Чилийците избират днес нов президент, две години след масовите протести

...
Чилийците избират днес нов президент, две години след масовите протести
Коментари Харесай

От ляво до крайнодясно - кого ще изберат чилийците за президент

Чилийците избират през днешния ден нов президент, две години след всеобщите митинги против икономическото неравноправие, оповестява Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

15 милиона чилийци ще избират сред седем претенденти правоприемник на консервативния президент Себастиан Пинера, който няма право да се кандидатира за нов мандат заради конституционни ограничавания. Той напуща поста с ниво на известност от 12 на 100.

 Сравняван с Болсонаро и Тръмп ултраконсерватор е любимец за президент на Чили Виж още

Според изследванията на публичното мнение двамата любимци, имащи поддръжката на към една четвърт от имащите желание да гласоподават, са в двете крайности на политическия набор. Нито един от тях не е обвързван с най-големите партии и обединения, което демонстрира недоволството на чилийците от политическата върхушка, отбелязва ТАСС.

Единият от двамата претенденти е Габриел Борич - 35-годишен някогашен студентски водач, който е подкрепян от лява коалиция. Сред неговите оферти е заверка на абортите, налог върху благосъстоянието. Според последните изследвания, той има поддръжката на 19 на 100 от чилийците.

Неговият главен противник е 55-годишният някогашен конгресмен Хосе Антонио Каст, ултраконсерватор, оглавяващ крайнодясното придвижване Републиканска партия, който предлага намаление на налозите, разширение на пълномощията на органите на реда и анулация на закона, разрешаващ аборт в случаи на обезчестяване, опасност за живота на майката или нежизнеспособност на плода. Проучванията му дават поддръжката на 24 на 100 от гласоподавателите.

Ако никой от претендентите не получи през днешния ден поддръжката на над 50 на 100 от гласоподавателите, на 19 декември ще се организира втори кръг.

Но слабата надеждност на изследванията на публичното мнение в Чили, потвърдена и на последните избори, възбраната на изследванията две седмици преди изборите, огромният брой гласоподаватели, които не са решили за кого ще гласоподават (22 на сто) и повишаването на броя на случаите на КОВИД-19 затрудняват всевъзможни прогнози за резултатите, отбелязва Агенция Франс Прес. Друга незнайна е присъединяване на младежите, които желаят повече обществена правдивост, само че показват слаб интерес към предложенията на претендентите.

77 на 100 от младежите декларират, че " евентуално " или " сигурно " ще гласоподават на изборите, съгласно изследване на Националния институт за младежта.

Освен за нов президент, чилийците ще гласоподават и за 155 нови депутати, както и за 27 от 43-те места в Сената.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР