Четирите водещи британски счетоводни фирми са отказали да подкрепят плана

...
Четирите водещи британски счетоводни фирми са отказали да подкрепят плана
Коментари Харесай

Голямата счетоводна четворка отказва да дели тортата

Четирите водещи английски счетоводни компании са отказали да поддържат проекта на държавното управление да се откажат от преобладаващата си позиция на одитния пазар и да поделят дилемите си с по-дребните съперници.

В отговор на обществените съвещания, завършили през юли, " Делойт ", " Ърнст и Янг " и " Прайсуотърхаус Купър " са оповестили, че са срещу предлагането на кабинета за " ръководен споделен одит " на огромните регистрирани на борсата компании. Четвъртият член на " огромната четворка " - " Кей Пи Ем Джи " - пък е сложил въпроса по какъв начин тъкмо ще проработят споделените инспекции.  

За " Делойт " и " Ърнст и Янг " ограничението на броя на одитите на членуващите във FTSE компании за всяка обособена счетоводна къща би било по-добро решение. С тази позиция е склонен и най-големият съперник на водещите четири инспектори - BDO (който е записал одиторско сдружение и в България).

Големите четири счетоводни къщи в момента одитира всичките 100 компании, чиито акции са включени в базовия английски борсов показател FTSE 100, както и над 90% от компаниите на по-широкия FTSE 250.

Това буди съществени опасения за неналичието на конкуренция и за допускането, че те са станали " прекомерно огромни, с цел да банкрутират ". Да не приказваме за всеобщите рецензии за качеството на работата им и за печално известния им табиет да утвърждават сметките на компании малко преди те да банкрутират, сред които са " Томас Кук " и " Карилиън ".

Планът за споделен одит на Лондон цели да помоне на по-малките компании да разпрострат потенциала си и по този метод да добият опция да се конкурират с ерите риби. Той е част от по-широко обхватните оферти за реформиране на одитния пазар и на английското корпоративно ръководство и изисква от сдруженията, чиито акции са включения в борсовия показател FTSE 350 да наемат по-малки счетоводни къщи за " забележителна част " от инспекциите на сметките им.  

Счетоводните компании са декларирали, че като цяло поддържат предложенията на английския кабинет, оповестени за обществено разискване през март, в това число и задачата да се разшири опцията за избор на инспектори.

" Делойт ", " Ърнст и Янг " и " Прайсуотърхаус Купърс " обаче оспорват споделения одит с претекст, че той може да сътвори на практика усложнения и да откаже фирмите да записват акциите си във Англия. А " Кей Пи Ем Джи " не вижда доказателства, че тази мярка ще увеличи качеството на инспекциите. Нещо повече, споделеният одит може да докара до повтаряне на работата и до по-високи сметки за бизнеса, показва английският началник на " Кей Пи Ем Джи " - Мишел Хинчлиф. Тя обаче е съгласна да взе участие в пилотен план и е подготвена да помогне за решение на тези провокации.   

Преди три години секторът обсъждаше вид за ограничение на одитите на " огромната четворка " до 80% от членовете на FTSE 350, само че концепцията не напредна. Днес три от петте най-големи компании от сектора - " Ърнст и Янг ", " Делойт " и BDO - споделят, че биха предпочели тъкмо това решение. " Прайсуотърхаус Купърс " обаче има повече клиенти от FTSE 350 от която и да било друга счетоводна къща и твърди, че нито споделения одит нито таваните ще подобрят качеството. Нещо повече, сътрудниците на компанията не са уверени, че корпорациите на Острова, които ревизират, изключително тези със задгранична активност, биха желали друг набор от правила. " Кей Пи Ем Джи " пък се тревожи от метода, по който ще работи този таван.  

Лондон твърди, че споделените одити ще оказват помощ на по-малките компании да привлекат повече бизнес без да носят правни последици за цялостния одит на едра корпорация. Повечето счетоводни къщи отвън " огромната четворка " нямат потенциал да поемат по-едри поръчки от FTSE 350 и ограничението на пазарната капитализация няма да реши този проблем, считат държавните специалисти. 

Засега не е ясно по кое време ще бъде оповестен формален отговор на стотиците мнения и оферти за предлаганите промени.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР