Човек рядко получава шанса да надникне в сърцето на ураган,

...
Човек рядко получава шанса да надникне в сърцето на ураган,
Коментари Харесай

Невероятно видео показва какво е да се намираш в сърцето на ураган

Човек рядко получава шанса да надникне в сърцето на вихър, само че тези нови трагични фрагменти, дело на Националната организация на океанските и атмосферни проучвания на Съединени американски щати (NOAA), ни дават точно тази опция. Нуждаете се само от достъп до YouTube.

Видеото е снимано в сърцевината на урагана Сам (четвърта категория) на 30 септември 2021 година от дрон, прочут като Saildrone Explorer SD 1045. Безекипажният надводен уред е трябвало да пребори ветрове със скорост 193 км/ч и талази, достигащи цели 15 метра, споделят от NOAA.

Мисията н,0ециално „ крило за урагани “, което значи, че може да работи и да записва и в най-бурните условия.

„ Saildrone от ива тук-там, които никое друго транспортно средство не е достигало – непосредствено в окото на урагана. Той събира данни, които ще трансформират разбиранията ни за тези мощни стихии “, споделя създателят и изпълнителен шеф на Saildrone Ричард Дженкинс. – След като покори Северния ледовит океан и Южния океан, ураганите бяха последния тест за устойчивост, който Saildrone трябваше да преодолее. Горди сме, че създадохме транспортно средство, способно да работи и в най-екстремните времеви условия на Земята. “

Saildrone Explorer SD 1045 е дълъг едвам 7 метра и е екипиран с метеорологични и океанографски датчици, благодарение на които събира данни, както и с микрофони и камери. Той се зарежда от слънчевата светлина и вятъра и употребява машинно образование, с цел да проучва въпросните данни.

Дронът се ръководи от човек посредством сателитна връзка и може да оцелее над един година в морето. В момента в Атлантическия океан има пет сходни самостоятелни устройства и всички те са прекарали общо 13 000 дни измежду вълните и са минали над 500 000 морски благи.

Що се отнася до урагана Сам, това бе най-продължителния и натоварен вихър за 2021 година в Атлантическия океан. За благополучие, не доближи до крайбрежията и сега на основаването на този материал спадна до стихия от второкласен.

За в бъдеще същата технология би могла да се употребява за следенето на напредъка на ураганите и дава ранни предизвестия за развиването им, което от своя страна ще спомогне за спасяването на стотици животи.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР