Човешкият потенциал на т.нар. трето поколение става все по-важенОколо 1,5

...
Човешкият потенциал на т.нар. трето поколение става все по-важенОколо 1,5
Коментари Харесай

Проект ще насърчава по-дългия трудов живот

Човешкият капацитет на така наречен „ трето потомство ” става все по-голям

Около 1,5 млн. пенсионирали се български жители разполагат с потенциал, с цел да продължат да способстват за обществото (снимка: CCO Public Domain)

Средната дълготрайност на живота на популацията в България се е нараснала със седем години в интервала 1992 – 2018 година, т.е. за 26 години. Прогнозите за идващите 30 години са, че междинната дълготрайност на живота ще надвиши 85 години, оповестиха от Българската стопанска камара (БСК) при пускане на план, отдаден на дейното стареене.

Човешкият капацитет на така наречен „ трето потомство ” става все по-голям. Отделно, към 1,5 млн. пенсионирали се български жители разполагат с потенциал (опит, познания, мъдрост), с цел да продължат да способстват за обществото, и би трябвало да им се даде опция да останат на пазара на труда и да бъдат професионално дейни за по-дълъг интервал, показаха от БСК.

От камарата регистрират, че има рационална възрастова граница за професионална интензивност, която е друга за обособените хора, само че нормално гравитира към 70-75 години. Това дава спомагателни стопански благоприятни условия, по-добро качество на живот и по-различна орис от тази на рутинното остаряване.

Работната мощ застарява и това не е единствено национална, а световна наклонност. По-възрастните служащи на 55-65 и повече години, съставляват все по-голяма част от работната мощ в България. През 2003 година те са съставлявали 12%, до момента в който през  2019 година към този момент са над 23%.

Според проучване на Световната банка (2016), страната ни е на едно от първите места по внезапен спад на трудоспособното население. През 2010 година междинната възраст на работната мощ е била 35-39 година, само че според прогнозите до 2030 година тя ще стане 50-54 година и, в случай че наклонността се резервира, до 2050 година междинната възраст на трудоспособното население у нас ще бъде 60-64 години.

Днес трима работещи в България поддържат един пенсионер (3/1). След 40 години съотношението ще бъде 1,7/1. Това слага съществени провокации пред положението на човешкия капитал и стопанската система, пред пенсионната система, здравното обезпечаване, обществената отбрана, пред връзките сред поколенията и обществената конструкция на обществото.

Представители на промишлеността участваха през днешния ден в работна среща в БСК във връзка със стартирането на план, отдаден на така наречен интензивно стареене (снимка: БСК)

Работодателите са мощно заинтригувани, само че към момента са неподготвени за провокациите и компликациите, подбудени от демографската рецесия и недостига (количествен и качествен) на работна мощ. В огромна част от предприятията липсват на практика принадлежности и среда, посредством които тези процеси да бъдат ръководени, отбелязва анализът на БСК.

Европейската комисия одобри голям брой документи, свързани с поощряване на дейното остаряване. През 2017 година, в границите на работната стратегия на обществените сътрудници на европейско равнище (2015-2017 г.) е подписано Рамково съглашение за дейното стареене и междупоколенчески метод, чиито получатели са националните организации, членуващи в съответните европейски сдружения на работодателите и синдикатите. Като единствен член на BusinessEurope от България, БСК е ангажирана в използването на рамковото съглашение в страната.

Представители на промишлеността участваха през днешния ден в работна среща в БСК във връзка със стартирането на план, отдаден на така наречен интензивно стареене. Проектът се финансира с 1,7 млн. лева от Европейския обществен фонд посредством Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси ” и ще бъде изпълняван от БСК, в партньорство с КНСБ, през идващите две години.

Основните цели на плана са:

В рамките на плана ще бъдат осъществени серия от изследвания, проучвания и разбори, ще бъдат създадени методически материали, секторни тактики и политики за поощряване и подкрепяне на процесите, свързани с дейното стареене и внедряване на междугенерационния метод.

В осъществяването на плана ще бъдат ангажирани над 300 специалисти от БСК и членуващи в нея браншови и районни сдружения на работодателите, специалисти от КНСБ, мениджъри и експерти „ човешки запаси ”. Проектът ще даде поддръжка на 10 стопански бранша, 120 предприятия и 2000 заети лица.

Създаденият потенциал и насъбраният опит в реализирането на плана ще подкрепят създаването и практическото реализиране на Национална тактика за деен живот на възрастните хора (2019-2030).
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР