Членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

...
Членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие
Коментари Харесай

Васил Велев: Членството на България в ОИСР означава постигнати стандарти

" Членството на България в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) не е просто самоцел да се присъединим в един влиятелен клуб на богатите. Членството в Организацията за икономическо сътрудничество и раз значи реализирани стандарти - за господство на правото, за правова страна, за добре работещи регулатори, институции, конкуренция, антимонополно право, дребен сив бранш, ниско равнище на корупция ". Това съобщи ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. На конференция бяха показани целите на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за 2022 година.

По думите на Велев, участието на България в Организацията за икономическо сътрудничество и раз значи и стандарти за макроикономическа и финансова непоклатимост, стандарти против прането на пари, всичко това, което усъвършенства капиталовия климат и рейтинг на страната, притегля вложения и се основават условия за интензивен стопански напредък и по-висок витален стандарт.

" Преди повече от пет години някои наблюдаващи - аналитици, политолози, се притесняваха, че след приемането на България в Европейски Съюз няма сплотяваща национална цел за нас. Тогава АОБР издигна за такава цел участието на България в Организацията за икономическо сътрудничество и раз ", сподели Велев и добави, че до момента този приоритет е значим за организацията. " Ние успяхме да включим тази цел в дневния ред на държавното управление и президентството, сформира се български проект за постигането й, отдели се бюджет ", посочи още Велев.

Той уточни, че с цел да стане член на организацията, страната ни би трябвало да реализира тези стандарти, за което е нужна упорита работа.

Българска телеграфна агенция заяви през вчерашния ден, че Организацията за икономическо сътрудничество и раз е оповестила, че стартира договаряния с шест страни, включително България. Другите страни са Аржентина, Бразилия, Перу, Румъния и Хърватия. От организацията, която понастоящем има 38 членове, споделиха, че няма график за приемането на всяка от тези страни и че напредъкът на договарянията за участие ще зависи от това до каква степен те се придържат към най-хубавите практики на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Кандидатките ще бъдат оценени от повече от 20 комисии.

" Ускореното приемане на България в Еврозоната - приемането на еврото без отсрочване, при настоящия обменен курс, е различен приоритет за АОБР ", съобщи Велев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР