Членството на Западните Балкани в Европейския съюз е въпрос от

...
Членството на Западните Балкани в Европейския съюз е въпрос от
Коментари Харесай

Ковачевски: Въпросите с България трябва да се решат извън процеса на присъединяване

Членството на Западните Балкани в Европейския съюз е въпрос от геополитическо значение за самия него, изключително в светлината на провокациите, свързани с нашествието в Украйна. Това съобщи министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски по време на диалозите си със своя латвийски сътрудник Егилс Левиц.

Ковачевски означи, че цени високо позицията на Латвия по отношение на провеждането на междуправителствена конференция Скопие-ЕК колкото е допустимо по-скоро, както и че въпросите с България следва да се вземат решение по пътя на разговора и разбирателството, само че отвън рамките на процеса за присъединение.

В края на предходната седмица след откриването на Българския културен център „ Иван Михайлов” в Битоля, Ковачевски прикани българските управляващи да разрешат откриването на културен център на македонците в България.

Той разяснява името, на което е кръстен центърът, наблягайки, че „ Иван Михайлов е спорна историческа персона, която в РСМ се възприема по друг метод от разнообразни хора “.

По-рано денем Ковачевски съобщи, че идната седмица ще станат известни стъпките, които вероятно ще се подхващат по отношение на регистрацията на гражданското съдружие „ Ванче Михайлов “ и откриването на културния център с това име в Битоля. Преди това ще бъдат прегледани всички аспекти на този въпрос, след което ще се вземе решение за по-нататъшни дейности.

Според него, събитието по откриването на центъра е „ освен това от провокация, защото разбуди духовете от предишното, тъй като става въпрос за персона, която е била помощник и на Хитлерова Германия, и на Италия на Мусолини, както и на Независимата хърватска страна на Анте Павелич “.

Ковачевски акцентира, че по този метод не може да се чака възстановяване на връзките сред София и Скопие и постигането на съглашение, което да докара до начало на договарянията за участие в Европейски Съюз.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР