Четирите работодателски организации, обединени в АОБР, и двата синдиката, КНСБ

...
Четирите работодателски организации, обединени в АОБР, и двата синдиката, КНСБ
Коментари Харесай

Бизнес и синдикати с общо отворено писмо до Бойко Борисов заради решение на парламента

Четирите работодателски организации, обединени в АОБР, и двата синдиката, КНСБ и КТ "Подкрепа ", изпратиха отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов  Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 година

То е по отношение на отменяне на законопроект за компенсиране на индиректни разноски за въглеродни излъчвания в цената на електрическата сила, оповестиха от пресцентъра на КРИБ. Публикуваме писмото без редакторска интервенция:

"УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛ,

На 26 февруари 2020 година представители на бизнеса и синдикатите участваха на невиждано единение сред депутати от ръководещи и съпротива за приемане на АНТИевропейски политики и законодателни решения. Членовете на Комисията по икономическа политика и туризъм към Народно събрание участваха в добре извършен „ спектакъл” и в границите на минути заедно гласоподаваха „ въздържал се” и отхвърлиха законопроекта на Министерски съвет за даване на държавна помощ, въпреки и алегорична по мярка (33 млн. лева./год.), за компенсиране на индиректни разноски за излъчвания в цените на електрическата сила в следствие от европейските политики по промени в климата.

Домусчиев: Мафия има и в енергетиката. Прокуратурата да откри време и за нея

Този несъответствуващ на европейските политики и практики акт приказва за:

- неуважение на европейското законодателство;

- неинформираност по отношение на практиката по използване на схемата от страните-членки;

- недооценяване или липса на информация за структурата на стопанската система и високия принос на енергоинтензивните промишлености в индикаторите на страната;

- липса на народен метод и визия за стабилно развиване на съществени браншове с голямо значение за суровинната самостоятелност на Европейски Съюз при прехода към нисковъглеродна стопанска система, изключително в енергетика и транспорт;

- неприятен сигнал към огромни непознати стратегически и национални вложители, влизащи в обсега на допустимите за подкрепяне браншове.

Тези вложители трансформираха образа на българската стопанска система и през днешния ден на индустриалната карта на Европа сме преди всичко по произвеждане на калцинирана сода, на второ по произвеждане на мед, на седмо по рандеман на олово, имаме позицията на районен водач за алуминиеви и медни профили, в това число за автомобилната промишленост.

АИКБ: Цената на електрическата енергия в България е най-висока в целия Европейски Съюз

Решението на депутатите за минути трансформира в „ отпадък” създаването на план, подсилен от всички заинтригувани министерства и работодателски организации. Управляващите отхвърлиха личния си план. Логичен е въпросът за претекстовете, обединили парламентарния стопански хайлайф. Може би:

- Страх от социална реакция на погрешни, манипулативни и безотговорни изказвания в медиите за растеж в цените на електрическата енергия, подбудени от използване на законопроекта, останали без отговор от способените страни.

- Прехвърляне на отговорност за растежа в цените към бизнеса и отклонение на публичните настройки от действителните аргументи.

Каквито и да са претекстовете, последствията са едни - заличаване капацитета на българската промишленост, понижаване на нейната конкурентоспособност, пренасяне на производства, спад в вложенията, утежняване на обществените придобивки и разноските за труд.

Бизнесът се срещна с министър Теменужка Петкова поради цената на тока

За в допълнение изясняване на нашата позиция, както и с цел да обсъдим националните ползи и политики в промишлеността настояваме за среща с Вас, по време на която ще Ви срещнем и с ролята на тези промишлености в осъществяването на Европейския зелен пакт като съществени снабдители на първични материали за реализиране на нисковъглеродна стопанска система ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР