого ще изберете и откакто го изберете, изисквайте от него да си свърши работата ”, съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция Оана Георгиу. Тя счита, че хората в България би трябвало да желаят от страната да строи лечебни заведения.

Следва част от изявлението, което Кармен Ускату и Оана Георгиу дадоха за Българска телеграфна агенция, дни след отварянето на първата детска онкологична болница в Румъния.

Оана Георгиу:Призовавам хората преди всичко да излязат да гласоподават. Всички ние би трябвало да излезем да гласуваме и да желаеме от страната да строи лечебни заведения. Ние направихме болница в Румъния от обезсърчение, че нищо не се случва. Но в действителност и по закон ние сме жители, които би трябвало да бъдат по-взискателни към тези, на които се заплаща да ръководят страната. Така че първият ми апел е “Идете да гласувате, добре обмислете кого ще изберете и откакто го изберете, изисквайте от него да си свърши работата ”.

От друга страна постоянно има потребност от неправителствени организации и от гражданското общество да се ангажира, тъй като не постоянно страната може да покрие всички потребности. Затова призоваваме хората да се обединят.

Не знам дали ние би трябвало да ви подбуждаме да съберете пари и да построите болница. Вероятно е мъчно. България е и по-малка страна с по-малко запаси и с по-малко население. Вероятно масата, от която могат да се съберат пари, е по-малка, само че имам вяра, че и ние, дружно с всички от района, би трябвало да се учим от западните демокрации по какъв начин да желаеме повече от държавното управление. Това е ролята на гражданското общество и на неправителствените организации.

Кармен Ускату:Вече не сме затворен свят, както по времето на комунистите, към този момент не сме единствено в нашата страна, към този момент не съществуват действителни граници и мисля, че това съдействие може да значи голям скок, който други са правили за десетки години. Ние, страните, които сме в по-благоприятна обстановка, да го създадем за по-малко години посредством избрани съдействия и посредством опциите, които сега съществуват на европейско равнище.

Цялото интервюс Кармен Ускату и Оана Георгиу можете да видите вдокументалния филм “Болница на вярата ”.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР