Читалище в Търговищко решава парцалени кукли да оживяват в организирания

...
Читалище в Търговищко решава парцалени кукли да оживяват в организирания
Коментари Харесай

Парцалени кукли оживяват в национален онлайн конкурс в Търговищко

Читалище в Търговищко взема решение парцалени кукли да оживяват в проведения от тях народен онлайн конкурс наименуван " Куклата на баба ".

Това са направени на ръка кукли с разнообразни носии, които са присъщи за даден район в страната ни с особеностите и традициите в облеклото. Тук може да видите на едно място Родопчанка, Добруджанка, Пиринка или пък Странджанка. Леля Сийка е занаятчия на такива кукли и е участник в състезанието, почнала да шие още като дребна. Завършила е " Изработка на горно мъжко облекло ", пенсионер е, деен самодеец към локалния фолклорен състав към читалището, сама е ушила носиите на участниците.

" Много е мъчно да се работи в едно село, което няма учебно заведение, няма детска градина, да се събират деца, същото е и с възрастни хора, изключително в пандемията, когато ги е боязън да излязат, лимитират се дори и за книги да идват. Решихме да създадем този конкурс, с цел да покажем на хората, че кукли може да се създават от разнообразни материали. Другата причина беше да покажем на нашите деца по какъв начин са играли нашите майки и баби с кукли ", съобщи Марияна Колева, секретар на НЧ " Светлина - 1927 " в село Давидово.

След състезанието всички кукли ще бъдат показани пред децата от рискови групи в селото, а майсторът на парцалените кукли вуйна Сийка ще ги запознае с цялостната им направа.

Вижте още във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР