Човекът става все по-дигитален и зависим от технологиите за свързаност(снимка:

...
Човекът става все по-дигитален и зависим от технологиите за свързаност(снимка:
Коментари Харесай

Пандемията: бета-тест за бъдещето на свързаните технологии


Човекът става все по-дигитален и подвластен от технологиите за съгласуваност
(снимка: CC0 Public Domain)

Доволни, щастливи от акомодацията си към новите технологии, потребителите могат да благодарят на пандемията и повсеместните „ локдаун ” -и, въпреки че адаптирането не мина без проблеми и препъни-камъни – това е изводът на Deloitte за софтуерния скок през 2020 година. Той бе обрисуван в последния отчет на анализаторската компания за положението на софтуерните консуматори.

Описвайки миналата година и половина като „ един огромен бета-тест ” за бъдещето на свързаността,, че интернет свързаността и устройствата, които я дават, стават по-важни от всеки път. Все отново за доста семейства това се е оказало насила да надскочат лимитите си, разяснява отчета.

19% от семействата са били принудени да надградят своята интернет съгласуваност. 30% са се видели в потребност да прибавят Wi-Fi усилватели, с цел да се оправят с така наречен „ мъртви зони ” на покритие. Цели 40% са подхванали смяна в проектите за прилагане на мобилни данни, в множеството случаи преминавайки към абонамент за неограничени данни.

Не е изненадващо, че потреблението на мобилни технологии от потребителите доста се е нараснало по време на пандемията. Дейности като потребление на мобилно приложение или уеб страница за поръчване на храна са нарастнали от 36% на 56%!

Споделените пътувания са се нараснали от 31% на 51%. Безконтактните заплащания също са нарастнали – със сходни проценти. От тези, които са почнали да употребяват смарт телефони за търговия на дребно, 70% декларират, че ще продължат да го вършат и отсега нататък.

Дистанционната работа беше различен тест за технологиите за съгласуваност. В 55% от американските семейства има най-малко един човек, работил от вкъщи си към началото на 2021 година 43% пък си имат възпитаник или студент, който се учи от вкъщи.

Интересно е, че и при отдалечено работещите, и при отдалечено учещите има към третина, които споделят, че имат механически проблеми с връзката. Въпреки софтуерните провокации обаче анкетата сочи, че невъзможността за среща очи в очи с клиенти, сътрудници или преподаватели си остава най-голямото предизвикателство. За работещите проблем си остава и увеличеното работно време.

Виртуалното опазване на здравето също беше подложено на стрес по време на пандемията. Все отново 82% от интервюираните споделят, че са удовлетворени от опита си с „ отдалечени грижи ” за здравето. Оказва се, че над половината от всички, които са тествали виртуална среща с лекаря си, евентуално ще продължат да възнамеряват отдалечени „ визити ” и след привършване на рестриктивните мерки поради ковид.
още по тематиката
Най-големият минус на отдалеченото опазване на здравето съответствува с този на, открива Deloitte: пациентите оповестяват за изчезнали взаимоотношения лице в лице и са разочаровани от невъзможността да се записват жизненоважни статистически данни. Общият триумф на виртуалната медицина по време на пандемията обаче би могъл да преодолее тези дефекти.

Deloitte допуска, че напредъкът в, които разрешават по-добро събиране на данни за здравето, евентуално ще компенсира наличното неодобрение от отдалечените здравни грижи.

Въпреки несгодите, подбудени от пандемията, заместник-председателят по софтуерните проучвания в Deloitte Пол Силвъргейт разказва интервала като „ машина на времето, която ненадейно ни запрати десетки години напред в бъдещето ”. Пандемията, съгласно него, потвърди, че технологиите могат да правят предстоящата от тях работа и са съумели да се приспособяват към повишеното търсене.

Въпреки това, отбелязва Силвъргейт, за съгласуваност до краен лимит: до положението, в което към този момент не е допустимо да се обезпечи повече съгласуваност. „ Освен че сме се приспособили, ние достигнахме границите на това, което нашите настоящи технологии могат да създадат за нас ”, сподели Силвъргейт.

Бъдещите нововъведения в технологиите за отдалечено взаимоотношение би трябвало да се съсредоточат върху задоволяването на потребностите на хората, споделя Яна Арбанас, заместник-председател по проучванията в развлекателния бранш на телекомуникационните медии в Deloitte.

„ Както видяхме по време на пандемията, нововъведенията би трябвало да се концентрира върху главните детайли на всекидневието, с цел да оказват помощ на хората да се усещат добре в претъпканите си домове – наблягайки елементарния факт, че технологиите и изобретенията в идеалния случай са свързани с поддръжката на човешките потребности ”, разяснява тя.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР